Condiția „nenegociabilă” a PNL pentru realizarea fuziunii cu PDL. Cum se va numi viitorul partid?

Redactor:
Clarice Dinu
Redactor:
Cristian Andrei
Condiția „nenegociabilă” a PNL pentru realizarea fuziunii cu PDL. Cum se va numi viitorul partid?
PNL vrea ca partidul rezultat în fuziunii cu PDL să se numească PNL

Surse din conducerea PNL au declarat pentru gândul că „singura condiție nenegociabilă” la discuțiile cu partidul lui Vasile Blaga a fost ca numele viitorului partid rezultat în urma fuziunii cu PDL să fie PNL, în caz contrar fuziunea urmând să nu mai aibă loc. În partid există o unanimitate pentru păstrarea numelui istoric, liberalii adoptând în Statut un articol prin care numele PNL este „imuabil”. Amendamentul i-a aparținut președintelui de onoare Mircea Ionescu Quintus. Cei din PNL susțin că Vasile Blaga a cerut un timp pentru a-și convinge colegii din PDL să accepte numele pentru noul partid. Pe agenda Delegației Permanente a PNL, programată marți, se află și aprobarea fuziunii cu PDL și convocarea Congresului de fuziune din 26 iulie.

„Mandatul fuziunii a fost acceptat și în Congresul recent al PNL. Este o chestiune care ține și de dinamica negocierilor pentru că este inelegant și deja s-a produs o gafă majoră la Congres din partea președintelui nou ales. Nu este cazul să forțăm în declarații lucrurile care au un aspect delicat. Mandatul este clar și sper că numele partidului reunificat va rămâne numele istoric PNL. Acest lucru trebuie anunțat împreună și nu ca o chestiune impusă partenerilor noștri care au și ei orgoliul și demnitatea lor”, a declarat pentru gândul fostul președinte PNL, Crin Antonescu.

O variantă luată în calcul de cei din PDL este ca noul partid să fie botezat PNL-CD, variantă fiind enunțată în spațiul public de europarlamentarul Theodor Stolojan. Democrat-liberalii au contestat păstrarea titulaturii PNL, după ce, la Congresul liberalilor, Klaus Iohannis a anunțat că noul partid se va numi PNL. Cei din PDL sunt de acord ca noul partid să se numească în primă fază PNL, pentru ca ulterior să existe anumite măsurători sociologice pentru a se vedea dacă se va păstra această denumire.

„Fuziunea poate fi prin absorbție, ceea ce sper să nu se întâmple, sau poate fi vorba de o fuziune care să ducă la un nou partid, cu un alt nume. Eu cred că ar trebui să ne limităm doar la primul pas, posibilitatea unei alianțe, și acest lucru este sigur. Va fi o alianță electorală între PDL și PNL în perspectiva alegerilor prezidențiale, după care cred că rămâne timp în 2015 să discutăm despre modalitatea în care se va face fuziunea, cu privire la nume și alte detalii. Dacă suntem realiști, anul acesta ar trebui să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă alianță și câștigarea alegerilor prezidențiale și chestiunea numelui să fie lăsată pe anul viitor. Nu susțin pierderea identității PDL, pentru că apreciez că cele două partide trebuie să se regăseacă într-o formulă nouă”, a spus săptămâna trecută pentru Mediafax Emil Boc.

Conducerile PNL și PDL se întâlnesc marți pentru a se discuta această problemă delicată în cadrul negocierilor. Liberalii au declarat pentru gândul că democrat-liberalii vor trebui să răspundă până pe 21 iulie dacă acceptă numele PNL pentru noul partid.

Liberalii și democrat-liberalii au finalizat proiectul de Statut al noului partid, el urmând să fie aprobat de forurile de conducere. Surse din cele două partide au declarat pentru gândul că s-a ajuns la un acord în privința existenței unei structuri bicefale de conducere, ca dreapta să participe la alegerile prezidențiale ca o alianță PNL – PDL, iar înregistrarea la Tribunal a noului partid să aibă loc după alegerile prezidențiale.

Conducerile tranzitorii ale organizațiilor locale și centrale vor funcționa până în 2017. Va fi o structură paritară, formată din actualii vicepreședinți și președinți ai PDL și PNL.

Liberalii se reunesc marți în cadrul Delegației Permanente în ședința care trebuie să aprobe fuziunea cu PDL, ședința democrat-liberalilor fiind programată pentru miercuri.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide