Cioloș: Controale la dezinfectanți în toate spitalele și lege pentru controlul biocidelor

Cioloș: Controale la dezinfectanți în toate spitalele și lege pentru controlul biocidelor
Publicat: 07/05/2016, 20:04

”Am convocat astăzi un comandament cu participarea conducerii Ministerului Sănătății Publice, a Ministerului de Interne, a Cancelariei Primului Ministru și a Corpului de Control a Primului Ministru. Am trecut în revistă măsurile care au fost luate în ultimele 24 de ore. Se acționează pe două piste, pe de-o parte avem ancheta penală, astăzi au avut deja loc descinderi ale Poliției în peste 20 de județe, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Am încredere că Parchetul General va desfășura ancheta cu celeritate pentru a avea concluziile cât mai repede. În paralel cu această anchetă penală care ține de Parchet, am cerut conducerii Ministerului Sănătății să declanșeze începând de astăzi (sâmbătă-n.r.) și o anchetă administrativă”, a declarat Cioloș la sfârșitul ședinței de la Palatul Victoria.

El a subliniat că obiectivul este acela de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecție în spitale.

”Vom testa produsele de dezinfecție la două niveluri, pe de-o parte concentrația produselor folosite pentru dezinfecție sau așa numitele biocide, dar și eficacitatea lor. Astfel, în cursul zilei de mâine (duminică-n.r.) am cerut Ministerului Sănătății să se organizeze astfel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de eșantioane a produselor folosite acum pentru dezinfecție din toate spitalele. Deci, toate produsele, indiferent de proveniența lor, și de la toate spitalele din România. Tot mâine, cel puțin eșantioanele care provin din cele 50 de spitale unde au fost indentificate probleme de sanitație vor fi duse cu prioritate la ICECHIM pentru analiza concentrației. Am asigurări de la doamna director general de la ICECHIM cu care am avut o discuție astăzi că institutul se va organiza în așa fel încât să poată asigura în zilele următoare testarea acestor probe cu prioritate pentru probele provenite din cele 50 de spitale și sper ca până la sfârșitul zilei de miercuri să avem primele rezultate ale testelor de concentrație cel puțin pentru cele care provin din cele 50 de spitale”, a anunțat șeful Executivului.

El a precizat că săptămâna viitoare vor continua testele și pentru celelalte eșantioane din celelalte spitale.

”Asta este pentru partea de concetrație a produselor, însă am înțeles de la specialiști că dincolo de aceste teste de concentrație pentru a ne asigura de calitatea produselor avem nevoie și de teste de eficacitate. Am constatat și aici cu surprindere că nu avem nici pentru teste de eficacitate laboratoare acreditate în România, laboratoare publice. Există doar, din câte am înțeles, unele laboratoare private ale companiilor care produc acești dezinfectanți. Există, în schimb, două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare și am cerut ca și acest proces de acreditare să fie realizat cu celeritate”, a adăugat premierul.

Până miercuri, lege pentru verificarea biocidelor

”Am constatat o problemă legislativă în privința procesului de verificare și monitorizare a biocidelor. Această verificare și monitorizare în România, în momentul de față, se face doar pe baza unor documente, deci administrativ, în sarcina producătorilor. Miercuri, am cerut Ministerului Sănătății că vină cu un proiect de modificare a unei HG prin care să ameliorăm procedura de control și monitorizare a biocidelor și să creștem exigența acestui proces de control și monitorizare”, a declarat șeful Executivului după întâlnirea cu responsabilii din domeniul Sănătății.

”Aceasta este o primă etapă a măsurilor pe care le avem în vedere pentru a clarifica situația. În perioada următoare vom veni cu alte măsuri”, a adăugat primul-ministru.

El a mai anunțat că intenționează ca în cursul zilei de luni să organizeze o întâlnire cu un grup de experți provenind din sistemul de sănătate, dar și din afara lui ”pentru a avea o discuție mai amplă legată de măsurile pe care le putem lua pentru a îmbunătăți situația și, mai ales, pentru a recâștiga încrederea cetățenilor și pacienților în sistem”.

”Așa cum am mai declarat, sănătatea devine o prioritate pentru mine în următoarele luni de mandat și vom căuta toate măsurile pe care le putem lua pe termen scurt și pe termen mediu pentru a ameliora situația în acest sector”, a conchis Cioloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?