Blaga și Iohannis i-au scris lui Juncker și lui Daul că nominalizarea Corinei Crețu la Comisie este ilegală. Reacția lui Ponta: „Păcală și Tândală”

Blaga și Iohannis i-au scris lui Juncker și lui Daul că nominalizarea Corinei Crețu la Comisie este ilegală. Reacția lui Ponta: „Păcală și Tândală
Publicat: 03/09/2014, 16:30
Actualizat: 02/02/2019, 23:51

„În urma informațiilor cu privire la posibila desemnare în funcția de comisar european a doamnei Corina Crețu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legii”, se arată în scrisoare celor doi lideri ACL.

UPDATE 16:20 Într-o reacție vizibil nervoasă de pe holurile Parlamentului, premierul Victor Ponta, întors azi din China, i-a acuzat pe Vasile Blaga și pe Klaus Iohannis că vor să saboteze România și că el a obținut „cel mai bun portofoliu posibil pentru România”. Numindu-i „Păcală și Tândală”, „politruci” și folosind diverse caracterizări ale acțiunilor liderilor ACL, premierul Ponta a declarat că, dacă România nu primește Politicile Regionale (Dezvoltare Regională), va fi vina lui Blaga și Iohannis. De asemenea, premierul a admis că nu l-a informat pe președintele Băsescu despre negocierile cu Juncker, lăsându-l pe șeful statului să afle direct la Consiliul European că România are doi candidați, pe Dacian Cioloș și Corina Crețu: „Am reușit să-l țin deoparte pe domnul Băsescu”, a spus premierul. După cum Gândul a scris luni, citând surse de la Bruxelles, europarlamentarul PSD a fost confirmată de Jean-Claude Juncker drept propunerea României pentru funcția de Comisar European. Astfel, Crețu va purta joi discuții cu președintele ales al Comisiei Europene, informează Mediafax. România vrea să obțină, prin Crețu, Politica Regională, un portofoliu extrem de important. Eurodeputata are, însă, concurență: ministrul ceh al Dezvoltării Regionale, Vera Jourova.

Blaga și Iohannis i-au informat pe Jean-Claude Juncker și pe Joseph Daul că, potrivit articolului 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, Parlamentul României va fi informat de către Exetuciv în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Totodată, comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Liderii ACL explică în scrisoare faptul că audierea ar fi trebuit să aibă loc înainte de transmiterea nominalizărilor către Comisia Europeană și nu ulterior, așa cum a anunțat premierul Victor Ponta că se va întâmpla.

„Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România și transmisă Comisiei Europene. În acest caz, dispoziția legală ar fi lipsită de orice conținut și finalitate, deoarece o eventuală opoziție a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanță”, se precizează în scrisoare.

Cei doi mai notează faptul că Anca Boagiu, președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, a solicitat încă din luna iulie prin scrisori oficiale atât premierului Victor Ponta, cât și președinților celor două Camere ale Parlamentului, să demareze procedurile legale în vederea nominalizării unui comisar european.

În concluzie, Blaga și Iohannis consideră că „această desemnare ilegală” făcută de Victor Ponta poate afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât și pe cea a președintelui ales care „ar putea fi pus într-o situație dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componența Cabinetului un comisar nominalizat ilegal”.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 30 august, că audierea în Parlamentul de la București se va face după ce Jean-Claude Juncker va decide portofoliul și persoana desemnată din partea României.

„Imediat ce va fi anunțată decizia domnului Juncker, eu voi proceda conform legii românești, și anume persoana care va fi desemnată pentru un anumit portofoliu va trece prin procedurile naționale, care înseamnă audierea în cadrul Parlamentului național”, a precizat premierul.

Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidați ai României pentru un post de comisar să aibă discuții doar cu europarlamentarul PSD Corina Crețu, chiar dacă prima opțiune a Bucureștiului a fost pentru Dacian Cioloș, potrivit unui surse europene.

Purtătorul de cuvânt al CE Natasha Bertaud a anunțat, miercuri, că discuția dintre Jean-Claude Juncker și candidatul român va avea loc joi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto