Ce proiecte de legi au propus foștii parlamentari în ultimele zile de mandat

Ce proiecte de legi au propus foștii parlamentari în ultimele zile de mandat
Publicat: 26/12/2016, 15:40
Actualizat: 26/03/2019, 05:51

„Îngrijorarea vehiculată cu privire la pretinsa «creștere» a incidentelor cu arme este o temă falsă și exagerată pentru a se determina înăsprirea nejustificată a regimului procurării, deținerii, portului și folosinței de arme și muniții”, susține inițiatorul, Ovidiu Cristian Iane, în expunerea de motive care însoțește proiecdtul de lege, depus în ultimele zile ale mandatului său de deputat.

Potrivit acestuia, statisticile oficiale ale UE plasează România pe ultimul loc ca rată a deținerii de arme pe penultimul loc ca rată a omorurilor și sinuciderilor comise cu arme.

„Atenția specială sau chiar exagerările practicate de mass-media, datorită spectaculozității subiectului >, nu trebuie să transforme aceste incidente din fapte absolut rare și izolate în pretinsă tendință socială. Nici legiutorul și nici autoritatea competentă – Poliția Română nu au dreptul să culpabilizeze întreaga comunitate a deținătorilor de arme, ci să stabilească și mai ales să aplice sancțiuni individualizate și individuale”, mai susține Iane.

Concret, el vrea eliminarea discriminării dintre categoriile vânătorilor și cea a sportivilor, susținând că, spre deosebire de categoria sportivilor, comunitatea vânătorilor se bucură de dreptul complet de deținere, port și folosință a armelor cu destinația vânătoare și, în anumite condiții a celor cu destinație sportivă.

Ovidiu Iane propune de asemenea, prin proiectul de lege inițiat, organizarea unor poligoane pentru activitățile sportive cu arme.

Un alt proiect depus în ultimele sale zile de mandat de un alt fost deputat social-democrat, Florin Cristian Tătaru, prevede majorarea salariilor personalului nedidactic din Inspectoratele Școlare.

„Având în vedere faptul că există un Acord încheiat între Guvernul României și federațiile sindicatelor din Învățământ și luând în considerare faptul că punctul 8 al acestui acord prevede creșteri salariale ale personalului nedidactic și învățământ, consider necesar a fi respectat acest acord în totalitatea prevederilor sale”, susține Tătaru în expunerea de motive.

El precizează, însă, că OUG 20/2016 reglementează salarizarea personalului didactic și didactic auxiliar, cât și personalul Ministerului Eduicației la nivelul a 70% din salarizarea Secretariatului General al Guvernului. „O categorie importantă de angajați a fost lăsată la o parte, anume personalul nedidactic din inspectoratele școlare”, a explicat Tătaru.

Și fostul deputat PNL Elena Uioreanu a depus după alegeri un proiect prin care propunere reducerea valabilității administrative a permisului de conducere la 1 an în cazul celor care au împlinit 70 de ani. Ea susține în expunerea de motive că statisticile arată că există numeroase acidente provocate de șoferii peste 70 de ani din cauza „stării de sănătate precare care survine în intervalul de 10 ani de valabilitate administrativă a permisului de conducere”.

Fostul senator Ioan Iovescu a depus și el în ultima zi de mandat un proiect pentru sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni în data de 10 mai, când la Parlament se va organiza Congresul Românilor de Pretutindeni. El mai vrea ca românii din comunitățile istorice – cum ar fi Serbia sau Republica Moldova – să își asume într-o declarație pe propria răspundere »identitatea etnică, lingvistică și culturală română în fața autorităților române și a celor din țara de proveniență” și să dovedească că pot purta un dialog în limba română.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Șoc! Iubita lui Reghecampf, la un pas să piardă sarcina? Corina Caciuc, acuzații grave împotriva...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Liber la călătorii în Israel pentru cei vaccinaţi. Când intră în vigoare prevederea
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Într-o peșteră pe APĂ din Italia a fost făcuta una dintre cele mai mari DESCOPERIRI...
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru...
FATA de 15 ani, care a sărit pe geam de frica flăcărilor, a AJUNS la...
Motivele incredibile pentru care bărbații nu mai poartă pălării astăzi!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
Klaus Iohannis e în stare de șoc! Ipoteza care aruncă în aer scena politică
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...