Comisia juridică a avizat solicitările de reținere și arestare ale lui Mădălin Voicu și Nicolae Păun

Comisia juridică a avizat solicitările de reținere și arestare ale lui Mădălin Voicu și Nicolae Păun
Publicat: 15/02/2016, 12:15

Pentru reținerea deputatului PSD Mădălin Voicu s-au pronunțat 10 membri ai Comisiei juridice, în timp ce 9 au fost „împotrivă”. De asemenea, pentru solicitarea de arestare au votat tot 10 deputați, iar 8 „împotrivă”, a precizat vicepreședintele Comisiei Juridice Ciprian Nica.

La ieșirea din sala de ședință, Mădălin Voicu a afirmat că avocații săi l-au sfătuit să nu facă declarații.

Votul a fost secret, iar avizul comisiei juridice este consultativ, decizia finală aparținând plenului.

De asemenea, pentru reținerea deputatului minorităților au votat 13 membri ai Comisiei juridice, doi „împotrivă”, iar 3 s-au abținut. Și pentru arestarea au fost 13 voturi „pentru”, două „împotrivă” și trei abțineri.

Nicolae Păun nu a venit la Comisia juridică pentru a-și susține punctul de vedere.

„Domnul deputat Nicolae Păun a fost anunțat atât telefonic, cât și prin adresă scrisă la Grupul din care face parte. A fost prezent joi și vineri la Comisia Juridică, însoțit de avocat. De asemenea, a luat luat la cunoștință sub semnătură faptul că a fost convocată comisia juridică în vederea dezbaterii cererilor ministrului Justiției. Dânsul nu a fost prezent. Staff-ul tehnic a primit un sms foarte scurt de la consiliera dânnsului în care anunța că nu va veni”, a precizat vicepreședintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica.

Săptămâna trecută, după ce și-a studiat dosarul, Mădălin Voicu a declarat că este nevinovat, în timp ce Nicolae Păun a preferat să folosească ușa din spate a sălii de ședință pentru a evita să răspundă întrebărilor ziariștilor.

Potrivit unor surse parlamentare, dosarele conțin interceptări ale unor înjurături și amenințări făcute la adresa procurorilor de Nicolae Păun.

Dosarul DNA are 19 volume, însumând 4886 de pagini.

DNA a cerut miercuri încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun, pentru trafic de influență, fals în declarații, deturnare de fonduri, spălare de bani.

Deputatul Nicolae Păun, care este și președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor, toate în formă continuată”.

Conform DNA, dosarul vizează nereguli în derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene, care s-a derulat în perioada 2010-2013.

Din probele administrate a reieșit că grupul-țintă al proiectului a fost „constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții” și că „în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor Pro Europa”.

De asemenea, din probe a rezultat că „majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane”.

Astfel, „s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului”.

De asemenea, DNA a vizat și proiectul cu finanțare europeană „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, derulat în aceeași perioadă.

„A rezultat ca unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc”, spune DNA.

Neregulile în administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de „14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național)”.

„În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor”, spune DNA.

DNA susține că „aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa”.

De asemenea, DNA precizează că „Mădălin Voicu, în exercitarea obligațiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declarații de avere la Camera Deputaților, fără a declara sumele de bani obținute de la Asociația Partida Romilor «Pro Europa», totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net”. „Acești bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu știa ca sunt deturnați”, precizează DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Tânăra găsită moartă pe plaja din Mamaia ar fi Laura Roșca, cunoscută în lumea muzicii...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Amenzi colosale pentru românii care își remorchează mașinile. Cât te costă o astfel de greșeală?
UPDATE/FOTO/VIDEO - O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a...
Cine este amanta lui Călin Donca „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția”...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
REGHECAMPF A DIVORȚAT! Anunț de ultimă oră despre celebrul antrenor
Amenzi mai mari pentru șoferi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024
Unde și-a cunoscut Alex Ashraf presupusa amantă. Ce declarații neașteptate a făcut Oana Zăvoranu: „Să...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...