Ce proiecte de legi au propus foștii parlamentari în ultimele zile de mandat

Ce proiecte de legi au propus foștii parlamentari în ultimele zile de mandat
Publicat: 26/12/2016, 15:40
Actualizat: 26/03/2019, 05:51

„Îngrijorarea vehiculată cu privire la pretinsa «creștere» a incidentelor cu arme este o temă falsă și exagerată pentru a se determina înăsprirea nejustificată a regimului procurării, deținerii, portului și folosinței de arme și muniții”, susține inițiatorul, Ovidiu Cristian Iane, în expunerea de motive care însoțește proiecdtul de lege, depus în ultimele zile ale mandatului său de deputat.

Potrivit acestuia, statisticile oficiale ale UE plasează România pe ultimul loc ca rată a deținerii de arme pe penultimul loc ca rată a omorurilor și sinuciderilor comise cu arme.

„Atenția specială sau chiar exagerările practicate de mass-media, datorită spectaculozității subiectului >, nu trebuie să transforme aceste incidente din fapte absolut rare și izolate în pretinsă tendință socială. Nici legiutorul și nici autoritatea competentă – Poliția Română nu au dreptul să culpabilizeze întreaga comunitate a deținătorilor de arme, ci să stabilească și mai ales să aplice sancțiuni individualizate și individuale”, mai susține Iane.

Concret, el vrea eliminarea discriminării dintre categoriile vânătorilor și cea a sportivilor, susținând că, spre deosebire de categoria sportivilor, comunitatea vânătorilor se bucură de dreptul complet de deținere, port și folosință a armelor cu destinația vânătoare și, în anumite condiții a celor cu destinație sportivă.

Ovidiu Iane propune de asemenea, prin proiectul de lege inițiat, organizarea unor poligoane pentru activitățile sportive cu arme.

Un alt proiect depus în ultimele sale zile de mandat de un alt fost deputat social-democrat, Florin Cristian Tătaru, prevede majorarea salariilor personalului nedidactic din Inspectoratele Școlare.

„Având în vedere faptul că există un Acord încheiat între Guvernul României și federațiile sindicatelor din Învățământ și luând în considerare faptul că punctul 8 al acestui acord prevede creșteri salariale ale personalului nedidactic și învățământ, consider necesar a fi respectat acest acord în totalitatea prevederilor sale”, susține Tătaru în expunerea de motive.

El precizează, însă, că OUG 20/2016 reglementează salarizarea personalului didactic și didactic auxiliar, cât și personalul Ministerului Eduicației la nivelul a 70% din salarizarea Secretariatului General al Guvernului. „O categorie importantă de angajați a fost lăsată la o parte, anume personalul nedidactic din inspectoratele școlare”, a explicat Tătaru.

Și fostul deputat PNL Elena Uioreanu a depus după alegeri un proiect prin care propunere reducerea valabilității administrative a permisului de conducere la 1 an în cazul celor care au împlinit 70 de ani. Ea susține în expunerea de motive că statisticile arată că există numeroase acidente provocate de șoferii peste 70 de ani din cauza „stării de sănătate precare care survine în intervalul de 10 ani de valabilitate administrativă a permisului de conducere”.

Fostul senator Ioan Iovescu a depus și el în ultima zi de mandat un proiect pentru sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni în data de 10 mai, când la Parlament se va organiza Congresul Românilor de Pretutindeni. El mai vrea ca românii din comunitățile istorice – cum ar fi Serbia sau Republica Moldova – să își asume într-o declarație pe propria răspundere »identitatea etnică, lingvistică și culturală română în fața autorităților române și a celor din țara de proveniență” și să dovedească că pot purta un dialog în limba română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”