Ce urmează după ce Curtea a decis că hotărârea care l-a salvat pe Șova este neconstituțională. Cele două scenarii posibile

Ce urmează după ce Curtea a decis că hotărârea care l-a salvat pe Șova este neconstituțională. Cele două scenarii posibile
Publicat: 06/05/2015, 14:20

Pentru a doua oară, judecătorii CCR pun piedici pesediștilor în cazul lui Dan Șova. Deși au dat un vot salvator pe 25 martie, care, în baza vechiului articol 24 din Statut, și a vechiului articol 173 din Regulament, l-a scăpat pe Șova de un eventual arest preventiv, liberalii, alături de președintele Klaus Iohannis și Consiliul Superior al Magistraturii, au contestat la CCR lipsa unei hotărâri a Senatului. Câștig de cauză la Curte a avut CSM, astfel că judecătorii constituționalau au obligat Senatul, pe 8 aprilie, să redacteze și să publice în Monitorul Oficial o hotărâre care să constate rezultatul votului dat pe 25 martie.

Abia pe 23 aprilie, după câteva zile de tergiversări, Senatul a publicat în Monitorul Oficial hotărârea, care a fost contestată la CCR chiar a doua zi.

Acum, CCR pune, din nou, Senatul, în fața unei decizieii dificile. Judecătorii au hotărât că respectiva hotărâe este neconstituțională. Potrivit unor surse apropiate Curții, nu există decât două variante posibile. Prima și cea mai ușoară ar fi reinterpretarea votului dat în cazul lui Dan Șova, astfel încât să devină o hotărâre de încuviințare a reținerii și arestării senatorului PSD. A doua variantă este reluarea procedurii de vot pe aceeași solicitare a procurorilor anticorupție.

Cele două scenarii sunt luate în calcul și de liberali. În opinia senatorului PNL Cristian Bodea, membru în comisia juridică, nu există o a treia variantă posibilă.

„Cel mai simplu ar fi reinterpretarea votului, ceea ce ar însemna că Senatul trebuie să dea o hotărâre de încuviințare, ținând de Constituție, de Regulament și de Statutul în vigoare. Nu au de ales. Trebuie văzută motivare și trebuie văzut încontro mergem. PSD nu mai are de ales, ori dă o hotărâre de încuviințare, ori reia toată procedura de vot și atunci vom vedea cum apără PSD ce a făcut domnul Șova […] Nu există o a treia variantă. Să mai dea o hotărâre pe ce? N-au cum„, a declarat Bodea, la Senat.

De altfel, și președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, anterior sesizării făcute de PNL, că dacă hotărârea va fi declarată neconstituțională, atunci votul în cazul lui Dan Șova ar putea fi reluat.

„Dacă am zice că e neconstituțional, cred că (Parlamentul – n. red.) ar trebui să adopte altă hotărâre, dacă aia nu e bună. Dacă va fi declarată ne-bună va trebui dată alta, nu? (…) Ar trebui să rejudece cererea aceea, mă gandesc. Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituționale au fost refăcute, s-au luat alte hotărâri. Se reia totul de la capăt. Voi ați vrea să vă spun acum așa: dacă vine la noi dosarul acela (contestația formulată de PNL – n.red.) și admitem, îl arestează pe Șova. Nu pot să vă spun așa ceva, pentru că nici nu-i adevărat. Deci se reia votul, se face altă hotărâre”, a explicat, pe 23 aprilie, președintele CCR.

Cu toate acestea, pasul următor reprezintă publicarea motivării Curții în Monitorul Oficial, motivare care ar urma să vină în următoarele zile, cel târziu săptămâna viitoare, după cum au precizat surse apropiate CCR, pentru gândul.

Odată publicată în Monitorul Oficial, motivarea Curții va ajunge în Biroul Permanent pentru a fi trimisă, ulterior, la comisia juridică. Apoi, după un punct de vedere al senatorilor juriști, situația va fi tranșată în plenul Senatului, după cum a explicat și Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi