Cristian Preda: Ponta începe să înțeleagă că e posibil ca mandatul său să fie mai scurt decât credea

Cristian Preda: Ponta începe să înțeleagă că e posibil ca mandatul său să fie mai scurt decât credea
Publicat: 02/07/2012, 14:18
Actualizat: 25/06/2013, 20:29

Prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda așreciază că premierul Victor Ponta a început să înțeleagă că e posibil ca mandatul său la Palatul Victoria să fie mult mai scurt decât își închipuia acum două luni.

Preda menționează, pe blogul său, că Victor Ponta le-a răspuns celor care îi cer să demisioneze cu o solicitare de demisie adresată președintelui, explicând că demisia sa și a șefului statului ar conduce la organizarea simultană a alegerilor parlamentare și prezidențiale.


VĂ RECOMANDĂM SĂ VEDEȚI ÎN GÂNDUL DE AZI ce subiecte au fost date la ROMÂNĂ în această dimineață la BAC 2012. Provocarea noastră: Ați mai fi în stare să le rezolvați? AVEȚI AICI LINK-ul către SUBIECTE. Aici veți găsi și BAREMUL de corectare pentru prima probă de la BACALAUREAT


„Nu discut aici aspectele strict funcționale (constituționale) ale propunerii făcute de V.Ponta, ci doar semnificația ei politică. Așa cum se știe, Traian Băsescu a anunțat deja că e dispus să plece de la Cotroceni înainte de termen dacă se negociază o revizuire a Constituției care să introducă Parlamentul monocameral (cu maximum 300 de membri) și care să scurteze mandatul prezidențial de la 5 la 4 ani. Președintele propune o modificare negociată a regimului, în vreme ce premierul vrea doar un aranjament electoral punctual. Unul care să satisfacă interesul USL de a avea foarte repede o cauză pentru Crin Antonescu, cvasi-absent în ultima perioadă din viața publică”, mai scrie Preda.

În opinia prim-vicepreședintelui PDL, este evident, pe de altă parte, că Victor Ponta a început să înțeleagă că e posibil ca mandatul său la Palatul Victoria să fie mult mai scurt decât își închipuia acum două luni, „mai ales dacă suspendarea mult-trâmbițată nu e pornită curând sau dacă ea nu izbutește”.

„În fine, e demn de a fi remarcat faptul că, dacă în interviul pentru El Pais, Ponta accepta că denunțarea plagiatului îl obligă la demisie, în schimb, în țară, savanții care au acuzat plagiatul sunt descriși ca mafioți, iar propria demisie e legată doar de cea a lui Traian Băsescu. Nu e prima dată în istoria noastră recentă când unul e discursul pentru consum extern și altul, cel pentru uz intern! În vremea guvernului lui Adrian Năstase, între cele două discursuri se căscase o prăpastie…”, mai scrie Cristian Preda.

Premierul Victor Ponta a anunțat că propune ca atât el, cât și președintele Traian Băsescu să demisioneze pentru a declanșa alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate, spunând că speră că șeful statului va fi de acord cu această variantă.

„Acest moment de blocaj nu poate fi soluționat, până la urmă, nici de Parlament, nici de Curtea Constitutțională, ci doar de cei care au cu adevărat dreptul, și anume de cetățeni. Până la urmă să spună ei: îl vrem pe Traian Băsescu sau îl vrem pe Victor Ponta cu Crin Antonescu. Problema este dacă ne lasă Curtea Constituțională să ajugem să îi întrebăm pe cetățeni. Eu aș face o altă propunere pentru președintele Băsescu: dacă demisionăm amândoi și mergem la oameni, ei pot să decidă. Însă președintele stă ascuns acolo la Cotroceni și zice: nu, întâi să vă dați voi toți demisia, eu nu plec niciodată! În mod onest și sincer, putem să aveam o asemenea soluție, a întoarcerii la oameni: Pleacă și primul-ministru, după care oamenii decid prin vot”, a spus Ponta, la Antena 3.

El a asigurat că în momentul în care președintele Băsescu demisionează, și Guvernul USL va demisiona, astfel încât să fie organizate alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate.

„Din punctul meu de vedere, dacă președintele acceptă, putem amândoi să ne punem demisia pe masă și să mergem ca oamenii să decidă”, a spus Ponta.

De asemenea, premierul Victor Ponta a susținut că membrii Consiliului care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o „execuție mafiotă”, fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, și a precizat că nu va renunța la titlul de doctor și nici nu va demisiona.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...