Comitetul Executiv Național al PSD, convocat pentru joi la Parlament

Comitetul Executiv Național al PSD, convocat pentru joi la Parlament
Publicat: 01/02/2017, 13:58
Actualizat: 01/02/2017, 14:04

Ședința de joi a Comitetului Executiv Național al PSD este prima convocată după cea pentru validarea de către acest for a lui Sorin Grindeanu ca prim-ministru și a membrilor Cabinetului, ca miniștri.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va ataca la Curtea Constituțională ordonanța de modificare a codurilor penale, adoptată azi-noapte de Guvern. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Președintele Klaus Iohannis a declarat, la ieșirea de la ședința CSM, că președinta Consiliului, Mariana Ghena, e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituții.

Înainte de a participa la ședința CSM, șeful statului a declarat că ceea ce a făcut Guvernul este „inadmisibil, inacceptabil, e un scandal, o bătaie de joc”. Iohannis a anunțat, totodată, că „îi va face o vizită” și Avocatului Poporului, cel care poate sesiza CCR în cazul Ordonanței Guvernului. „Nu mi-e dor de el”, a comentat președintele.

La finalul ședinței care a avut loc la CSM, președinta Consiliului, Mariana Ghena, a confirmat că plenul a respins în unanimitate avizarea modificărilor de la Justiție și că, la inițiativa sa, susținută de ceilalți membri, CSM va sesiza Curtea Constituțională.

Totodată, Klaus Iohannis a declarat, după discuțiile cu Victor Ciorbea, că Avocatul Poporului poate să atace la Curtea Constituțională „fără niciun fel de problemă” ordonanța de modificare a codurilor penale, arătând că există un precedent în 2013 în care instituția Avocatului Poporului a atacat la CCR o OUG care nu intrase încă în vigoare, Curtea admițând atunci sesizarea.

Președintele îl contrazice, astfel, pe Ciorbea care în această dimineață a susținut că Avocatul Poporului nu poate ataca ordonanța până când aceasta nu intră în vigoare. „Sper ca până mâine, poimâine Avocatul Poporului să ia decizia corectă și să atace ordonanța la CCR”, a încheiat șeful statului. În replică, Ciorbea a insistat că, „dacă citim legea, așa scrie”, și că va analiza argumentele prezentate de președinte pentru a lua o decizie în cel mai scurt timp.

La rândul lor, reprezentanții asociației nonguvernamentale APADOR-CH susțin că Avocatul Poporului minte atunci când spune că nu poate ataca ordonanța la Curte, pentru că legea nu distinge între ordonanțele publicate în Monitorul Oficial, dar neintrate în vigoare și cele intrate în vigoare.

În această dimineață, Avocatul Poporului susținea că nu poate ataca la Curtea Constituțională OUG de modificare a codurilor penale, adoptată de Guvern, marți noapte, până nu intră în vigoare. „Precizez că în materie de conflict juridic de natură constituțională, noi nu avem competența. În această perioadă de 10 zile nu avem nicio competență”, a spus Ciorbea. Întrebat ce le transmite miilor de români care au ieșit în stradă, Ciorbea a răspuns că nu le spune nimic pentru că nu face „declarații politice”.

În vreme ce 10.000 de oameni protestau în fața Guvernului față de modul în care a fost adoptată ordonanța de modificare a codurilor penale, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. Prevederile din actul normativ referitoare la abuzul în serviciu, favorizarea infractorului și infracțiunile rutiere intră în vigoare la 10 zile de la publicare, se menționează în ordonanță. Procurorul General, Augustin Lazăr, a calificat ordonanța adoptată de Guvern ca fiind „o ofensă adusă autorității judecătorești. La Direcția Națională Anticorupție se află în lucru 2.151 de dosare având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al instituției, în timp ce Parchetul General a precizat că un număr de 1.960 de persoane au fost trimise în judecată pentru aceeași infracțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Doliu național! S-a stins marele ANTRENOR al României. Legendă a sportului mondial
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×