Comisia Europeană nu reia anul acesta plățile prin programul POSDRU. Ce înțelege guvernul Ponta prin „deblocarea” fondurilor

Comisia Europeană nu reia anul acesta plățile prin programul POSDRU. Ce înțelege guvernul Ponta prin deblocarea fondurilor
Publicat: 07/12/2012, 10:16
Actualizat: 06/07/2016, 02:50

Comisia Europeană a acceptat să redeschidă ușa prin care primește din nou documente de la București legate de Programul Operațional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), fără a relua însă și plățile pe bani europeni către guvern.

Dincolo de declarațiile optimiste ale premierului Victor Ponta care a anunțat deja „deblocarea POSDRU”, situația concretă arată astfel: guvernul și-a asumat plata către Bruxelles a unor corecții de 75 de milioane de euro, ca sancțiune, și, în lipsa banilor europeni, caută alte 130 de milioane de euro pentru a plăti din surse proprii, până la sfârșitul anului, câștigătorii proiectelor derulate prin Ministerul Muncii.

Deblocarea fondurilor europene ar urma să aibă loc, eventual, în primăvară, după un nou audit al Comisiei.

„Nu sunt formulări explicite, dar semnalul este bun”

După ce președintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a mințit în legătură cu reluarea POSDRU, consilierul primului-ministru, Eugen Teodorovici, a tradus ce înțelege guvernul prin „deblocarea” programului: Comisia Europeană primește din nou documente și facturi de la guvern. Nu se cunoaște însă data la care s-ar putea relua plățile și nici dacă se vor relua.

Întrebat unde apare în scrisoarea trimisă de Comisie pe 30 noiembrie paragraful legat de deblocarea programului, Teodorovici a susținut că „în nicio comunicare a Comisiei nu sunt folosite formulări atât de explicite”, dar „semnalul este bun”. „Nu se face referire strict la acest aspect, dar dacă ne primește aceste cereri de rambursare, acesta e semnalul, de deblocare”, a arătat consilierul premierului care vorbise anterior de „deblocarea plăților la POSDRU”.

„Deblocarea plăților la POSDRU este o decizie oficială a Comisiei Europene și e o veste foarte bună. Alternativa era fie să avem o blocare, fie să acceptam niște corecții. Niciunul dintre beneficiarii finali care vor respecta regulile nu vor avea corecții financiare. Beneficiarii finali trebuie să stea liniștiti, nu li se vor aplica aceste corecții în mod automat. Se vor face verificări și se vor aplica aceste corecții doar în proiectele desfășurate defectuos”, a parat consilierul lui Ponta acuzațiile lui Băsescu.

Se caută 100 de milioane de euro să acopere „gaura”

Teodorovici a admis însă că „plata efectivă este în discuție abia săptămâna viitoare la Comisia Europeană”, perspectiva reluării plăților fiind, în cel mai bun caz, „după noua misiune de audit, în primăvară”. Până atunci, guvernul trebuie să dea banii pe proiecte de la buget sau din împrumuturi. „Încercăm sa facem plățile către beneficiarii finali de bună credință. Sunt mai multe soluții pe care le identificam zilele acestea. Buget de stat sau alte surse Poate se întâmplă până la finalul lui 2012”, a spus Teodorovici, estimând cheltuielile la „aproximativ 100 de milioane de euro”.

Guvernul nu știe deocamdată nici cum va recupera cele 75 de milioane din corecții de la cei care și-au început deja proiectele europene derulate defectuos. „O situație a proiectelor nu există. Vor fi verificate caz cu caz”, a explicat consilierul lui Ponta pe fonduri europene. În control va merge autoritatea de management. Cât va dura e încă o necunoscută. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, crede că e nevoie de „cel puțin șase luni de zile”. Eugen Teodorovici spune că se poate face și în trei.

Băsescu reclamă corecțiile prea mari. Consilierul lui Ponta: „Nu suntem la piață să le negociem”

Explicațiile guvernului au venit după ce președintele i-a reproșat lui Ponta că „guvernul a fost incompetent în negociere”, acceptând „fără nicio reținere, corecții de 25% pe banii pe care i-a dat deja”.

„Cine spune de negociere ori nu cunoaște terminologia de lucru ori dezinformează. Corecția este impusă de partea comunitară și a fost dată în urma unui audit și a unui raport final”, susține Teodorovici, potrivit căruia nivelul corecției nu ar fi fost autoasumat de guvern.

În plus, Traian Băsescu a ironoizat și „solicitarea neinspirată” a guvernului de a cere bani de la Bruxelles pentru a crește salariile unor funcționari care gestionează fonduri europene, în condițiile în care răspunsul primit de la Bruxelles ar fi fost „poate vă reformați puțin”.

Justificarea consilierul lui Ponta pentru această cerere este „echilibrarea” salariilor între diverse ministere. „Nu e normal ca la Transporturi să fie salarii mai mari decât la Mediu. E o discuție cu partea comunitară. Să vedem cum se va finaliza”, a mais spus Teodorovici.

CITEȘTE ȘI SCRISOAREA PRIMITĂ DE GUVERN DE LA COMISIA EUROPEANĂ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
S-a decis plata. Banii se transferă direct în cont din 27 iunie. Cine sunt românii...
Un nou ITP pe capul șoferilor. Amenzile sunt uriașe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc
×