Clubul Român de Presă: Prezentarea de scuze publice de către domnul Palada este un gest necesar

Clubul Român de Presă: Prezentarea de scuze publice de către domnul Palada este un gest necesar
Publicat: 18/08/2014, 20:43
Actualizat: 28/03/2019, 10:45

Prezentăm textul scrisorii trimise șefului guvernului de către președintele interimar al Clubului, Indira Crasnea, în numele acestei asociații profesionale:

„Stimate domnule prim-ministru Victor Ponta,

Vă scriu cu îngrijorare în legătură cu atitudinea exprimată recent pe o retea de socializare de către consilierul dumneavoastră, domnul Mirel Palada față de jurnaliști, în general, pornind de la cazul special al unui coleg de la portalul Gândul, parte a Mediafax Group (membru al Clubului Român de Presă).

Domnul Palada, care îndeplinește atribuțiile purtătorului de cuvânt guvernamental, recidivează într-un fel care arată că este inadecvat poziției și responsabilităților sale publice și care face deservicii majore comunicării între guvernul unei țări membre a Uniunii Europene și comunitatea jurnaliștilor.

Cred că limbajul domnului Palada este inacceptabil și străin standardelor funcției pe care o ocupă temporar și serviciului public pe care este însărcinat să-l îndeplinească.

Libertatea de exprimare este un drept constituțional și fundamentul filosofiei profesiei de jurnalist, dar și al funcționării civilizate a societății, iar folosirea sa iresponsabilă poate impinge spre situații critice.

Domnule prim-ministru,

Apreciez că prezentarea de scuze publice de către domnul Palada este un gest necesar, care ar semnifica întoarcerea spre o dorită normalitate.

De asemenea, cred că măsurile care ar putea fi luate în interiorul guvernului, în spiritul unor relații funcționale jurnaliști-autorități, sunt binevenite.

Eu și colegii din Clubul Român de Presă ne rezervăm dreptul de a urmări acest caz precum și deciziile pe care le veți lua”.

Săptămâna trecută, Palada a avut pe pagina de Facebook o postare cu următorul conținut: „Cum apare câte un subiect politic care învârtoșează spiritul bejboinic în opinanți, de zici că-i catastrofă și dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiți de pe lista mea care își fac seppuku comunicațional și trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Și uite așa mai frigem niște purceluși anti-guvernamentali la proțap și le dăm block și mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaților care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, și care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câta îndemânare am să omor prin blocare ziariștii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoșilor, nici nu știți câtă plăcere îmi provocați”.

Întrebat sâmbătă despre acest subiect, Ponta a evitat să comenteze, limitându-se la a declara că își dorește o relație bună cu presa și cu cultele.

Ulterior, postarea de pe contul de Facebook al lui Palada a fost ștearsă, dar deja existau numeroase reacții în rândurile ziariștilor, dar și din partea unor partide de opoziție.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că i-a transmis purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, că nu e de acord cu modul în care se exprimă și că acesta urmează să decidă dacă respectă standardele și rămâne în Executiv, întrucât nu are nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern.

Întrebat dacă s-a gândit să-i ceară demisia lui Palada, Ponta a răspuns: „M-am gândit foarte clar și i-am spus domnului Palada, în mod direct, că nu sunt de acord cu modul în care domnia sa- chiar și într-un spațiu cum e Facebook-ul – se exprimă, că nu am nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern și că urmează să decidă: dacă poate să respecte niște standarde pe care eu le consider necesare, rămâne la Guvern; dacă vrea să fie Lăzăroiu, atunci nu va lucra pentru mine”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...