Câte o fotografie lângă tricolor și o înregistrare intonând imnul, condiție pentru candidatura la alegerile locale

Câte o fotografie lângă tricolor și o înregistrare intonând imnul, condiție pentru candidatura la alegerile locale
Publicat: 22/09/2016, 16:39
Actualizat: 26/03/2019, 02:41

La depunerea candidaturilor pentru funcțiile de consilieri locali sau județeni ori de primari, trebuie depuse și câte o fotografie a fiecărui candidat, îmbrăcat într-o ținută decentă, realizată lângă drapelul României și, în cazul în care dorește, cel al Uniunii Europene, dar și o înregistrare audio-video cu fiecare candidat recitând sau intonând, în limba română, cel puțin o strofă din imnul național al României, reiese dintr-o propunere legislativă inițiată de social-democratul Ovidiu Donțu.

Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, obligativitatea recitării sau a intonării a cel puțin o strofă din imn va demonstra cunoașterea minimală de către candidați a respectivului simbol național.

„În ceea ce privește drapelul, consider că, prin fotografierea candidatului lângă acesta, are loc o recunoaștere a acestui simbol național, candidatul fiind liber, dacă dorește, să își demonstreze atașamentul prin diverse moduri cum se întâmplă de exemplu în Republica Moldova la momentul jurământului de către miniștri. Aceștia se apleacă în fața drapelului național și îl sărută, indiferent dacă sunt femei sau bărbați. Emoționant!”, se mai arată în expunerea de motive.

Senatul este primă cameră sesizată în cazul acestui proiect, Camera Deputaților fiind for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase