Camioane grecești cu destinația AUSTRIA, blocate la vama din Bulgaria / Circulația îngreunată din cauza controlului mărfurilor și a documentelor

Camioane grecești cu destinația AUSTRIA, blocate la vama din Bulgaria / Circulația îngreunată din cauza controlului mărfurilor și a documentelor
Foto cu caracter ilustrativ - Sursa/ Mediafax
Publicat: 17/01/2024, 09:26
Actualizat: 17/01/2024, 09:31

Zeci de camioane de transport internațional au oprit la granița Oryahovo-Bechet (Bulgaria către România) cu destinația Austria, titrează presa elenă. Printre acestea se numără și camioane grecești care livrează mărfuri către Austria. Aceștia sunt blocați la granița cu Bulgaria de câteva zile în așteptarea controlului mărfurilor și a documentelor.

Presa elenă spune că această evoluție neașteptată cu consecințele dramatice pe care le presupune – întârzieri de mai multe zile în livrări, neplăceri pentru șoferi etc. – are legătură cu intrarea Bulgariei în acordul Schengen și cu obligațiile pe care și le asumă față de alte țări pentru controlul vehiculelor și al cetățenilor.

Mai mult, Austria cere Bulgariei și României controale stricte pentru care autoritățile vamale din cele două țări au fost prinse nepregătite.

Pentru șoferii greci, indignarea a fost cauzată de faptul că nu au existat informații cu privire la întârzierile iminente la intrarea camioanelor grecești în Bulgaria de la Promahonas, după cum a raportat Asociația Internațională de Transport a Proprietarilor de Camioane D.X. de N. Pieria „AKROPOLIS”, citată de presa din Grecia.

Ce spune Bulgaria?

La rândul ei, Bulgaria, fără a menționa întârzierile și problema care s-a creat camioanelor, susține că autoritățile vamale „au întărit controlul la frontieră pentru a-și îndeplini angajamentele care trebuie îndeplinite față de Austria pentru intrarea în Schengen”.

Vecinii bulgari mai precizează că „în primele șase zile ale anului au fost efectuate în total peste 7.200 de verificări la diverse tipuri de vehicule, inclusiv la cele care trec prin țară. Se folosesc toate metodele de control vamal – inspectie fizica, scanare cu sisteme de raze X, control documente. Sunt verificate atât mărfurile transportate, cât și cabinele camioanelor, autoturismelor, camioanelor ușoare și autobuzelor”, spun aceștia.

La verificările din primele șase zile ale anului au fost găsite aproape 120.000 de țigări și 5,5 kg tutun, peste 340 litri alcool, 800 litri ulei de motor, 1.500 kg praf de spălat, 5.429 scule electrice, 10.500 de jucării pentru copii și 110 produse de parfum. Toate bunurile menționate în listă au fost confiscate în timpul tentativei de a intra cu ele în țară sau în timpul trecerii prin Europa de Vest.

România și Bulgaria au primit o decizie favorabilă de aderare la spațiul Schengen, maritim și aerian (nu terestru) la sfârșitul anului 2023. Aplicarea Aquis-ului Schengen în cele două state se va face începând din luna martie, atunci când practic se schimbă programul de zbor internațional.

De asemenea, politicienii de la București speră într-o decizie favorabilă până în 2025 și în ce privește aderarea României la Schengen Land (terestru), lucru care ar urma să fie negociat, cel mai probabil, sub președinția rotativă a Ungariei.

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Protestul fermierilor, ziua 7. Ciolacu: 99% din solicitări au fost închise. Barbu: „Protestatarii din Afumați” sunt instigatori, nu fermieri

Victor Negrescu: Începând cu luna martie, principala victorie a României constă în faptul că devine parte în procesul decizional al spațiului Schengen

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...