Ceartă în Senat pe exploatarea gazelor de șist. PDL: „Direcția comisioanelor este la putere!”. Sârbu: „Sunteți la fără frecvență”

Ceartă în Senat pe exploatarea gazelor de șist. PDL: Direcția comisioanelor este la putere!. Sârbu: Sunteți la fără frecvență
Publicat: 06/11/2013, 14:24
Actualizat: 31/07/2014, 14:02

După ce proiectul Roșia Montană a împărțit parlamentarii în două, a venit rândul gazelor de șist să creeze tensiuni în plenul Senatului. Inițiativa legislativă privind interzicerea fracturării hidraulice, propusă de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, a fost respinsă de senatori, „prin neîntrunirea cvorumului necesar pentru adoptarea unei legi organice”, adică 88 de voturi. La final, au fost 87 de senatori care s-au exprimat împotriva proiectului de lege, 10 abțineri și opt voturi „pentru”.

„Ați fost trimiși în Parlament cu un mandat, ați promis românilor că nu se va face acest lucru cât veți fi la guvernare. Cei din Pungești sunt acum în fața Senatului și vă spun clar să spuneți astăzi prin vot nu gazelor de șist”, le-a sugerat deputatul PPDD Tudor Chiuhodaru, inițiator al proiectului.

Acuzații și jigniri, pe ordinea de zi

Aflată pe ordinea de zi, inițiativa legislativă pepededistului Tudor Ciuhodaru a reușit să întindă la maxim nervii senatorilor prezenți. Mai mult, au existat schimburi de replici acide, acuze între pedeliști și social-democrați și referire la calitatea intelectuală a parlamentarilor.

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa i-a acuzat pe membrii grupului PSD că au încasat comisioane de la firme private care se ocupă cu exploatarea resurselor naturale, liderul Ilie Sârbu acuzându-l că a intrat în Senat la fără frecvență.

„Este un abuz de drept. Ați răsturnat un guvern, ați avut votul popular și acum vă întoarceți la 180 de grade. Ce s-a întâmplat de atunci? Ați ajuns la butoane! Direcția comisioanelor este la putere! Vă acuz că v-ați trădat interesele alegătorilor dumneavoastră prin modul în care vă comportați astăzi. Dacă prin fracturarea respectivă, urmările pot fi foarte grave. Stricați o rânduială în natură. Vă atrage comisionul care se plătește de la diverse grupuri importante care sapă și poluează toată România, de la Băile Felix până la Mangalia. Câtă vreme Parlamentul francez, adică oameni mai deștepți decât dumneavoastră, interzic această tehnologie…”, a strigat pedelistul, de la microfonul Senatului.

Replica lui Ilie Sârbu a venit imediat, „deși nu merita”.

„Domnul senator Popa a venit la fără frecvență, că dacă nu era legea asta electorală, erați avocat. Vă tratez așa cum meritați. Nu puteți veni în Senatul României să aruncați acuze la nivelul guvernului și a unui grup întreg că primim comisioane. Probabil dumneavoastră v-ați obișnuit, în calitatea pe care ați avut-o, cu aceste comisioane, noi nu, nu știm ce sunt alea. Aș putea și eu să spun că vă plătește Gazprom să susțineți acest proiect de lege”, i-a răspuns liderul PSD.

Nemulțumiri față de Regulament

Trecând peste acuzațiile făcute în plenul Senatului, au existat și nemulțumiri referitoare la regulamentul Senatului, catalogat de conservatoarea Cristiana Anghel drept învechit, „de pe vremea lui Pazvanti Chiorul” și că nu le dă dreptul să se manifeste „așa cum vrea populația”. Mai precis, Anghel a fost nemulțumită de faptul că nu au avut dreptul ca toți cei care au dorit să-și expună punctul de vedere să o și facă.

„Pentru care motiv sunt eu în Parlament astăzi? Ca să stau să dorm și să apăs pe un buton doar, eventual între două ture de somn? În momentul în care aplicăm cum aplicăm legea doar pentru a face rău democrației și nouă înșine, acest lucru nu aduce a bine. Guvernul MRU pentru gazele de șist a fost demis! Nu putem să ne schimbăm de la o zi la alta la modul acesta”, a spus, nervoasă, senatoarea PC.

MRU: „Aștept scuze”

După ce useliștii au fost acuzați, în nenumărate rânduri, că nu-și respectă principala promisiune făcută electoratului și principalul motiv pentru care Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis, a venit și rândul fostului premier, actual senator PDL, să își spună punctul de vedere.

„Dacă această majoritate ar fi fost la fel de disponibilă față de gazele de șist și anul trecut, guvernul pe care am avut onoare să-l conduc nu ar fi căzut. Niciodată nu e târziu să-și dea un om politic seama că interesul strategic al statului român ține și de acest aspect. Mă bucur că, deși după un an și jumătate întârziere, că astăzi problema se pune în modul serios, așa cum am crezut și eu când eram prim ministru”, a declarat, calm, MRU.

Mai mult, făcând referire la deputatul PSD Adrian Solomon, care l-a amenințat în 2012, în contextul protestelor de la Bârlad, că va avea soarta lui Aldo Moro, Ungureanu a precizat că în continuare așteaptă scuze.

„Nici până acum aceste scuze nu au venit. Domnule senator Sârbu, este un gest de decență, un gest pe care un partid responsabil trebuie să-l condamne, este o manifestare de primitivism”, a mai spus MRU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale