• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Cum citește Băsescu scrisoarea lui Putin despre tăierea gazului în statele UE

Cum citește Băsescu scrisoarea lui Putin despre tăierea gazului în statele UE
Demersul lui Putin prin care avertizează statele europene că le-ar putea sista gazul este, în opinia președintelui Băsescu, unul corect.

Demersul  prin care Vladimir Putin avertizează statele europene că le-ar putea sista gazul este, în opinia președintelui Traian Băsescu, unul corect. Șeful statului a confirmat astăzi că a primit o scrisoare în acest sens de la Kremlin, dublată de o alta, din partea Gazprom.

„Au fost două scrisori. Eu am primit două: una de la președintele Putin și una de la Gazprom care reda pasaje pe care Gazprom îl are cu compania omoloagă din Ucraina”, a spus Băsescu, după ce agenția de presă RIA Novosti a publicat pe 10 aprilie detalii despre acest demers.

Potrivit lui Băsescu, problema invocată de Putin este datoria de 2 miliarde de euro pe care Ucraina o are către Gazprom. În aceste condiții, liderul rus „atenționa asupra riscului ca Ucraina să preleveze din conducte, în cazul în care Gazprom ar sista gazul pentru Ucraina, dar ar menține livrările pentru Europa”, a detaliat președintele, etichetând scrisoarea drept „corectă”.

Scenariul închiderii robinetului Gazprom a fost pus de statele europene în mâna Comisiei Europene care ar urma să negocieze cu Moscova o poziție comună. „Trebuie să își asume CE poziția pentru toate cele 18 state. Nu trebuie să discutăm separat. Acea scrisoare stă în criterii tehnice. A fost exagerat interpretată”, a mai spus Băsescu.

Tot Comisia Europeană ar urma să se angajeze să plătească în numele Ucrainei datoria către Gazprom pentru a evita blocarea loivrărilor în UE. „În ultimul Consiliu s-a discutat dacă dăm Ucrainei bani sau nu. S-a decis să nu dăm acum, ci după acordul cu FMI”, a arătat Băsescu, într-un interviu la „Adevărul Live”-

În opinia sa, Moscova este însă îndreptățită să revendice Ucrainei datoriile. „Nimănui nu poți să îi ceri să-ți livreze gaze la nesfârșit fără să plătești. Ce mi se pare politic incorect este că Moscova a mărit cu 80% prețul pentru Ucraina. (…) O soluție de genul acum plătim gazele, și eșalonat datoria, cred că trebuie găsită. Este și o abordare politică, dar există niște realități de datorii. Când ai un asemenea datornic, sigur că poți să treci la condiția „dragă vecine, plătești și îți livrez în fiecare lună”, crede Băsescu.

Inchide