Crin Antonescu: „Trădătorii mă dezgustă și mă indignează. Tăriceanu este un secundant al trădătorului Chiliman”. EXCLUSIV

Crin Antonescu: Trădătorii mă dezgustă și mă indignează. Tăriceanu este un secundant al trădătorului Chiliman. EXCLUSIV
Publicat: 26/02/2013, 13:17
Actualizat: 19/05/2015, 07:58

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru gândul, că primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trădat partidul, iar „trădătorii îl dezgustă și indignează”. Liberalul l-a criticat și pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu despre care a spus că a „procedat neinspirat” când a devenit „secundantul lui Chiliman”. Antonescu a precizat că nu a fost niciodată prieten cu Andrei Chiliman și că nu are „ce negocia cu acesta”.

Liderul PNL a adăugat că trădătorii ar trebui excluși din partid, dar că le va cere colegilor să amâne această decizie pentru a le permite acestora participarea la Congresul care va fi organizat la „sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie”. Crin Antonescu a subliniat că nu crede că va exista o scindare a PNL, dacă Andrei Chiliman va pleca din partid. „Andrei Chiliman nu a fost niciodată un lider al PNL”, a ținut să precizeze președintele PNL.

Liberalii se întrunesc luni în ședința Biroului Politic Central și în Consiliul Național Executiv pentru a vota lista secretarilor și a sub-secretarilor de stat, dar și pentru a discuta ultimele afirmații acide făcute de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, la adresa lui Crin Antonescu. Un alt primar aflat pe lista neagră, din cauza nesusținerii candidaților PNL la parlamentare, este edilul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Președintele PNL a declarat, în urma unor declarații făcute în exclusivitate pentru gândul de lideri din PNL, că „în acest moment, nu există o intenție de negociere cu PPE” pentru schimbarea familiei politice europene. În privința declarațiilor deputatului George Becali privind desființarea ANI, Crin Antonescu s-a limitat să spună că nu judecă afirmațiile „individuale, care nu implică politica generală a partidului”.

INTERVIUL, PE LARG:

R: Cum s-a ajuns ca între dvs și Andrei Chiliman să existe tensiuni și discuții despre liberalism?

Crin Antonescu: Eu nu am fost niciodată prieten foarte apropiat cu Andrei Chiliman. Am fost mai apropiat politic cu Ludovic Orban, dar în mod special cu Andrei Chiliman, nu. Nu cred că există vreo mare dispută între mine și Andrei Chiliman, eu îmi văd de treaba mea. Domnul Chiliman a făcut niște declarații și în timpul campaniei, și acum pe care fiecare poate să le judece în adevărul sau neadevărul lor, în inteligența sau prostia lor.

Ați catalogat aceste declarații drept o trădare.

Crin Antonescu: În general, atitudinea pe care a avut-o și o are Andrei Chiliman este trădare, chiar dacă este un cuvânt delicat de folosit. Dacă tot partidul hotărăște suspendarea lui Traian Băsescu în vara anului trecut și dacă tot partidul are o linie politică, votează niște decizii, iar acum Andrei Chiliman și în campanie spune exact ca adversarii noștri politici că ăsta a fost desființarea statului de drept în România, că suntem un partid anti-occidental, exact discursul aberant al Monicăi Macovei, Traian Băsescu, Elenei Udrea, eu consider că asta este o trădare.

„Nu am ce să negociez cu Andrei Chiliman”

Ați încercat să aveți o discuție tete-a-tete cu Andrei Chiliman?

Crin Antonescu: Eu am propus toate deciziile față în față cu toată lumea, inclusiv cu Andrei Chiliman de față. O negociere specială între mine și Andrei Chiliman nu există. Există negocieri între mine și Victor Ponta pentru că amândoi conducem niște partide și sunt niște negocieri cu FMI. Nu am ce să negociez eu cu Andrei Chiliman.

Așteptați să candideze la Congres?

Crin Antonescu: Eu nu aștept, eu nu doresc…. Dacă se va propune, cum ar fi normal, excluderea unui om care are o asemenea politică publică în raport cu partidul, nu cu mine, voi cere să se amâne chestiunea aceasta, pentru că vreau să fac un Congres. Vreau să dau posibilitatea și domnului Chiliman și altora doi-trei care mai cred așa să vină să-și spună punctul de vedere și poate că partidul dorește să îmbrățișeze un asemenea punct de vedere. Mai democratic decât atâta nu se poate, nu?

Când preconizați să fie organizat Congresul PNL?

Crin Antonescu: Ținând cont de calendarul politic general și parlament, eu o să propun o dată undeva la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, dar decizia va fi luată de Delegația Permanentă.

„Mi se pare caraghios să vorbim despre scindarea PNL, poate au unii de gând să plece”

Există riscul unei scindări sau plecări din PNL?

Crin Antonescu: Nu cred, pentru că toate deciziile majore ale acestui partid, în orice caz cele la care face referire Chiliman au fost luate cu largi majorități, dacă nu cu majorități. Eu nu-mi aduc aminte ca domnul Chiliman sau domnul Tăriceanu sau domnul Orban să se fi opus suspendării lui Traian Băsescu, acțiunilor politice pe care noi le-am făcut. Nu îmi aduc eu aminte, poate își aduce aminte cineva. Dacă toată lumea a acționat la unison nu văd de unde ar putea apărea o scindare. Că domnul Chiliman o avea de gând să plece la cine l-o primi e problema lui, dar despre scindarea partidului mi se pare caraghios să vorbim.

