Crește turismul pentru cumpărături din Ungaria în România / Măsurile PSD atrag cetățenii maghiari la cumpărături în România

Crește turismul pentru cumpărături din Ungaria în România / Măsurile PSD atrag cetățenii maghiari la cumpărături în România
Publicat: 22/04/2024, 20:46
Actualizat: 22/04/2024, 20:47

Datele Eurostat arată că România a ajuns din urmă Ungaria și Portugalia în privința PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare, iar acest lucru se poate observa și printr-un fenomen apărut în ultimele luni: turismul pentru cumpărături din Ungaria în România.

Cetățenii maghiari care locuiesc în apropierea graniței cu România și caută prețuri mai mici în special la alimentele de bază încep să facă tot mai des cumpărături în țara noastră, unde prețurile sunt și cu 20% mai mici față de perioadele anterioare. Asta, ca urmare a măsuri privind plafonarea adaosului comercial la alimente de bază, introdus la propunerea ministrului PSD, Florin Barbu.

Analizând evoluția economică pe termen lung, se constată că România a făcut progrese semnificative: a plecat de la un PIB pe cap de locuitor sub 40% din media UE la aderarea la UE in 2007 și a ajuns până la 73% la sfârșitul anului 2021. Astfel țara noastră a reușit să reducă decalajul față de alte țări europene în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor.

Conform celor mai recente date Eurostat, România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria în privința produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPC), adică suma de bani necesară pentru a cumpăra produse sau servicii similare, comparabile în diferite țări.

În plus, evoluția acestui indicator arată faptul că în România PIB-ul pe cap de locuitor a avut o creștere mult mai dinamică față de Portugalia sau Ungaria.

Comparând cele două state, se observă că România a depășit țara vecină în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în PPC, având un procent mai mare în raport cu media UE. Acest lucru sugerează că puterea de cumpărare a populației din România este relativ mai mare decât cea din Ungaria, având în vedere valoarea mai mare a PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în PPC.

Prețul alimentelor – România vs. Ungaria

Ungaria a avut ce mai mare inflație din UE anul trecut, ajungând la alimente la aproximativ 50%, iar măsurile promovate de Guvernul de la Budapesta au avut efecte negative. Una dintre ele a fost plafonarea prețurilor la unele alimente cum ar fi la zahăr, ulei de floarea-soarelui, lapte, piept de pui sau pulpa de porc, însă în cantități limitate. Această măsură a dus la lipsa alimentelor din supermarket, iar Viktor Orban a fost nevoit să renunțe la această măsură la mijlocul anului trecut.

În paralel, Guvernul de la București, PSD a propus o plafonare a adaosului comercial la maximum 20% pe tot lanțul, ceea ce a dus într-adevăr la o scădere a prețurilor de la raft cu aproximativ 20%. Lista alimentelor de bază pentru care era introdusă această plafonare a adaosului a fost adaptată, în funcție de nevoile și necesitățile românilor.

După o perioadă-pilot reînnoită de două ori, recent Parlamentul a decis să prelungească această măsură până la finalul anului.

Comparativ, potrivit globalproductprices.com prețuri mai mici în România decât în Ungaria sunt la orez, sare, ulei, carne, legume sau miere. De asemenea, și prețul la combustibil este mai mic în țara noastră față de țara vecină. Un litru de motorină se vinde la noi cu 1,5 euro în timp ce în Ungaria este de aproximativ 1,65 euro/litru.

CITEȘTE ȘI:

Ghidul DNSC pentru depistarea DEEPFAKE, fenomen care a adus schimbări în peisajul fraudelor online / Pericolul Deepfake în context electoral

Președintele Klaus IOHANNIS a primit undă verde de la PARLAMENT/Militarii români merg să apere MAREA NEAGRĂ și alte rute de navigație

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Penthouse-ul de 500.000 € al Loredanei Chivu a fost ”devalizat”! Imagini HALUCINANTE!
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
EXCLUSIV El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi făcut...
Ce experiență a avut un român care și-a deschis o tavernă în Thasos! Acesta caută...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Planul de pace al lui Putin
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
AUSTRIA decide soarta României. Vine FALIMENTUL unei mari companii
Iulia Vântur pe aceiași scenă cu Jason Derulo. Unde va cânta artista în fața a...
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Incident șocant în Sectorul 1 din Capitală! O femeie se aruncă în fața mașinilor. Zeci...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Cercetătorii au detectat gheață de dioxid de carbon la periferia Sistemului Solar
×