„Cârja” la care Cioloș vrea să renunțe. Sfatul premierului pentru oamenii din administrație

„Cârja la care Cioloș vrea să renunțe. Sfatul premierului pentru oamenii din administrație
Publicat: 01/11/2016, 13:20

”Avem nevoie să lăsăm cârja deoparte și să începem să mergem singuri, având în continuare nevoie de sfaturi, de schimb de experiență, de bune practici, dar e important, odată pentru totdeauna, ca această capacitate de expertiză vizionare, de legătură între abordarea strategică și abordarea măsurilor pe termen scurt să fie internalizată în administrația din România”, a afirmat Dacian Cioloș.

El a precizat că țara noastră are nevoie în continuare de sprijinul, expertiza și experiența Băncii Mondiale astfel încât asistența tehnică furnizată până acum ”să vină în complementaritate cu dezvoltarea unei capacități interne a României”.

Prim-ministrul a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate de guvernul pe care îl conduce, amintind în primul rând strategia anti-corupție, finalizată în luna august, unde accentul a fost pus în special pe prevenție.

”Aici avem mult de construit și cu siguranță că prevenția este metoda cea mai adaptată situației actuale din Justiție și din administrație și din societatea românească, ținând cont de faptul că percepția publică este în mod clar una pozitivă legat de nevoia de a continua lupta împotriva corupției. Ea însă trebuie să schimbe în profunzime mentalități, modul în care este abordată această luptă împotriva corupției”, a precizat șeful Guvernului.

Dacian Cioloș a amintit și de accelerarea programelor de prioritizare și de eficientizare a cheltuielilor publice, dar și de reluarea procesului de implementare a guvernanței corporative în companiile de stat.

”În ceea ce privește reducerea sărăciei și politica de incluziune socială, tot anul acesta am lucrat intens la un proces integrat de peste 40 de măsuri de combatere a sărăciei și vreau să subliniez cuvântul ‘integrat’, pentru că o parte din aceste peste 40 de măsuri existau deja în spațiul politicilor publice, dar datorită faptului că ele erau implementate în mod disparat, de multe ori în lipsă de coerență, ele nu și-au arătat eficiența chiar dacă se cheltuiau niște bani acolo”, a punctat prim-ministrul o altă măsură a Guvernului pe care îl conduce.

Șeful Executivului a adăugat că accentul a fost pus pe măsurile destinate copiilor, pentru reducerea abandonului școlar, dând ca exemplu pachetele pentru grădinițe, programele de alimentație adaptate elevilor în școli și programul ”acte de identitate pentru toți”.

De asemenea, Cioloș a vorbit și despre măsurile luate în ceea ce-i privește pe tinerii ”care nu mai sunt nici în formare profesională, dar care nu au niciun loc de muncă, una din cele mai vulnerabile categorii”.

”Am venit cu o serie de măsuri active destinate ocupării pe piața muncii prin sprijin financiar consistent și mai ales cu o nouă abordare a sistemului de incluziune socială adresându-ne atât persoanelor neocupate, cât și angajatorilor și găsind modalitate de a face o trecere lină de la măsurile de asistență socială la măsurile de integrare în câmpul muncii pentru a nu pune persoanele să trebuiască să aleagă între a rămâne asistați social pasiv sau a merge în câmpul muncii”, a mai spus el.

Prim-ministrul a spus că dorește încurajearea mobilității lucrătorilor pentru acoperire deficitului de forță de muncă în diferite regiuni ale României. ”Chiar dacă pe termen lung trebuie să luăm măsuri pentru reducerea acestor decalaje de dezvoltare între regiuni, pe termen scurt avem nevoie și de măsuri care să faciliteze mobilitatea forței de muncă dintr-o regiune în alta. Nu în ultimul rând, am venit cu măsuri pentru încurajarea antreprenoriatului urban, dar și rural, prin numeroase linii de finanțare, inclusiv pentru românii aflați în diaspora și care doresc să se întoarcă în țară sau care doresc să investească aici”, a mai menționat prim-ministrul.

Premierul Dacian Cioloș a participat marți la evenimentul de aniversare a 25 de ani de parteneriat dintre Banca Mondială și România, desfășurat la Palatul Cotroceni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri