Crin Antonescu îi cere Codruței Kovesi să dea explicații pentru cercetările pe care procurorii le fac în ultimele zile pe tema referendumului

Crin Antonescu îi cere Codruței Kovesi să dea explicații pentru cercetările pe care procurorii le fac în ultimele zile pe tema referendumului
Publicat: 15/08/2012, 19:52
Actualizat: 16/08/2012, 12:16

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că cere procurorului general, Laura Codruța Kovesi, să ofere public explicații legate de scopul, mijloacele și natura cercetărilor pe care procurorii le fac „masiv” în ultimele zile în legătură cu desfășurarea referendumului.

„Având în vedere modalitatea în care se fac anchetele, fără precedent, același parchet cu aceiași conducători, cu prilejul altor alegeri, nu a acționat aproape deloc în asemenea proproții. Este necesar și cer procurorului general al republicii să ofere explicații publice în legătură cu natura și scopul acestor cercetări. Nu știu dacă au o acoperire legală. Cred că șeful instanței are datoria să lămurească opinia publică pentru că altfel poate să se înțeleagă că Parchetul este preocupat de locurile unde oamenii s-au prezentat la vot, să se extindă, este inacceptabil pentru că afectează drepturi cetățenești fundamentale. Cer procurorului general de urgență să ofere explicații publice, să comunice în legătură cu natura, mijloacele și scopurile acestor cercetări. Eu nu formulez niciun fel de acuzație la adresa Parchetului General, să fie foarte clar că nici eu nici altcineva împiedicăm desfășurarea acestor cercetări”, a declarat președintele interimar, la Palatul Cotroceni.

Totodată, Crin Antonescu a cerut același lucru și de la președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președintele interimar cerând răspunsuri urgente, motivând cu numărul mare de cetățeni îngrijorați.

” Îi cer public președintei CSM să convoace o ședință a acestui for, în care să discutăm și să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta și situația ministrului de la justiție. Țara are nevoie de un ministru stabil la justiție, trebuie să se întâmple cât mai repede. Aștept de la procurorul Kovesi, de la președintele CSM și de la Ministrul Justiției răspunsuri urgente – aceasta înseamnă în cursul zilei de mâine -, pentru că un număr mare de cetățeni sunt îngrijorați”, a mai spus Antonescu.

Președintele interimar a ținut să specifice că această cerere este una constituțională, legea fundamentală spunând că președintele în exercițiu trebuie să vegheze asupra funcționării a statului de drept. „Și eu și Parchetul General avem o obligație comună. Trebuie să apărăm ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor. Când sunt îngrijorări că acestea ar fi afectate, este de datoria noastră să comunicăm societății cum, ce și de ce se întâmplă acest lucru” , a conchis Antonescu.

La finalul declarației sale, Crin Antonescu a făcut referire și ultimele declarații ale premierului Victor Ponta referitoare la Traian Băsescu, spunând că nu este de acord cu ele. Ponta îi ceruse lui Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetățenii, el precizând că dacă cineva terorizează vreun cetățean, atunci ministrul Justiției trebuie să ia măsuri.

„Sper că este doar o vorbă de polemică politică și nu o vorbă de ministru al Justiției, pentru că, dacă cineva terorizează un cetățean al României, trebuie de îndată luate măsurile pentru ca el să fie împiedicat să o facă, iar dacă nu, și unii cetățeni ai României au probleme, atunci autoritățile statului, ministrul Justiției, de exemplu și nu domnul Traian Băsescu, sunt cei îndrituiți și obligați să ia măsuri”, a mai spus el.