Comisia juridică a Senatului, raport favorabil pentru toți candidații la postul de judecător CCR. Ce spune candidatul PSD

Comisia juridică a Senatului, raport favorabil pentru toți candidații la postul de judecător CCR. Ce spune candidatul PSD
Publicat: 07/05/2019, 11:35

Senatul va avea plen începând cu ora 12.00 în care va decide asupra persoanei ce urmează să ocupe funcția de judecător a Curții Constituționale. Procedurile parlamentare vin în contextul în care mandatul actualului judecător CCR Simona-Maya Teodoroiu expiră pe 15 iunie.

Cristian Deliorga, propunerea PSD pentru funcția de judecător la CCR este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanța, la Secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie. Acesta ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituțională, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.

Senatorul Daniel Fenechiu, propus de PNL, este vicepreședinte al Comisiei juridice, în timp ce USR l-a nominalizat pe avocatul Ovidiu Mircea Ursuța Daraban.

„Plenul Senatului va decide cu privire la viitorul judecător al Curții din partea Senatului. Azi (marți – n.r.) în scurt timp (ora 11.45 – n.r.) va fi o ședință a Biroului permanent. Noi vom trimite raportul prin care vom recomanda să supună votului plenului cele trei candidaturi, plen care începe la ora 12.00″, a afirmat președintele Comisiei juridice a Senatului Robert Cazanciuc, la finalul ședinței forului legislativ.

De asemenea, Camera Deputaților are marți aceeași procedură pentru numirea unui nou judecător la CCR. Astfel, Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, raport favorabil pentru toți cei trei candidați la funcția de judecător al Curții. Pentru acest post s-au înscris șeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupșa și avocatul Vlad Ștefan, propus de USR.

Raportul a fost adoptat de Comisia juridică cu 25 de voturi „pentru” și două abțineri. Camera Deputaților urmează să decidă, în plenul de marți, care va începe la ora 10.00, votul final fiind la ora 12.00, persoana care va fi validată poentru postul de judecător al Curții Constituționale. Persoana care va fi numită ar urma să îl înlocuiască pe judecătorul CCR Ștefan Minea, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.

Deliorga, candidat pentru postul de judecător CCR: Am ales PSD pentru că au cel mai numeros grup

Fostul vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga, candidatul PSD pentru funcția de judecător CCR a afirmat, la audierea în Comisia juridică a Senatului că el a ales PSD pentru că are cel mai numeros grup în Parlament. El a precizat că nu avut întâlniri cu social-democrații, doar a depus documentele.

„Când am ales să candidez pentru acest post, ca orice cetățean care își dorește să aibă o reușită în viață după 36 de ani în magistratură m-am gândit că singurul grup parlamentar mai numeros de la Senat este al PSD și m-am gândit că pentru șanse de reușită ar trebui să fac solicitarea grupului PSD. Nu am avut întâlniri cu niciunul din liderii PSD dar îl cunosc pe domnul Șerban Nicolae de peste 20 de ani și dl Robert Cazanciuc, cu care am lucrat când a fost procuror, secretar de stat la Externe, ministru. Am depus documentele la domnul Șerban Nicolae”, a declarat Cristian Deliorga.

Cristian Deliorga, fost procuror, a fost chestionat de membrii Comisie dacă un procuror ar trebui să devină magistrat.

„Am făcut parte din comisiile care au lucrat la legile justiției. la acea vreme eram procuror. Discuțiile au fost intense. Am susținut ca procurorul să fie magistrat. Procurorul trebuie să fie magistrat. Din 2011 sunt judecător la Constanța. În acești 36 de ani de magistratură în Constanța, nu am făcut altceva decât să încerc să aplic legislația în conformitate cu normele CCR”, a spus Deliorga.

Acesta a precizat că majoritatea deciziilor CCR din ultima perioadă au fost de interpretare.

„Avalanșa foarte mare a sesizărilor la CCR a determinat CCR să aibă un volum foarte mare de activitate. Este posibil ca la această avalanșă să existe anumite motivări, dar deciziile Curții în marea lor majoritate din ultima perioadă sunt de interpretare”, a afirmat candidatul pentru funcția de judecător CCR.

Daniel Fenechiu, candidatul PNL pentru funcția de judecător, a declarat că un politician poate fi și magistrat al Curții.

„Un jurist în politică poate să vizeze două fiuncții, politică și juridico-politică, astfel poate fi ministrul Justiției și judecător CCR. Indiferent că vin din politică, raționamentul juridic nu mi-a fost afectat niciodată de politic. În 7 ani de politică încă gândesc juridic. Curtea trebuie să fie gardianul Constituției, de principiu. Dar ce te faci în momentul în care ești gardianul Constituției și nu poți să interpretezi o chestiune constituțională? Poți să faci o analiză cu câte decizii ale CCR au fost de interpretare. Membrii CCR pot să fie inclusiv oameni care să vină din poloitică. Nu știu dacă e bine sau rău. Într-o viitoare reglementare a CCR ar fi bine să depolitizăm Curtea”, a declarat Fenechiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”