Buda: Membrii comisiei pentru Roșia Montană se vor uita ca pisica în calendar, nu sunt specialiști

Buda: Membrii comisiei pentru Roșia Montană se vor uita ca pisica în calendar, nu sunt specialiști
Publicat: 22/09/2013, 16:34
Actualizat: 22/09/2013, 16:34

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, cataloghează decizia constituirii comisiei speciale privind Roșia Montană drept una „ipocrită” și spune că membrii acesteia se vor uita, „ca pisica în calendar, la un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, pe care vor să îl transforme, încet, dar sigur, în iadul de pe pământ”

„Decizia premierului Victor Ponta de a constitui comisia specială care să se ocupe de proiectul de lege prin care se încearcă reglementarea proiectului minier de la Roșia Montană este o decizie ipocrită. USL dă dovadă încă o dată de ipocrizie crasă, punându-i pe cei 19 parlamentari uslași să se ocupe de acest proiect de o importanță majoră pentru România fără ca aceștia să fie măcar specialiști în domeniu. Mai mult, acești parlamentari, în frunte cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, intenționează să se deplaseze la Roșia Montană, la insistențele lui Victor Ponta, și să se uite, ca pisica în calendar, la un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, pe care vor să îl transforme, încet, dar sigur, în iadul de pe pământ. Victor Ponta și Crin Antonescu sunt mai periculoși decât cianurile”, susține liderul PDL Cluj, Daniel Buda, într-un comunicat de presă transmis, duminică, și citat de corespondentul MEDIAFAX.

Liderul PDL Cluj adaugă că prezența membrilor din comisia parlamentară la Roșia Montană „nu va lămuri cu nimic spinoasa problemă a mediului cu care se va confrunta această zonă”.

„USL dorește să creeze falsa impresie a inițierii unui dialog între putere și societatea civilă implicată în problema Roșia Montană, însă, în fapt, nu se urmărește altceva decât atribuirea prin lege a contractului cu RMGC care să aibă ca și rezultat acordul de exploatare cu o redevență insignifiantă către statul român. Stimați parlamentari, nu transformați România într-o societate cianurizată și retrageți proiectul din Parlament. Altfel, ne vom întoarce la vremurile în care spuneam că «Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă în poartă»”, a spus Daniel Buda.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roșia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieșit la suprafață în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roșia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la fața locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor și deputaților, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roșia Montană, la ieșirea din galeria minieră Cătălina Monulești, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluții pentru locuri de muncă, el adăugând: „Nu poți să fi numai așa, Gică Contra”.

Președintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că „dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil și să asculți atât argumente pro cât și argumente contra”.

Sâmbătă seară, la București, mii de oameni au format un lanț în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cum faci să nu mai risipești pâinea. Cel mai bun truc, dezvăluit de un brutar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”