• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Cum comentează liderii maghiarilor decizia USL: „Mă aștept să continue boicotul economic privind Ținutul Secuiesc”

Cum comentează liderii maghiarilor decizia USL: „Mă aștept să continue boicotul economic privind Ținutul Secuiesc”
Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susține că se așteaptă ca guvernarea USL să continue "boicotul economic" în ceea ce privește județele din secuime și că în opoziție le este mai ușor politicienilor maghiari să facă pași pentru autonomie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susține că se așteaptă ca guvernarea USL să continue „boicotul economic” în ceea ce privește județele din secuime și că în opoziție le este mai ușor politicienilor maghiari să facă pași pentru autonomie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Antal Arpad a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, referitor la decizia USL privind neparticiparea UDMR la guvernare, că unul dintre ochii săi „plânge”, iar celălalt „râde”.

„Unul plânge deoarece mă aștept să continue acel boicot economic în ceea ce privește Ținutul Secuiesc pe care îl simțim în ultimele luni din partea guvernării USL. Din acest punct de vedere, ne așteaptă o perioadă grea”, a spus Antal, care este și primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a adăugat că al doilea ochi „râde”, deoarece în opoziție le va fi mai ușor reprezentanților Uniunii să facă pași atât pe plan intern, cât și extern, în ceea ce privește dezideratul privind autonomia.

„Evident că ne vom folosi de această perioadă de opoziție ca să facem pași concreți în acest sens”, a spus el.

Antal a afirmat că liberalii, prin declarațiile „iresponsabile” ale unor lideri, au creat în ultimii ani „o atmosferă anti-maghiară” în România.

„Un lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea: UDMR nu este un partid politic de cinci la sută, ci reprezentantul unei comunități de 1,5 milioane de maghiari, iar 80 la sută dintre maghiari trăiesc în zone unde ori sunt în majoritate, ori reprezintă o comunitate puternică”, a subliniat președintele UDMR Sfântu Gheorghe.

El a adăugat că se așteaptă să existe „presiuni” asupra politicienilor și conducătorilor maghiari ai administrațiilor publice locale, dar „vor merge înainte”.

Pe de altă parte, președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, în legătură cu anunțul premierului Victor Ponta privind neparticiparea UDMR la guvernare, că era „senzațional” dacă decizia era alta.

„Am spus de mai multe ori că Victor Ponta și partidul lui este unul comunist, șovin, anti-maghiar, deci senzațional era dacă ar fi cooptat UDMR la guvernare”, a spus Kulcsar Terza.

Liderul PCM Covasna a afirmat că USL „va cumpăra” câțiva parlamentari pentru a-și asigura majoritatea „confortabilă”.

„Cunoaștem ce deziderate are USL, drept urmare mă aștept din partea lor la decizii neprietenoase față de comunitatea maghiară. În aceste condiții, consider că a venit timpul ca forțele maghiare să se solidarizeze și UDMR să nu se mai comporte ca un frate mai mare sau ca unicul reprezentant al comunității maghiare”, a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern.

„Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Însă eu îmi mențin decizia, ca prim-ministru și ca lider politic, de asemenea USL își reafirmă această decizie, să păstreze un dialog cu UDMR, care este singurul reprezentant politic al minorității maghiare în toate schimbările pe care dorim să le facem referitoare la Constituție, la sistemul electoral, la drepturile și libertățile fundamentale ale minorităților și la descentralizarea și dezvoltarea regională”, a spus Ponta.

El a precizat că acestea sunt temele în care se va colabora în continuare cu UDMR, ca unic reprezentant politic al minorității maghiare și a adăugat că, însă, UDMR nu va avea participare în Guvern, nici nu va deține secretari de stat sau șefi de agenții guvernamentale.

Inchide