Ciorna GUVERNULUI PONTA II: premierul propune două mega-ministere și paritate în interiorul USL. Doi baroni se pregătesc să preia portofoliile de forță

Ciorna GUVERNULUI PONTA II: premierul propune două mega-ministere și paritate în interiorul USL. Doi baroni se pregătesc să preia portofoliile de forță
Publicat: 27/11/2012, 18:47
Actualizat: 19/05/2015, 04:33

Premierul Ponta propune apariția a două noi mega-ministere în viitorul Guvern: Ministerul Controlului și Ministerul Fondurilor Europene, susțin surse din USL. În schimb, rolul ministerului Dezvoltării ar putea fi redus. În momentul de față, propunerile premierului se află pe masa de lucru a USL, varianta finală urmând să fie definitivată în următoarele săptămâni.

„Dacă facem un guvern cu cinci ministere, credeți că o să fie mai bun sau deștept? Asta e gândirea lui Boc. Pot să fie o sută de ministere; ideea e să fie mai puțini angajați”, a fost poziția primului-ministru Victor Ponta pentru a explica că are în vedere mărirea numărului de ministere în viitoarea structură a Executivului.

Noutățile propuse de premierul Victor Ponta se referă la apariția unui Minister al Controlului și de un Minister al Fondurilor Europene, cu mai multă „forță” și „putere de decizie”. Un minister al Controlului a existat și în timpul guvernării Năstase, el fiind condus la vremea respectivă de Ionel Blănculescu. Ministrul coordona Garda Financiară, Direcția Vămilor, Inspectoratul de Stat în Construcții, Garda de Mediu și Corpul de Control al Guvernului. În cel de-al doilea minister, cel al Fondurilor Europene, vor trebui reunite toate autoritățile de management existente acum în celelalte ministere.

„Apariția Ministerului Fondurilor Europene, ca unică instituție decidentă în privința fondurilor europene, poate deveni realitate abia din 2014. Dacă ar exista în structura Guvernului după luna decembrie, ar trebui regândit rolul Ministerului Dezvoltării Regionale, care, probabil, ar trebui cuplat cu Ministerul Administrației”, au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL.

Chiar dacă evită să se pronunțe public, liberalii nu sunt de acord cu atribuțiile Ministerului Fondurile Europene, în formula dorită de premierul Ponta.

„Vom avea un alt doilea Minister de Finanțe, unul pentru interior și altul pentru exterior. Va fi o mega-structură”, au adăugat sursele citate.

Printre numele vehiculate în acest moment pentru a ocupa unul din cele două portofolii se află consilierul premierului Ponta, Eugen Orlando Teodorovici. PNL încearcă să o impună pe Ramona Mănescu – europarlamentar, în fruntea Ministerului Fondurilor Europene.

De asemenea, în interiorul USL există discuții pentru spargerea Ministerului Economiei în mai multe ministere. Astfel, pe lângă Ministerul Economiei, ar putea apărea un minister pentru Mediul de Afaceri, IMM și Comerț, condus de actualul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. De asemenea, există discuții pentru apariția unor ministere de sine stătătoare: Ministerul Turismului și Ministerul pentru Tineret și Sport.

Paritate în interiorul Guvernului

Victor Ponta și-a asigurat partenerii de alianță că în viitoarea structură cele două Alianțe din USL – Alianța de Centru Stânga (PSD – UNPR) și Alianța de Centru Dreapta (PNL – PC) – vor avea o reprezentare paritară.

„Numărul de portofolii între ACD și ACS va fi egal. Cum și ce anume din portofolii se negociază în ACD este în responsabilitatea domniei lor, ce negociem în ACS este responsabilitatea noastră. Dar nu vorbim încă de pielea ursului din pădure. Dacă pe 9 decembrie seara avem majoritate absolută ca număr de mandate, evident că ne prezentăm la consultările cu președintele României în această formulă, a conducerii USL, iar eu pentru fi capabil pe 21 decembrie să vin cu Guvernul în Parlament. Am început din această perioadă să lucrez la cum îmi doresc eu sau cum văd eu structura Guvernului. În momentul în care finalizez o prezint colegilor mei din USL, nu voi prezenta înainte de 9 decembrie pentru că nu… lucrurile trebuie făcute într-o anumită ordine”, a declarat premierul Victor Ponta.

Cine rămâne pe loc

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu și ministrul de Externe, Titus Corlățean se află printre numele care au șanse foarte mari să se regăsească pe lista viitorilor miniștri, după 9 decembrie, dacă premierul Ponta va primi de la președintele Băsescu mandatul de a forma Guvernul. De asemenea, șanse mari are și Dan Șova pentru a rămâne ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Printre numele noi date ca sigure să facă parte din viitorul Cabinet Ponta se numără Liviu Dragnea – favorit pentru Ministerul de Interne și Relu Fenechiu pentru ministerul Transporturilor. „Sunt onorat de propunerea făcută de președintele Crin Antonescu. Dacă ea va fi concretizată, vă promit că veți auzi de proiectul meu administrativ”, a declarat pentru gândul Relu Fenechiu. Un alt nume dat ca sigur pentru viitorul Guvern este cel al lui Varujan Vosganian.

Surse din USL susțin că liberalii doresc să își impună un om de partid la Ministerul de Finanțe, după ce mandatul lui Florin Georgescu va expira. De asemenea, liberalii vizează Ministerul Sănătății pentru Eugen Nicolăescu. În schimb, PNL ar putea renunța la Ministerul Muncii, condus în prezent de Mariana Câmpeanu.

Din guvern, ar urma să nu mai facă parte Leonard Orban, deoarece susțin cei de la USL, se dorește un guvern politic. Cu toate acestea, ministrul Justiției, Mona Pivniceru, are șanse să facă parte din viitorul Cabinet dacă ministerul va reveni celor de la PNL.

De asemenea, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, și cel pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu, nu se vor regăsi în viitoare componență a Guvernului.

Bătălia pentru Ministerul Apărării

Ministerul Apărării este disputat în acest moment în actualul ministru, Corneliu Dobrițoiu, susținut de președintele PNL, Crin Antonescu și de fostul ministru Gabriel Oprea, care îl are de partea sa pe Victor Ponta. Primul-ministru Victor Ponta a precizat că ministerul care va reveni UNPR va fi acordat din cele negociate pentru Alianța de Centru – Stânga (PSD – UNPR).

Funcția de vicepremier urmează să revină PNL, ținând cont de faptul că premierul revine celor de la PSD.

Discuțiile dintre cele două alianțe din interiorul USL se află în prima fază, în săptămânile următoare cele două părți urmând stabilească ce ministere revin ACD și ACS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?