Cristian Preda: Alegerile la termen pot fi organizate în perioada 2 decembrie 2012 – 19 martie 2013

Cristian Preda: Alegerile la termen pot fi organizate în perioada 2 decembrie 2012 - 19 martie 2013
Publicat: 02/06/2012, 22:23
Actualizat: 02/06/2012, 22:23

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susține că perioada în care poate fi ținut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012 – 19 martie 2013, pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie fiind vorba despre alegeri anticipate, respectiv demisia guvernului.

Cristian Preda scrie pe blogul personal că mandatul actualului Parlament încetează pe 19 decembrie 2012, fiindcă Senatul și Camera și-au început existența legală în a șasea legislatură pe 19 decembrie 2008, după ce se reuniseră pentru întâia dată cu patru zile mai devreme.

„Alegerile la termen nu pot fi organizate, deci, mai devreme de 2 decembrie, fiindcă noul Parlament trebuie să se întrunească în maximum 20 de zile după ținerea scrutinului. Când Victor Ponta vorbea despre alegeri la termen în noiembrie, era neinformat”, susține Preda.

Potrivit europarlamentarului PDL, pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie este vorba despre alegeri anticipate și ar trebui urmată procedura care presupune demisia guvernului, urmată de două tentative eșuate de a învesti un nou guvern, apoi de dizolvarea Camerelor.

„În schimb, data ultimă la care pot avea loc alegeri pentru a șaptea legislatură e 19 martie 2013, fiindcă în Constituție se spune că un scrutin se ține în maximum 3 luni după ce se încheie mandatul Parlamentului în funcție”, mai notează Preda.

„Astfel, perioada în care poate fi ținut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012-19 martie 2013”, conchide el.

Cristian Preda menționează că, pentru a construi această interpretare, a folosit în primul rând articolele 63 și 70 din Constituție, articolul 11 din Regulamentul Camerei Deputaților, articolul 14 din Regulamentul Senatului, ca și procesele verbale ale primelor ședințe din actuala legislatură.

Conform articolului 63 din Constituție, „Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora”. Alegerile pentru Camera Deputaților și pentru Senat se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Articolul 70 al Legii fundamentale stabilește că „deputații și senatorii intră în exercițiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiția validării alegerii și a depunerii jurământului”.

„Camera Deputaților este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputați și după depunerea jurământului de către aceștia”, se prevede la articolul 11 al Regulamentului Camerei Deputaților.

„Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori”, stabilește Regulamentul Senatului, la articolul 14, fiind menționat că „validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum și depunerea jurământului de către acesta”.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, joi seară, că alegerile parlamentare ar trebui organizate în luna octombrie, astfel încât noul Guvern să își poată promova în Parlament proiectul de buget cel târziu în luna noiembrie, spunând că speră să ajungă cu PDL la un acord politic în acest sens.

„Încerc să obțin un acord al tuturor forțelor politice, pentru că aici nu este vorba de a impune ceva, și sper să fie până la urmă și PDL de acord, chiar dacă tactica lor acum este să nu fie de acord cu nimic. Eu cred că ar trebui să facem alegerile parlamentare undeva în luna octombrie. Constituțional este un mic impediment, deoarece este o prevedere care spune că trebuie în 20 de zile de la alegeri să convocăm noul Parlament, dar dacă avem un acord politic și dacă întrebăm și Curtea Constituțională, să nu adoptăm o hotărâre care să nu fie declarată neconstituțională, cred că este în interesul tuturor ca în luna octombrie când, până să vină sărbătorile de iarnă, până să vină zăpada, ploaia, toate celelate, să avem alegeri, iar noul Guvern să aibă timp să își adopte bugetul în Parlament în luna noiembrie, nu cum am făcut tot timpul, în decembrie, de Crăciun, când nu este nimeni atent”, a spus Ponta, la Realitatea TV.

El a precizat că a discutat despre acest subiect atât cu cei din USL, cât și cu cei de la UDMR și UNPR, intenționând să aibă o discuție similară și cu reprezentanții PDL, probabil după alegerile locale.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Iași, că susține propunerea președintelui PSD, Victor Ponta, privind organizarea alegerilor parlamentare în luna octombrie, adăugând că România are nevoie rapid de o majoritate solidă în Parlament.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, potrivit Constituției, durata unei legislaturi poate fi scurtată într-o singură situație, și anume cea în care președintele României dizolvă Parlamentul, ca urmare a respingerii a două propuneri de guvern.

„O altă formulă constituțională pentru reducerea cu o lună sau cu două luni a duratei actualei legislaturi nu există. Putem să ajungem la orice acord politic vizează domnul Ponta, dar nu putem înfrânge prin voința noastră politică, chiar și unită, prevederile Constituției”, a declarat Sever Voinescu.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, că democrat-liberalii ar putea participa la o discuție cu premierul Victor Ponta pe tema datei alegerilor parlamentare „doar pentru a le face cadou textul Constituției” reprezentanților USL.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că Uniunea este de acord cu organizarea de alegeri parlamentare în luna octombrie doar dacă se respectă procedurile constituționale, o soluție „la mica înțelegere între partide” nefiind de acceptat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator