Care sunt șansele ca alegerile în două tururi și eliminarea pensiilor speciale să fie adoptate de Camera Deputaților

Redactor:
Teodor Bobei
Care sunt șansele ca alegerile în două tururi și eliminarea pensiilor speciale să fie adoptate de Camera Deputaților
Care sunt șansele ca alegerile în două tururi și eliminarea pensiilor speciale să treacă de Cameră

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat, marți, că va convoca o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în contextul în care PNL a afirmat că nu pot fi dublate alocațiile de stat, din cauza impactului bugetar al acestor pensii. Liderul PSD a anunțat încă de joi că partidul pe care îl conduce o să voteze eliminarea pensiilor specaile, cu excepția celor de serviciu ale militarilor.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii printre care: deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționari publici parlamentari, funcționari publici cu statut special, membrii corpului diplomatic și consular al României, membrii Curții Constituționale. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

La ora actuală, potrivit datelor disponibile pe site-ul Camerei Deputaților, configurația acesteia arată astfel: 129 de deputați PSD, 72 PNL, 27 de la Pro România, 27 de deputați USR, 21 UDMR, 15 ALDE, 13 PMP, 17 deputați din grupul minorităților și 7 deputați neafiliați.

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților și din comisiile de specialitate, proiectul de lege a fost amendat însă nu a fost inclus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților din 18 decembrie 2019.

Având în vedere că atât PMP cât și USR s-au declarat în favoarea eliminării pensiilor speciale, există majoritatea necesară în Camera Deputaților pentru eliminarea pensiilor speciale. Numărul deputaților PNL, PSD, USR și PMP este 228.

 

Alegerea primarilor în două tururi

În ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi, Parlamentul nu este atât de coagulat în jurul acestei inițitaive, fiind partide precum PSD sau UDMR care ar avea de pierdut în urma modificării legilor electorale.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că partidul său este în favoarea inițiativei pentru alegerea primarilor în două tururi.

„În privință alegerii primarilor în două tururi, noi ne-am declarat în favoarea acestei modalități. Chiar astăzi am cerut premierului să adopte OUG, nu prin asumarea răspunderii, care să reglementeze alegerea primarilor în două tururi și să stabilească calendarul alegerilor locale. Dacă PSD dorește să depună moțiune de cenzură pe acest subiect, e dreptul lor dar noi nu subscriem la acest subiect”, a afirmat Tăriceanu.

De asemenea, USR și PMP susțin inițiativa pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, fiind și inițiatorii mai multor proiecte de lege pentru schimbarea legilor electorale în acest sens. Cele două partide au condiționat susținerea Guvernului Orban pentru învestire de susținerea liberalilor pentru inițiativele care vizează revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scutin.

De altfel, USR și PMP i-au cerut premierului Ludovic Orban ca Guvernul să-și aume răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, după ce Camera Deputaților a respins introducerea pe ordinea de zi a ședinței a acestei inițiative. De asemenea, mai mult proiecte legislative care modifică legea electorală au fost respinse în Parlament de-a lungul timpului.

De partea cealaltă, PSD și UDMR se opun vehement acestei inițiative, cele două partide amenințând chiar cu depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban și cu sesizarea la CCR în cazul unei asumări de răspundere pentru această inițiativă sau a unei ordonanțe de urgență.

Marcel Ciolacu a declarat, marți, după ședința CEx, că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni și tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenția Executivului de a schimba legile electorale. El mai spune că Raluca Turcan este unul dintre autorii trecerii la alegerea primarilor într-un tur.

Astfel, luând în calcul afirmațiile liderilor de partide, în Camera Deputaților, un proiect de lege care să reintroducă în legea electorală alegerea primarilor în două tururi întrunește numărul necesar de voturi la Cameră pentru adoptare. PSD și UDMR au împreună 150 de voturi, în timp ce partidele parlamentare care doresc alegeri în două tururi au 154 de deputați.

Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților va fi convocată în ultima săptămână din luna ianuarie.

 

Inchide