VIDEO Ciolacu, despre criza de la Blue Air: „Am înțeles că sunt sute de mii de bilete vândute în avans. Pai ce facem „Caritas” pe bilete de avion?”

Publicat: 12/09/2022, 22:54
Actualizat: 12/09/2022, 23:24

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că cei din conducerea companiei aeriene Blue Air trebuiau să vină la Guvern pentru a discuta și pentru a găsi soluții la criza cu care se confruntau.

„Vă aduceți aminte că ANPC-ul a venit și a tras un semnal de alarmă? Împrumutul respectiv, domul Drulă când era ministru, în 2021, când Blue Air nu a mai plătit ratele la împrumutul dat de Orban de 300 de milioane, nu și-a dat seama că ceva nu funcționează acolo și că trebuie să intervină”, a declarat Marcel Ciolacu.

„A venit Grindeanu și au hotărât de urgență să trimită aeronave de la TAROM să încercăm să-i aducem înapoi în țară pe românii blocați în aeroporturile din străinătate.

Nu dirijăm traficul internațional peste noapte. Nu a știut nimeni. E totuși o companie privată, dar cu respectiva companie nu mai bine aveai un dialog cu Guvernul, pentru că este o companie românească. Pe mine mă doare sufletul să închizi o companie românească, dar dacă nu ești corect cu statul român”, a afirmat Ciolacu.

Șeful PSD critică decizia companiei Blue Air că a vândut bilete în avans deși știa în ce situație financiară se află și ceea ce urma să facă cu privire la sistarea zborurilor.

„Eu am înțeles că sunt sute de mii de bilete vândute în avans. Pai ce facem „Caritas” pe bilete de avion?

Eu vad că acum s-a intervenit. Premierul imediat a deblocat bani din FRB, dar era normal întâi să discute în Guvern și după să anunțe măsurile.

Corect era ca cei din conducerea companiei aeriene să ia legătura cu Guvernul și să găsească soluții pentru a nu pierde totul”, a precizat el.

Blue Air suspendă toate zborurile timp de o lună

Compania aeriană Blue Air a anunţat că va relua zborurile abia în 10 octombrie.

În urma discuţiilor şi negocierilor cu furnizorii, „societatea își propune să reia zborurile începând cu data de 10 Octombrie 2022”, a anunţat conducerea Blue Air.

„Pe această cale, comunicăm tuturor pasagerilor cu zboruri programate până în data de 10 Octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporturile de plecare, aceste zboruri neputând fi operate”.

Decizia este motivată de scăderea rezervărilor şi blocarea sumelor de către operatorii de plăţi, astfel că societatea nu mai dispune de banii pentru operarea zborurilor.

Blue Air a suspendat iniţial zborurile în intervalul 6 – 12 septembrie, afectând şi aşa mii de români care au avut rezervări în această perioadă. Noua decizie va afecta toţi românii care aveau deja rezervări de bilete emise de companie pentru concediile şi vacanţele din septembrie.

Pierderile companiei ar ajunge în prezent la 130 de milioane de euro, cauzate de interdicţiile de zbor şi incertitudinea cu privire la valurile pandemiei, dar şi de „creşterea bruscă, la niveluri extraordinare” a preţului combustibilului.

Datoriile totale se ridică însă la circa 230 de milioane de euro, potrivit unui anunţ făcut anterior de companie

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase