Cui i-a propus Crin Antonescu funcția de ministru de Interne. Cine sunt remaniabilii din Guvernul Ponta

Cui i-a propus Crin Antonescu funcția de ministru de Interne. Cine sunt remaniabilii din Guvernul Ponta
Publicat: 05/02/2014, 20:43
Actualizat: 20/05/2015, 21:43

Social-democrații și liberalii urmează să-și definitiveze în Comitetul Executiv – joi și în Delegația Permanentă – vineri lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, strategia de campanie și să tranșeze dacă PNL și PSD vor candida separat sau împreună pentru Parlamentul European. O miză importantă a celor două ședințe o reprezintă însă și schimbările din Guvern, mai mulți miniștri urmând să părăsească echipa guvernamentală. Liberalii trebuie să anunțe vineri și numele viitorului ministru de Interne, post rămas vacant după „demisia de onoare” a lui Radu Stroe.

Ambele ședințe fuseseră programate inițial pentru sfârșitul lunii ianuarie, respectiv primele zile ale lunii februarie, dar au fost amânate din cauza condițiilor meteo.

În ședința pesediștilor se va confirma lista pentru alegerile parlamentare programate pentru 25 mai. Surse din PSD au declarat pentru gândul că lista social-democraților va fi deschisă de europarlamentarul Corina Crețu. De altfel, senatorul Mircea Geoană, vehiculat și el drept candidat pentru Parlamentul European, a spus că nu va candida, dar cine deschide lista are șanse să ajungă și comisar european. Printre candidații social-democraților la europarlamentare se numără Daciana Sârbu, Cătălin Ivan, Minodora Cliveti și actualul ministru al Comunicațiilor, Dan Nica.

Printre problemele care urmează să fie discutate la ședința Comitetului Executiv sunt și cele legate de noul Cod Penal. Mai mulți lideri social-democrați din teritoriu au reproșat conducerii centrale că sunt hărțuiți de DNA și că li se fac în continuare „dosare politice, deși sunt la putere”. O discuție în acest sens, urmează să aibă loc și cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Planul lui Antonescu

Ședința liberalilor se anunță a fi una mai aprinsă, în contextul în care liderul PNL Crin Antonescu intenționează să ceară remanierea a doi miniștri din Cabinetul Ponta.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că Antonescu le-a propus lui Cristian David și George Scutaru să preia portofoliul de la Interne, dar ambii au evitat să-și asume această responsabilitate.

În cărți pentru ministerul de Interne este și deputatul Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării în guvernarea Tăriceanu, dar și acesta are anumite rezerve în a ocupa portofoliul lăsat vacant de Radu Stroe.

Un alt nume aflat pe lista liberalilor este cel al deputatului de Prahova Mircea Roșca. Acesta a fost vehiculat ca potențial ministru și când liberalii au trebuit să facă o nominalizare la ministerul Economiei.

Potrivit surselor citate, și postul vicepremierului Daniel Chițoiu este în pericol, Crin Antonescu dorind ca acesta să nu mai facă parte din Guvern.

Lui Chițoiu i se reproșează apropierea față de PSD și faptul că în presă au fost dezvăluite stenogramele unor discuții în care apare soția sa, Laura Chițoiu, care este urmărită penal de DNA.

O problemă pentru înlocuirea lui Chițoiu din funcția de vicepremier și ministru de Finanțe o constituie influența acestuia în partid, dar și faptul că primarul Sibiului, Klaus Iohannis nu a dat până la această oră un răspuns favorabil cooptării sale în echipa guvernamentală.

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, se află și ea pe lista neagră a conducerii PNL. O posibilă succesoare a acesteia la minister ar putea fi Cristina Pocora, membră a comisiei de Muncă din Camera Deputaților și purtător de cuvânt al PNL.

Surse liberale au declarat pentru gândul că există și varianta ca la ședința Delegației Permanente să fie anunțat doar numele viitorului ministru de Interne, iar o remaniere mai amplă să aibă loc în luna martie, atunci când vor pleca din Guvern și Dan Nica (PSD) și Maria Grapini (PC). Cu toate acestea, liderul PNL a declarat că deciziile vor fi luate la Delegația Permanentă de vineri.

În ceea ce privește lista liberalilor pentru europarlamentare nu se anunță surprize, printre candidați urmând a se regăsi Norica Nicolai, Renate Weber, Adina Vălean, Eduard Hellvig și Ovidiu Silaghi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”