Cum a fugit PSD-ul lui Ponta de succesul din primul tur al prezidențialelor după valul de proteste din marile capitale europene. Dragnea: „Și noi putem să încercăm să dăm cu pietre” REPORTAJ GÂNDUL

Cum a fugit PSD-ul lui Ponta de succesul din primul tur al prezidențialelor după valul de proteste din marile capitale europene. Dragnea: Și noi putem să încercăm să dăm cu pietre REPORTAJ GÂNDUL
Publicat: 03/11/2014, 09:24
Actualizat: 18/05/2015, 20:02

Prima poză a dimineții o primesc de la o prietenă: sunt cozi enorme la ambasada din Chișinău, dar și la consulat pentru a se vota. Facebook-ul se implică în campanie. De la Paris, Bruxelles, Londra, Torino, Munchen cozile de la secțiile de votare umplu site-ul de socializare. Lumea se revoltă și reacționează. Ministerul de Externe dă din umeri. Deși în 2009 a fost un întreg scandal cu votul din ambasada Franței, nu au existat poze sau filmulețe care să evidențieze cum s-a votat. Acum românii din toate capitalele sunt conectați și văd haosul organizării alegerilor.

În sediul PSD, sunt Dragnea (președinte executiv), Firea (purtător de cuvânt), Dolineaschi (secretar general). Ponta nu stă la partid. Din altă parte se dă semnul. Partidul devine activ, se decide contraatacul. Este trimisă în jurul orelor 17.00 Gabriela Firea. Atacă ambasadorii lui Băsescu care au blocat votanții lui Ponta să voteze. Sunt lansate acuze de „comportament dubios” și li se atrage atenția că sunt urmăriți de la București. Mesajul central promovat: „Ponta a câștigat diaspora”. Postul lui Sebastian Ghiță lipsește de la enunțurile lui Firea. Ea se conformează: reia mesajul special la rugămintea RTV. Seara, Sebastian Ghiță iese seara la postul său și anunță că Victor Ponta a „câștigat în Diaspora”. Vine dezvăluirea bombă: ambasadorii au ieșit în stradă să chestioneze oamenii. De aceea, votanții lui Ponta nu au putut vota în secțiile organizate în marile capitale.

Cu jumătate de oră înaintea orelor 21.00 la PSD pare liniște, în Europa e furtună. Ion Iliescu sosește în Kiseleff cu 15 minute înainte de anunțarea exit-poll-urilor. Gabriela Firea face ordine. „Vine premierul în cinci minute, chemați-l pe Dragnea. Unde e”, întreabă Firea oamenii de la partid. „E sus la calculatoare? Chemați-l că vine premierul”, transmite scurt Firea.

Premierul vine de mână cu soția sa, europarlamentarul Daciana Sârbu. Nu face nici o declarație și intră rapid în biroul lui Dragnea. Apoi se așterne liniștea. Televizoarele anunță rezultatele exit-poll-urilor. Ponta le domină pe toate, într-unul singur scade sub 40%. În Kiseleff, tăcerea este maximă, monumentală. Ziariștii se uită unii la alții, liderii PSD nu scot niciun sunet, nu ies din birouri. După câteva minute apare Dragnea.

De la început vorbește despre fraudarea alegerilor, evidențiind totuși rezultatul. „Facem apel la studenți să nu-și mai lase cumpărat viitorul”, se lansează Dragnea. Întrebat despre tăcerea suspectă de la ora 21, când s-au anunțat rezultatele, explică: „nu am vrut să fim ipocriți, știam rezultatele de jumătate de oră”. Când este întrebat despre revolta oamenilor care nu au putut să voteze în diferite orașe din Europa, Dragnea pasează responsabilitatea la Biroul Electoral Central.

Ponta iese la o oră după ce televiziunile au prezentat rezultatele exit-poll-urilor. „Pentru că sunt primul, pot ieși ultimul”, glumește premierul. Când este întrebat despre problemele existente la vot în mai multe orașe europene, parează întrebarea, spunând că postul respectiv are o campanie pe subiectul ăsta.

Când vrea să plece din sediul PSD este întrebat din nou despre cozile de la secțiile de votare. „Nu mă așteptam la dumneavoastră să mă agresați”, reacționează din nou premierul, Pleacă val-vârtej fără a mai da și alte explicații. Ministrul de Externe nu este de găsit, nu a venit la partid. Ion Iliescu a plecat și el de mult în noapte, a stat doar jumătate de oră la partid. Spune că rezultatele sunt „promițătoare”.

Ecaterina Andronescu pleacă și ea cu puțin după orele 22: „puteau să fie și mai bune rezultatele. Nu am spus că nu este bine, dar ne putea fi și mai bine dacă ne mobilizam mai mult”. La Paris, urnele se închid, oamenii rămân în stradă. La partid, „rezultatele extraordinare”, după cum le denumesc unii lideri ai partidului, nu sunt sărbătorite. Dragnea iese la foc automat și anunță că numărătoarea paralelă a partidului merge foarte bine, că „s-a îmbunătătățit”. La ora 1 noaptea, coordonatorul campaniei lui Victor Ponta, anunță rezultatele finale: Victor Ponta 40,51%, iar Klaus Iohannis – 29,52%. Oamenii sunt în stradă, în fața Ministerului de Externe, dar și în fața ambasadelor.

Întrebat de gândul dacă imaginea României în Europa va avea de suferit, Dragnea a replicat: „dacă cineva dorește, se poate da cu pietre. Și noi putem hotărî acum, toți, dacă nu am votat, să mergem în fața unei secții de vot, și să încercăm să dăm cu pietre, că acum vrem noi să votăm, Putem face lucrul ăsta”.

Dragnea, Ghiță și Ponta se pregătesc pentru turul al doilea al alegerilore prezidențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu