Câți români vor veni la vot la referendum. Calculele lui Viorel Hrebenciuc și Relu Fenechiu

Decizia PDL și a lui Traian Băsescu privind boicotarea referendumului pentru demiterea președintelui nu modifică strategia USL susțin liderii Uniunii, care estimează o prezență la vot de peste 10 milioane de persoane pe 29 iulie. Condiția de cvorum impusă de Curtea Constituțională este de 9,1 milioane de votanți.

„Nu cred că va avea o influență majoră boicotul anunțat de PDL și Traian Băsescu. Cred că oamenii trebuie să le arate lui Traian Băsescu și PDL că nu le spune nimeni să stea acasă și să nu-și exercite dreptul la vot. Sunt convins că oamenii se vor ambiționa. La referendum vor veni cel puțin 10 milioane de oameni. Vor veni între 10 și 12 milioane de oameni la vot„, a spus, pentru gândul, coordonatorul campaniei PNL pentru referendum, Relu Fenechiu.

Deputatul PNL susține că nu toți cei care vor veni la urne sunt votanți USL.

„Oamenii care vin la referendum nu sunt toți votanții USL, ci cei care vor să salveze democrația în această țară. Nu mai este o bătălie între USL și PDL, acum este o competiție între oamenii care vor să-și exercite dreptul de vot în România și oamenii care vor să-i împiedice să-și exercite dreptul de vot”, a subliniat Fenechiu.

USL susține că PDL a pregătit o serie de manifestări „dincolo de limita legii”. Printre acțiunile ilegale de care sunt acuzați cei de la PDL se număr: cumpărarea buletinelor, amenințări, blocarea secțiilor de vot.

„Le iau oamenilor buletinul duminica și le dau luni înapoi împreună cu o sumă între 50 și 100 de lei. Avem deja semnale de la oameni că li s-a propus acest lucru. De la vestita acțiune cu cumpărare de buletine, continuând cu amenințările liderilor PDL către primarii lor și ale acestora către oameni să nu iasă la vot și culminând cu propunerile făcute în teritoriu de a se aduna grupuri masive în fața secțiilor de vot și a nu permite celorlalți să voteze”, a adăugat vicepreședintele PNL.

„Totul a fost făcut în etape, în stilul lui Băsescu, parșiv”

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat, pentru gândul, că boicotul PDL „nu reprezintă o noutate pentru USL”.

„Ne așteptam la acest lucru. A fost făcut în etape, în stilul lui Băsescu, parșiv. Curajosul de Băsescu care a spus că el nu acceptă la masa verde, astea sunt povești de ale lui cum a fost cu demisia în cinci minute. Un laș pe care îl știm cu toții, acum se ascunde prin studiourile de televiziune și ne dă sfaturi”, a subliniat Sârbu.

Senatorul PSD a precizat că problema „este a electoratului”, deoarece „USL a făcut tot ce depindea de ea pentru a scăpa țara de Traian Băsescu.

„Noi mizăm pe electoratul masiv, nu suntem naivi să mizăm pe electoratul PDL ca să fie validat referendumul. Poate acum fiind un vot de primă mână, oamenii vor ieși la vot. În mod normal la referendum ar trebui să participe 11 – 12 milioane de români. Eu sunt optimist, dar trebuie să vedem câți oameni vor veni la urne”, a fost pronosticul lui Ilie Sârbu.

Concluzia acestuia este una clară: „nu am emoții în privința referendumului”.

Viorel Hrebenciuc: Prezența la referendum va fi de 55%

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc, l-a caracterizat pe Traian Băsescu drept un personaj „speriat și mincinos”.

Social-democratul a declarat, pentru gândul, la referendumul de demitere se vor prezenta 55% din cei înscriși pe listele electorale, adică aproximativ 11 milioane de români.

„La vot vor veni românii care s-au săturat de Traian Băsescu și cărora le pasă de viitorul țării, indiferent dacă le place sau nu USL”, a declarat, pentru gândul, premierul Victor Ponta.

Întrebat de gândul câți astfel de români estimează că se vor prezenta la referendum, primul-ministru Victor Ponta a răspuns că „peste 5,2 milioane câte voturi a avut Băsescu este deja suficient”.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că după anunțul PDL privind boicotul la referendum trebuie aduși în mod suplimentar între 5% și 10% din numărul de alegători.

„Asta înseamnă între 900.000 și 1,8 milioane de alegători pentru a putea asigura condiția de cvorum”, a spus Tăriceanu, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, decizia PDL și a lui Traian Băsescu de a boicota referendumul reprezintă „un grav atentat la democrație”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”