Ce a discutat Iordache cu Timmermans. Au lămurit „disfuncționalitățile” apărute în spațiul public

Ce a discutat Iordache cu Timmermans. Au lămurit „disfuncționalitățile apărute în spațiul public
Publicat: 01/03/2018, 13:18
Actualizat: 07/05/2018, 15:26

„Am finalizat întâlnirea cu domnul prim-vicepreședinte Frans Timmermans. Eu cred că a fost o întâlnire bună în care prin luările decuvânt am făcut o serie de precizări. Am precizat că Deciziile Curții sunt general obligatorii și în ceea ce privește legile justiției vom pune în concordanță cele trei legi cu Deciziile Curții”, a declarat președintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.

Parlamentul, Guvernul și celelate instituții vor face eforturile necesare pentru ridicarea MCV, l-a asigurat Iordache pe Frans Timmermans.

„În ceea ce privește MCV vom depune toate eforturile, toți cei care suntem implicați de la Parlament, Guvern sau alte instituții, astfel încât acele observații care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată să fie finalizate și să închidem MCV”, a spus deputatul PSD.

Florin Iordache a afirmat că prin acest dialog cu oficialul UE au fort lămurite „disfuncționalitățile” care au apărut în spațiul public.

„Cred că prin acest dialog toate acele observații sau disfuncționalități care apăruseră în spațiul public au fost lămurite. Nu s-a intrat foarte mult în detaliu”, a spus deputatul PSD, afirmând că printr-un dialog permanent „toate nelămuririle” se vor finaliza în perioada următoare.

„S-a spus că nu trebuie să existe un război pentru că percepția publică a fost că există un război între Parlament și sistemul judiciar. În luările de cuvânt ale mele și ale colegilor mei s-a precizat foarte clar că atât timp cât cele mai importante modificări la cele trei legi (ale justiției-n.r.) au venit fie din partea CSM, fie din partea asociațiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament și sistemul judiciar”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, solicitat să comenteze afirmația pe care oficialul european a făcut-o în cadrul întâlnirii, potrivit căreia nu trebuie să existe un război între Parlament și sistemul judiciar.

Florin Iordache a afirmat că prin modificările aduse legilor justiției s-au creat premisele pentru „o independență reală a sistemului judiciar”.

„În același timp, datorită acelor amendamente care au venit din partea asociațiilor profesionale ne dorim în primul rând o reală independență a justiției și un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut nu există un amestec al politicului și sunt create toate premisele pentru o independență reală a sistemului”, a spus Iordache.

Iordache a afirmat că nu există îngrijorări privind statul de drept din România.

„Fără îndoială nu există îngrijorări. Răspunsul dumnealui probabil în va da în conferința de presă. Noi am venit cu toate argumentele pentru a arătat că statul de drept nu este afectat și prin tot ceea ce s-a întâmpat în Parlament nu am făcut decât să redăm justiției locul său și independența justiției este reală, nu numai declarativă. Atât timp cât politicul nu intervine în niciun fel în sistemul judiciar acesta este marele câștig al acestor legii”, a răspuns Iordache, întrebat dacă l-a convins pe Timmermans că statul de drept nu este atacat în România.

Demersurile Parlamentului au fost gresit înțelese la Bruxeles din cauza „lispei de comunicare”, a spus deputatul PSD.

„A fost o lipsă de comunicare. (…) Dacă sunt foarte bine informați (la Bruxelles-n.r.) asta nu înseamnă că prin lipsa de comunicare sau o comunicare reală, în timp real, nu s-au putut strecura disfuncționalități. Toate acele modificări care au suscitat nemulțumire au fost eliminate, iar ceea ce avem noi de făcut, nu numai la aceste legi, este ca legislația să fie în concordanță cu cea europeană, cu Directivele, cu Hotărârile CEDO”, a răspuns Iordache, întrebat de ce demersurile Parlamentului au fost înțelese greșit la Bruxelles, în condițiile în care oficialii europeni sunt bine informați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte