Cadoul PSD pentru dezvoltatorii imobiliari. Ce conține proiectul adoptat de senatori fără niciun vot împotrivă

Cadoul PSD pentru dezvoltatorii imobiliari. Ce conține proiectul adoptat de senatori fără niciun vot împotrivă
Publicat: 01/11/2016, 20:54
Actualizat: 03/11/2016, 11:40

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, vrea să-i scutească pe dezvoltatorii imobiliari de plata impozitului/taxei în cazul clădirilor nou-construite. Potrivit propunerii sale legislative, „scutirea se aplică de la momentul finalizării construcției până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinței”.

Proiectul său a fost adoptat de plenul Senatului cu 50 de voturi „pentru” și 12 abțineri și are ca obiect de reglementare completarea articolului 456 din Codul fiscal și prevede extinderea sferei scutirilor de la plata impozitului/taxei pe clădiri, cu o nouă categorie de clădiri, respectiv „clădirile, construcție nouă, edificate exclusiv în scopul comercializării”.

În expunerea de motive, Șerban Nicolae precizează că actualul cadru legislativ „nu face distincție între imobilul clădire, construit exclusiv cu destinația comercializării, ca marfă, de către o societate sau o persoană fizică autorizată (PFA) și o locuință edificată pentru folosința proprie”.

„Dincolo de pierderile comerciale firești în cazul mărfii deținute pe stoc o perioadă îndelungată, pentru constructori se adaugă pierderi bănești semnificative prin obligarea la plata impozitului pe clădiri înainte de valorificarea produsului finit. Într-o asemenea situație, dezvoltatorii imobiliari au la dispoziție doar două variante: fie includ sumele plătite ca impozit pe clădiri în prețul de vânzare a imobilului, fie nu includ aceste sume în preț, în speranța deducerii acestor cheltuieli la momentul vânzării”, arată senatorul PSD.

VEZI PROIECTUL DE LEGE

În ceea ce privește impactul bugetar, Șerban Nicolae precizează că „sumele aparent „pierdute” de comunitatea locală se vor recupera prin efectul stimulativ al măsurii propuse” în contextul în care presiunea asupra dezvoltatorilor imobiliari se va diminua, aceștia „fiind încurajați să investească în realizarea de construcții noi”.

„Totodată, trebuie avut în vedere faptul că principalii beneficiari ai construcțiilor noi sunt tinerii, pentru care prețul poate fi mai accesibil dacă dezvoltatorul nu va mai fi obligat să mențină un preț ridicat generat de cheltuielile a căror justificare nu se poate explica din punct de vedere economic”, mai precizează senatorul PSD.

Guvernul nu susține adoptarea propunerii legislative

Guvernul nu susține, însă, propunerea legislativă depusă de Șerban Nicolae, argumentând, în primul rând, că „nu este în concordanță cu principiul general enunțat la art.455 alin. (1), respectiv „Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire (…)””. Mai mult, arată Executivul, proiectul „conduce la micșorarea veniturilor bugetelor locale, inițiatorul neprevăzând propuneri în vederea acoperirii minusului de venituri”.

„Cu privire la inițiativa legislativă, precizăm că norma apare ca fiind lipsită de precizie și claritate. Astfel, pe de o parte, nu rezultă cum se va determina în concret scopul pentru care este edificată o clădire, iar, pe de altă parte, nu rezultă ce se are în vedere prin sintagma „începerea utilizării prin cedarea folosinței””, se mai arată în punctul de vedere transmis de Guvern.

Comisia pentru buget, finanțe a Senatului a adoptat un raport de admitere cu două amendamente pentru propunerea lui Șerban Nicolae.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Proiectul a trecut de Senat în condițiile în care premierul Dacian Cioloș declara, marți, la Adevărul Live, că impactul bugetar al legilor prin care se fac majorări salariale, votate de Parlament în ultimele luni, se ridică la nouă milioane de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, avertizând că astfel se va ajunge fie la creșterea deficitului, ceea ce ar fi ”catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investițiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji