Cum a devenit Elon Musk un intermediar de putere în lume? Dilema lui Musk: Ce rol joc eu în acest război

Cum a devenit Elon Musk un intermediar de putere în lume? Dilema lui Musk: Ce rol joc eu în acest război
Publicat: 07/09/2023, 17:44
Actualizat: 07/09/2023, 18:57

Elon Musk are o dilemă: să permită sau nu accesul armatei ucrainene la sateliții Starlink? Dilema a ieșit la iveală odată cu promovarea cărții biografice „Elon Musk”, scrisă de autorul american Walter Isaacson. Volumul va fi lansat de Simon & Schuster pe 12 septembrie și este deja disponibil pentru precomandă.

CNN scrie că Elon Musk le-a ordonat, în secret anul trecut, inginerilor săi să oprească accesul la rețeaua de comunicații prin satelit Starlink de lângă coasta Crimeei pentru a întrerupe un atac ucrainean pe furiș asupra flotei navale ruse. Este un pasaj din noua biografie a excentricului miliardar.

Pe măsură ce dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibili s-au apropiat de flota rusă, acestea și-au pierdut conexiunea și au ajuns la țărm fără incidente, scrie Isaacson, potrivit sursei citate.

Decizia lui Musk ar fi fost motivată de teama că Rusia va răspunde unui atac ucrainean asupra Crimeei cu arme nucleare, scrie Isaacson în carte. Oficialii ucraineni au fost puși în poziția de a-l implora pe miliardar să repornească sateliții.

CEO-ul Tesla a furnizat Ucrainei serviciul Starlink încă de la sfârșitul lunii februarie 2022, la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia și un atac cibernetic care a distrus internetul la nivelul întregii țări.

Elon Musk le-a dat ucrainenilor acces gratuit la toți cei 3.000 de sateliți ai săi, iar orbita multora dintre cei care au fost lansați a fost schimbată pentru a-i ajuta pe ucraineni, a explicat analistul militar Michael Clarke, pentru Sky News, în octombrie 2022. La vremea aceea, costurile se ridicau la 10 miliarde dolari.

Această constelație de 3.000 de sateliți, care în curând va fi poate 12.000, oferă ucrainenilor o modalitate ușoară de a comunica dintr-o parte a câmpului în cealaltă aproape instantaneu. Rușii au încercat să pătrundă în el și de fiecare dată când fac o descoperire, SpaceX este capabil să schimbe coordonatele, să schimbe arhitectura sistemului său, a spus Clarke.

Ce rol joc eu în acest război?

Anul acesta, în februarie, SpaceX a anunțat că a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink pentru a controla dronele din regiune.

Pe 10 februarie 2023, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a mers într-o vizită la compania Starlink, unde a declarat că „ar trebui să existe mai multe opțiuni” de servicii de telecomunicații.

Este un lucru bun că există o companie care a reușit să creeze o comunicare prin internet și o comunicație telefonică rezistentă într-o zonă de război și asta ar trebui lăudată, dar ar trebui să existe mai multe opțiuni, a spus Sullivan.

Pe 29 iulie, Mihailo Fedorov, un viceprim-ministru al Ucrainei, i-a cerut lui Musk să restabilească accesul pentru dronele submarine, printr-un mesaj text, potrivit lui Isaacson.

Vreau doar ca tu, persoana care schimbă lumea prin tehnologie, să știi asta, i-a spus Fedorov lui Musk, relatează CNN.

Trei zile mai târziu, Elon Musk a oprit accesul armatei ucrainene la sateliții Starlink pentru operațiuni militare. Anunțul a venit după ce miliardarul american a respins cererea armatei ucrainene de a porni Starlink lângă Crimeea, teritoriul controlat de ruși, a informat New York Times, la vremea aceea.

Cel mai bogat om al planetei a devenit cu sau fără voia sa „un intermediar de putere pe care oficialii americani nu l-au putut ignora”, scrie CNN.

Ce rol joc eu în acest război? l-a întrebat Musk pe Isaacson.

Starlink nu a fost menit să fie implicat în războaie. A fost creat pentru ca oamenii să poată viziona Netflix și să se relaxeze și să intre online pentru școală și să facă lucruri bune pașnice, nu lovituri cu drone, a mărturisit Musk în volumul biografic.

Sursa foto: Amazon

CITEȘTE ȘI:

Convorbire telefonică între Luminița Odobescu și șeful diplomației SUA, Antony Blinken, despre atacurile cu drone de la granița României

Ce spune Stoltenberg despre DRONA căzută în România: „Nicio informație care să indice un atac intenționat al Rusiei” Când a informat țara noastră NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'N-aveți curaj să vă aruncați!' Îngrozitor! Colegele de clasă, prezente la locul sinuciderii celor două...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
Mama uneia dintre fetele care s-au sinucis a fost audiată: „Ea era foarte deschisă cu...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Porci vânduţi la poartă. Oferta unui localnic pentru clienţi: "Îl tranşăm în patru şi aia...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Șoferii vor fi amendați automat iar examenul auto va fi mai greu. Schimbări importante ale...
VIDEO - Un bărbat a fost reținut pentru înșelăciune. Ar fi vorba despre un cunoscut...
Mărirea buzelor a costat-o viața pe o tânără de 28 de ani! Declarațiile medicilor sunt...
Adina Iuliana Ghervase, “Văduva neagră” de la Iaşi, a ieşit din puşcărie! După ce beată...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Ema Uta, săruturi dezlănțuite în noapte cu un bad boy de oraș. Sunt imaginile sfârșitului...
Descoperire ȘOCANTĂ la Pompeii! Arheologii italieni au fost ULUIȚI după ce au scos...
PUTIN CUTREMURĂ omenirea! Anunţ istoric făcut chiar azi de ţarul Rusiei
Soluție în fața unui cutremur. Gândacul care poate salva victimele
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Clasă de ardeleni la ora de Română: Elev Pop, spune, te rog, o...