Comisia de Cod electoral, faza pe principii. Cum vor fi aleși primarii și președinții de Consilii Județene

Comisia de Cod electoral, faza pe principii. Cum vor fi aleși primarii și președinții de Consilii Județene

Comisiea specială pentru Codul electoral face pași mărunți în elaborarea noilor legi în baza cărora vor fi aleși viitorii primari, șefi de Consilii Județene, consilieri, președinți și parlamentari. În ședința de marți, 10 februarie, membrii comisiei au stabilit, din nou, doar câteva principii.

În primul rând, primarii ar urma să fie aleși prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali și județeni vor fi aleși prin vot pe liste, urmând a se cădea de acord în urma unor negocieri și asupra alegerii președinților de CJ.

Astfel, principiul potrivit căruia consilierii locali și județeni vor fi aleși prin vot proporțional, pe listă, a întrunit unanimitatea opțiunilor, respectiv 15 voturi.

Principiul potrivit căruia primarii vor fi votați prin vot direct într-un singur tur a întrunit majoritatea voturilor, respectiv 10 voturi „pentru” – această variantă fiind agreată de coaliția de guvernare.

Varianta susținută de PNL, potrivit căreia primarii ar trebui să fie aleși în două tururi, a întrunit doar 5 voturi „pentru”.

În ceea ce privește alegerea președinților de CJ nu s-a agreat o propunere, în condițiile în care coaliția de guvernare a susținut varianta alegerii într-un singur tur, iar PNL varianta alegerii în două tururi, în timp ce UDMR s-a abținut.

Președintele comisiei, Valeriu Zgonea a precizat că actuala coaliție de guvernare susține menținerea actualului sistem de vot în privința aleșilor locali, respectiv un singur tur pentru primari și președinți de CJ și vot proporțional pe liste pentru consilierii locali și județeni.

Membrii Comisiei au votat cu 14 voturi „pentru” și o abținere menținerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali și județeni, asta deși organizațiile non-guvernamentale au propus scăderea pragului electoral, în special pentru candidații independenți.

De asemenea, în unanimitate, Comisia a decis ca, în cazul candidaților independenți la o funcție de consilier local sau județean, atribuirea mandatului să se realizeze doar dacă aceștia obțin un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.

Legea alegerilor parlamentare

În privința numărului de parlamentari, comisia de Cod electoral a stabilit reducerea aleșilor din Legislativ prin lege, astfel încât să se ajungă la un număr fix.

Deși s-a discutat despre modalități diferite de alegeri pentru fiecare for, membrii comisiei au hotărât ca sistemul electoral să fie același pentru alegerile celor două Camere.

În plus, în ședința de marți, s-a stabilit și ca membrii Comisiei să se împartă în trei subcomisii care vor lucra separat, astfel: o subcomisie se va ocupa de Legea partidelor și Legea finanțării partidelor și a campaniilor, a doua subcomisie se va ocupa de Legea alegerilor locale, iar a treia se va ocupa de Legea alegerilor parlamentare.

Cele trei subcomisii au termen până pe 1 martie pentru elaborarea proiectelor de modificare a legilor de care se ocupă, astfel încât între 7 și 15 martie acestea să fiedezbătute și votate în Comisia de Cod electoral, iar până la finalul lunii martie proiectele să plece la Senat pentru dezbatere și vot.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia