Câți bani au primit partidele de la buget, în 2015

Câți bani au primit partidele de la buget, în 2015
Publicat: 04/01/2016, 16:07

Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, în 2015, cele mai mari subvenții de la bugetul de stat au fost încasate de noul Partid Național Liberal (PNL și PDL) – 2.923.196 de lei , Partidul Social Democrat – 2.441.710 de lei și de Partidul Poporului Dan Diaconescu – 1.026.026 de lei.

Deși în iunie 2015, PP-DD și UNPR au semnat un protocol de fuziune prin absorbție, prin care PP-DD ar fi urmat să fie radiat din Registrul Partidelor Politice, formațiunea înființată de Dan Diaconescu și-a păstrat personalitatea juridică, potrivit informațiilor din Registrului Partidelor Politice -Tribunalul București.

În martie 2015, cei 10 deputați care făceau parte din grupul parlamentar PP-DD, din Camera Deputaților, au demisionat și au anunțat că grupul parlamentar își va schimbat denumirea în grupul Democrat și Popular, urmând că facă demersurile pentru înființarea unui nou partid, Partidul Național Democrat.

Partidul Consevator (PC) care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), înființat de Călin Popescu Tăriceanu, în iunie 2015, formând Alianta Liberalilor și Democratilor (ALDE), a primit de la bugetul de stat suma de 237.322 de lei, aproape dublul sumei primite de Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), condusă de Garbriel Oprea – 111.647 de lei.

Cele mai mici încasări de la bugetul de stat le-a avut, în anul 2015, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), care a participat la ultimele alegeri legislative în alinață cu PDL, și care a beneficiat de 20.563 de lei de la bugetul de stat.

Sumele încasate de partide parlamentare de la bugetul de stat au putut fi folosite, potrivit legislației în vigoare, pentru întreținerea și funcționarea sediilor, plata personalului, activități de propagandă și organizarea de activități cu caracter politic, precum și pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în țară și în străinătate, arată legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Din cele 6.760.468 lei care au fost încasate în anul 2015, partidele au putut aloca bani și pentru plata facturilor de telefon sau a cotizațiilor datorate organizațiilor politice internaționale la care s-au afiliat.

Legislația permite, de asemenea, investirea banilor primiți de la bugetul de stat în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor, acoperirea cheltuielile de protocol, birotică, precum și cele necesare pentru campania electorală pot să fie finanțate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat.

Astfel, cu suma de 6.760.468 de lei, partidele politice parlamentare ar fi putut cumpăra 3493 de telefoane iPhone5, 223 de mașini Logan sau 1.352.093 de litri de benzina.

Suma totală alocată partidelor politice, în 2015, echivalează cu aproape 7.000 de salarii minime pe economie (6.438) sau cu bugetul alocat de Avocatul Poporului pentru cheltuieli de personal, potrivit execuției preliminare a instituției.

75% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărțite partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaților și Senat, dacă au realizat pragul electoral, mai arată legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

De asemenea, potrivit legislației, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărțite formțiunilor, proporțional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor județeni și consilierilor din cadrul municipiului București, dacă au obținut cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.

Suma alocată anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Începând cu anul 2008, partidele primesc subvenția de la bugetul de stat prin bugetul Autorității Electorale Permanente și au obligația să înregistreze distinct în evidența contabilă proprie subvenția primită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”