Cum a fugit PSD-ul lui Ponta de succesul din primul tur al prezidențialelor după valul de proteste din marile capitale europene. Dragnea: „Și noi putem să încercăm să dăm cu pietre” REPORTAJ GÂNDUL

Cum a fugit PSD-ul lui Ponta de succesul din primul tur al prezidențialelor după valul de proteste din marile capitale europene. Dragnea: Și noi putem să încercăm să dăm cu pietre REPORTAJ GÂNDUL
Publicat: 03/11/2014, 09:24
Actualizat: 18/05/2015, 20:02

Prima poză a dimineții o primesc de la o prietenă: sunt cozi enorme la ambasada din Chișinău, dar și la consulat pentru a se vota. Facebook-ul se implică în campanie. De la Paris, Bruxelles, Londra, Torino, Munchen cozile de la secțiile de votare umplu site-ul de socializare. Lumea se revoltă și reacționează. Ministerul de Externe dă din umeri. Deși în 2009 a fost un întreg scandal cu votul din ambasada Franței, nu au existat poze sau filmulețe care să evidențieze cum s-a votat. Acum românii din toate capitalele sunt conectați și văd haosul organizării alegerilor.

În sediul PSD, sunt Dragnea (președinte executiv), Firea (purtător de cuvânt), Dolineaschi (secretar general). Ponta nu stă la partid. Din altă parte se dă semnul. Partidul devine activ, se decide contraatacul. Este trimisă în jurul orelor 17.00 Gabriela Firea. Atacă ambasadorii lui Băsescu care au blocat votanții lui Ponta să voteze. Sunt lansate acuze de „comportament dubios” și li se atrage atenția că sunt urmăriți de la București. Mesajul central promovat: „Ponta a câștigat diaspora”. Postul lui Sebastian Ghiță lipsește de la enunțurile lui Firea. Ea se conformează: reia mesajul special la rugămintea RTV. Seara, Sebastian Ghiță iese seara la postul său și anunță că Victor Ponta a „câștigat în Diaspora”. Vine dezvăluirea bombă: ambasadorii au ieșit în stradă să chestioneze oamenii. De aceea, votanții lui Ponta nu au putut vota în secțiile organizate în marile capitale.

Cu jumătate de oră înaintea orelor 21.00 la PSD pare liniște, în Europa e furtună. Ion Iliescu sosește în Kiseleff cu 15 minute înainte de anunțarea exit-poll-urilor. Gabriela Firea face ordine. „Vine premierul în cinci minute, chemați-l pe Dragnea. Unde e”, întreabă Firea oamenii de la partid. „E sus la calculatoare? Chemați-l că vine premierul”, transmite scurt Firea.

Premierul vine de mână cu soția sa, europarlamentarul Daciana Sârbu. Nu face nici o declarație și intră rapid în biroul lui Dragnea. Apoi se așterne liniștea. Televizoarele anunță rezultatele exit-poll-urilor. Ponta le domină pe toate, într-unul singur scade sub 40%. În Kiseleff, tăcerea este maximă, monumentală. Ziariștii se uită unii la alții, liderii PSD nu scot niciun sunet, nu ies din birouri. După câteva minute apare Dragnea.

De la început vorbește despre fraudarea alegerilor, evidențiind totuși rezultatul. „Facem apel la studenți să nu-și mai lase cumpărat viitorul”, se lansează Dragnea. Întrebat despre tăcerea suspectă de la ora 21, când s-au anunțat rezultatele, explică: „nu am vrut să fim ipocriți, știam rezultatele de jumătate de oră”. Când este întrebat despre revolta oamenilor care nu au putut să voteze în diferite orașe din Europa, Dragnea pasează responsabilitatea la Biroul Electoral Central.

Ponta iese la o oră după ce televiziunile au prezentat rezultatele exit-poll-urilor. „Pentru că sunt primul, pot ieși ultimul”, glumește premierul. Când este întrebat despre problemele existente la vot în mai multe orașe europene, parează întrebarea, spunând că postul respectiv are o campanie pe subiectul ăsta.

Când vrea să plece din sediul PSD este întrebat din nou despre cozile de la secțiile de votare. „Nu mă așteptam la dumneavoastră să mă agresați”, reacționează din nou premierul, Pleacă val-vârtej fără a mai da și alte explicații. Ministrul de Externe nu este de găsit, nu a venit la partid. Ion Iliescu a plecat și el de mult în noapte, a stat doar jumătate de oră la partid. Spune că rezultatele sunt „promițătoare”.

Ecaterina Andronescu pleacă și ea cu puțin după orele 22: „puteau să fie și mai bune rezultatele. Nu am spus că nu este bine, dar ne putea fi și mai bine dacă ne mobilizam mai mult”. La Paris, urnele se închid, oamenii rămân în stradă. La partid, „rezultatele extraordinare”, după cum le denumesc unii lideri ai partidului, nu sunt sărbătorite. Dragnea iese la foc automat și anunță că numărătoarea paralelă a partidului merge foarte bine, că „s-a îmbunătătățit”. La ora 1 noaptea, coordonatorul campaniei lui Victor Ponta, anunță rezultatele finale: Victor Ponta 40,51%, iar Klaus Iohannis – 29,52%. Oamenii sunt în stradă, în fața Ministerului de Externe, dar și în fața ambasadelor.

Întrebat de gândul dacă imaginea României în Europa va avea de suferit, Dragnea a replicat: „dacă cineva dorește, se poate da cu pietre. Și noi putem hotărî acum, toți, dacă nu am votat, să mergem în fața unei secții de vot, și să încercăm să dăm cu pietre, că acum vrem noi să votăm, Putem face lucrul ăsta”.

Dragnea, Ghiță și Ponta se pregătesc pentru turul al doilea al alegerilore prezidențiale.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
VIDEO Moment bizar. Crezând că microfonul este oprit, Joe Biden a înjurat un jurnalist: "Fiu...
Ce probleme au posesorii de Dacia Logan după 100.000 de km?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Analiză NY Times: SUA știau de 14 ani că Putin se va înfige în Ucraina:...
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Mână criminală?! Preot găsit carbonizat în propria casă
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
CERTIFICATUL VERDE, TOTAL DESFIINȚAT de un celebru medic! Să revenim la ceea ce ştiam înainte
Rafila, veste uriașă pentru români în plin val 5. Este răsturnare totală de situație
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...