„Chiliman nu a fost niciodată lider al PNL”

Dar plecări ale unor lideri PNL?

Crin Antonescu: Nu știu cum se dă calitatea de lider. Este profund incorect ca numai domnul Tăriceanu, domnul Orban sau domnul Chiliman atunci când au niște păreri divergente de restul partidului să fie socotiți lideri, iar ceilalți care sunt la fel de vechi în partid, care sunt de mulți ani, nu din vremea mea, în fruntea partidului în diferite organizații ăia nu sunt lideri. Adică ăștia sunt lideri, dar ceilalți, Fenechiu, Chițoiu, Nicolaescu, Mănescu nu sunt lideri. Andrei Chiliman nu a fost niciodată un lider al PNL. A fost un om care s-a regăsit în diferite formule de conducere, a fost un lider de filială, dar sunt 40 de lideri de filială.

Dar este totuși cea mai importantă filială?

Crin Antonescu: De ce să fie cea mai importantă?

Criteriul fiind numărul de voturi.

Crin Antonescu: Să comparăm numărul de voturi: să vedem dacă nu cumva la Teleorman sunt mai multe voturi decât la Sectorul 1. Vedeți dacă la Iași nu sunt mai multe voturi decât la Sectorul 1. Vedeți dacă în Sectorul 6 nu sunt mai multe voturi decât în Sectorul 1. Că domnul Chiliman vrea să spună că este cea mai importantă organizație a partidului este aprecierea domniei sale, dar nu există o recunoaștere oficială în sensul acesta. Sunt mai multe organizații foarte importante ale PNL.

„Tăriceanu a procedat neinspirat”

Aveți o problemă personală cu domnul Tăriceanu?

Crin Antonescu: Nu am nicio problemă personală cu domnul Tăriceanu cum nu am o problemă personală cu domnul Chiliman.

Când ați spus că a trădat, nu ați simțit că este ceva personal?

Crin Antonescu: Nu, este o problemă politică. Bineînțeles, un trădător mă indignează și mă dezgustă, dar nu este o chestiune personală, este o chestiune politică. Cu domnul Tăriceanu, nici atât. Nu cred că domnul Tăriceanu a procedat inspirat devenind un fel de secundant al domnului Chiliman, dar aceasta este problema domniei sale.

„În acest moment, nu există o negociere cu PPE”

A fost vreo discuție în PNL despre afilierea la PPE?

Crin Antonescu: Nu a fost nicio discuție despre afilierea la PPE. Poate să fie opțiunea unor colegi, este cu totul altceva.

În presa spaniolă ați dat un interviu despre „interesul” pentru PPE.

Crin Antonescu: Da, erau niște lucruri legate de program care sunt reale.

După 2014, PNL rămâne în ALDE 100% sau este posibil să existe o negociere cu PPE pentru afilierea la acest grup politic european?

Crin Antonescu: În acest moment, nu există nicio negociere cu cei din PPE și nicio intenție de negociere cu PPE.

„Nu judec declarațiile individuale ale deputatului George Becali”

Cum ați văzut dumneavoastră declarația de ieri a domnului George Becali privind ANI?

Crin Antonescu: Este o declarație strict personală, individuală, a deputatului George Becali, care nu implică cu nimic PNL. PNL are o poziție oficială, are rezerve față de anumite acțiuni cu vădit caracter partizan pe care ANI le-a făcut, dar asta nu înseamnă că nu o recunoaștem ca instituție și nu ne supunem rigorilor legii cu toții.

Nu vi se par deplasate astfel de afirmații?

Crin Antonescu: Eu nu judec declarații individuale când ele nu implică politica generală a partidului.

„Mă deranjează amânarea numirii procurorului general și a șefului DNA”

Ați avut o întâlnire cu ministrul Justiției, Mona Pivniceru. Ce ați discutat?

Crin Antonescu: Am discutat despre introducerea pe agenda Senatului, cât putem de repede, a unei legi privind degrevarea instanțelor. Este o lege care a fost trimisă spre reexaminare și este foarte importantă pentru sistemul judiciar. Nu a fost o discuție despre ce se întâmplă la CSM, nici despre numirea procurorilor.

Amânarea unei decizii în cazul numirii procurorului general și a șefului DNA vă deranjează?

Crin Antonescu: Mă deranjează, dar nu este treaba mea, nu este autoritatea mea ca președinte al partidului sau al Senatului. Este strict treaba ministrului Justiției, a președintelui și chiar dacă ministerul Justiției este asumat politic de PNL, ministrul este o persoană perfect independentă și față de care PNL se va comporta ca atare.

Există un orizont de timp în care această situație să fie lămurită?

Crin Antonescu: Eu îmi doresc să fie lămurită cât mai repede.

Nu s-a amânat prea mult interimatul?

Crin Antonescu: Ba da, dar nu am ce face, nu pot acționa. Sunt absolut convins că este bine să se întâmple cât mai repede.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică