Ce le promite Nicușor Dan agricultorilor: „Vom face presiuni asupra Executivului”

Ce le promite Nicușor Dan agricultorilor: Vom face presiuni asupra Executivului
Publicat: 09/04/2017, 08:52

„USR s-a angajat că va prelua mesajele societății și le va transforma în legi, interpelări sau întrebări adresate Guvernului. Asta am făcut azi la Arad, unde USR Arad și colegii mei din Comisiile pentru Agricultură ale Parlamentului Cristian Ghinea, Claudiu Prisnel și George Marussi i-au ascultat pe agricultorii din județ pentru a duce problemele și interesele lor în Parlament. Cadastrul, birocrația și regulile absurde sunt principalele piedici pe care le întâmpină. Pentru USR realizarea cadastrului general este o prioritate și vom face presiuni asupra executivului ca acesta să fie realizat. Este inadmisibil ca doar 25% din teritoriul României să fie cadastrat”, a scris Nicușor Dan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, liderul USR anunța, vineri, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că USR a pregătit proiectul de lege care să limiteze accesul la funcții publice pentru persoanele condamnate penal, urmând ca acesta să fie depus la Parlament, potrivit Mediafax.

„Probabil că lucrul cel mai interesant pe care l-am făcut în întâmpinarea a ceea ce oamenii așteaptă de la noi este această inițiativă legislativă care să limiteze accesul la funcția publică pentru persoanele condamnate penal. A fost o solicitare constantă în protestele care au avut loc, în februarie, în România. Colegii noștri juriști au preluat-o, au studiat deciziile Curții Constituționale, au studiat practica CEDO, au văzut care este limita între interesul public de a nu avea persoane cu calitate îndoielnică în funcția publică și dreptul individual de a fi ales. Am organizat, luni, o dezbatere și soluția pe care colegii noștri au găsit-o și pe care o vor înainta în proiect de lege este ca pentru mult mai multe dintre infracțiunile prevăzute de Codul Penal, în afară de sancțiunea penală, prevăzută de Codul Penal, să existe o sancțiune complementară pe care judecătorul să poată să o pronunțe și prin care să interzică accesul la funcția publică pentru un număr de ani, în funcție de infracțiune. Acesta este proiectul de lege la care s-a lucrat destul de mult și acum este în faza în care el să fie depus la Parlament în numele USR”, afirma, la acel moment, liderul USR.

Potrivit liderului USR, în acest moment, această sancțiune complementară este obligatorie pentru șapte infracțiuni, este opțională pentru alte 70 și „nu este deloc pentru toate celelalte”.

„Colegii mei o să vină cu o propunere de modificare a Codului Penal, în care să includă această sancțiune complementară. Această lege nu poate să funcționeze retroactiv”, mai spunea Nicușor Dan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase