Borbely: Dacă nu vom rezolva prin dialog problema Ținutului Secuiesc, vom discuta și alte posibilități, de exemplu demonstrații

Borbely: Dacă nu vom rezolva prin dialog problema Ținutului Secuiesc, vom discuta și alte posibilități, de exemplu demonstrații
Publicat: 28/02/2013, 21:41
Actualizat: 29/07/2014, 23:56

Vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, nu exclude ca, în cazul în care viitoarea regionalizare nu va include Ținutul Secuiesc și Partium-ul ca regiuni de dezvoltare distincte, maghiarii să iasă în stradă pentru a-și susține cererile. „ Noi avem de doi ani și jumătate depus în Parlament proiectul de lege cu 16 regiuni de dezvoltare și nu este nici un fel de problemă dacă în cazul unor regiuni mai mici apare, de exemplu, și o regiune formată din Harghita, Covasna și Mureș. Deocamdată, încercăm pe calea dialogului, apoi vom vedea, depinde de discuțiile pe care le vom avea cu colegii din București, pentru că este o treabă foarte sensibilă. Noi în momentul de față suntem deschiși pentru dialog, pentru a discuta mai multe alternative, dar dacă este contra intereselor comunității noastre, evident că sunt și căi care țin de eventuale manifestații, care e problema? Dacă vom epuiza aceste pârghii, atunci, în consens cu celelalte organizații ale miorității, organizații civile și partide politice, vom discuta și alte posibilități, de exemplu unele demonstrații, vom vedea.”, a spus Borbely Laszlo.

Liderul UDMR a mai precizat apoi că Uniunea va da publicității, săptămâna viitoare, „un material solid, bazat pe statistici”, despre prioritățile Transilvaniei pe următorii șase ani”. Întrebat de gândul de ce doar Transilvania, Borbely a replicat: „Pentru că aici avem noi baza electorală, pentru restul țării să mai lucreze și alții, haideți să nu facem noi și treaba lor! Noi am făcut pe Transilvania, pentru restul să mai lucreze și alții”.

De asemenea, liderul UDMR a ținut să „clarifice” alte două subiecte „fierbinți”. Primul – „disputa despre steagul secuiesc”, calificată drept „benefică, dintr-un punct de vedere, pentru că în acest moment, în România mai sunt foarte puțini cei care nu știu cum arată acest steag.” „Legislația în vigoare nu interzice arborarea acestor însemne, care nu sunt statale, ci sunt însemne locale, regionale ale unei comunități. Noi dorim totuși să se termine acum cu această dispută, care a creat tensiuni artificiale, să depășim acest moment”, a spus el.

Al doilea subiect „fierbinte”explicat de liderul UDMR a fost declarația primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, referitoare la obligația tuturor românilor din Secume să cunoască limba maghiară. „Când e supărat, omul are o anumită atitudine și spune multe”, și-a scuzat Borbely colegul de partid.” „De fapt, spiritul legii și chiar al Constituției ar fi următorul: dom”le, într-o zonă locuită peste un anumit procent de o populație minoritară, e logic ca cei care sunt în legătură cu publicul – rămâne să stabilim în ce proporție – să înțeleagă cât de cât și limba maghiară. La fel și cu steagul secuiesc, e aceeași speță, dacă nu clarificăm aceste probleme conform bunului-simț și unui spirit european, atunci unii pot interpreta în fel și chip. De aceea noi vom veni cu o propunere legislativă, să fie mai clar formulate toate aceste lucruri în lege, pentru că altfel se interpretează în fel și chip și nu e bine”, a mai spus Borbely.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția