Ce spune Marcel Ciolacu, după ce CE a aprobat cererea de plată nr. 2: „Avem responsabilitatea de a gestiona eficient și transparent banii aceștia”

Ce spune Marcel Ciolacu, după ce CE a aprobat cererea de plată nr. 2: „Avem responsabilitatea de a gestiona eficient și transparent banii aceștia”
Publicat: 29/09/2023, 16:15
Actualizat: 29/09/2023, 16:22

Comisia Europeană a autorizat plata celei de-a doua tranșe a sprijinului nerambursabil și a celei de-a doua tranșe a sprijinului sub formă de împrumut pentru România. În total România va beneficia de 3,15 miliarde, însă, în urma scăderii procentului aferent prefinanțării, țara noastră va primi în contul Băncii Naționale a României suma de 2,76 miliarde euro.

În urma evaluării parțial pozitive cu privire la cererea de plată a României, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/241 privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, s-a autorizat plata contribuției financiare pentru cea de-a doua tranșă cu o valoare de 3,16 miliarde euro în cadrul PNRR (din care 2,14 miliarde euro sprijinului nerambursabil și 1,02 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut).

România a primit astăzi de la Comisia Europeană cele 2,76 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, reprezentând tranșa a doua din banii pe care îi putem atrage prin mecanismul european de redresare și reziliență, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În cazul cererii de plată nr. 2, Comisia a considerat că 49 din cele 51 de jaloane și ținte au fost îndeplinite în mod satisfăcător, pe baza justificărilor furnizate de România. Suma în valoare de 53 milioane euro sub formă de împrumut a fost suspendată până la îndeplinirea satisfăcătoare a jaloanelor 129 și 133, dar nu mai târziu de jumătatea lunii martie 2024.

Eforturile noastre nu se opresc aici. Avem responsabilitatea de a gestiona eficient și transparent banii aceștia, destinați unor reforme-cheie pentru tranziţia verde şi digitală a României, a mai adăugat șeful Executivului.

Până în prezent prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România a încasat suma totală de 6,35 miliarde euro, reprezentând prefinanțarea în procent de 13% cu o valoare de 3,79 miliarde euro și Cererea de plată nr.1 cu o valoare de 2,56 miliarde euro.

În total, valoarea sumelor încasate de România la care se adaugă si valoarea tranșei aferente cererii de plată nr. 2 este de 9,1 miliarde euro.

La 16 decembrie 2022, România a prezentat Comisiei o a doua cerere de plată în valoare de 2,8 miliarde EUR din cadrul MRR, legată de 51 de jaloane și de ținte. La 27 iunie 2023, Comisia a adoptat o evaluare preliminară parțial pozitivă a cererii de plată a României, constatând că două jaloane legate de investițiile în energie nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător.

Comisia a recunoscut primele măsuri luate deja de România pentru a îndeplini aceste jaloane restante, deși mai sunt încă multe de făcut. Măsurile care trebuie luate în cadrul procedurii de „suspendare a plăților” pentru ca statelor membre să li se acorde mai mult timp în vederea îndeplinirii jaloanelor restante.

Planul general de redresare și reziliență al României va fi finanțat prin granturi și împrumuturi în valoare de peste 29 de miliarde EUR. România a primit deja o plată totală de prefinanțare în valoare de 3,7 miliarde EUR în decembrie 2021 și în ianuarie 2022, precum și un cuantum de 2,6 miliarde EUR în octombrie 2022, în urma îndeplinirii celor 21 de jaloane și de ținte incluse în prima cerere de plată.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă, discurs împotriva populismului la Dublin: „Politicienii trebuie să recâştige încrederea oamenilor”

VIDEO | Vladimir Putin cheamă gruparea Wagner la război. Președintele rus i-a ordonat lui Andrei Troșev să preia „unitățile de voluntari” din Ucraina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto