Cum explică Guvernul modificarea Legii CCR: Executivul poate simți nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar

Cum explică Guvernul modificarea Legii CCR: Executivul poate simți nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar
Caracterul de urgență al ordonanței prin care Guvernul a modificat, miercuri, Legea Curții Constituționale a fost justificat de purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, prin faptul că Guvernul "poate simți nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar la acel moment".

Caracterul de urgență al ordonanței prin care Guvernul a modificat, miercuri, Legea Curții Constituționale a fost justificat de purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, prin faptul că Guvernul „poate simți nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar la acel moment”.

Întrebat cum este motivat caracterul de urgență al ordonanței de urgență prin care Guvernul a modificat, miercuri, Legea Curții Constituționale, purtătorul de cuvânt al Executivului a afirmat la început că Guvernul are abilitarea de a emite în vacanța parlamentară ordonanțe de urgență (abilitarea fiind însă doar pentru ordonanțe simple și numai în anumite domenii-n.r.), după care a explicat că astfel se revine la situația de dinainte de anul 2010, când Curtea avea doar anumite atribuții.

La insistențele jurnaliștilor de a explica motivul pentru care Guvernul a simțit brusc nevoia, după doi ani, să modifice în regim de urgență Legea Curții Constituționale, Zaharescu a răspuns : „Guvernul poate să simtă nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede la momentul ăla necesar. Probabil că în acest moment, când s-a produs ordonanța de urgență, exact acum trebuia să vină”.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanță de urgență, că judecătorii Curții Constituționale vor avea dreptul să se pronunțe doar asupra constituționalității Regulamentelor Parlamentului, nu și asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaților, plenului Senatului sau plenului celor două camere.

Un argument pe care se bazează Guvernul este că, până în 2010, Curtea Constituțională avea dreptul de a emite doar avize consultative, dar fostul Guvern a introdus un nou prag, cu un aviz obligatoriu, ceea ce ar fi transformat Curtea în „instituție politică”.

Ordonanța a fost publicată tot miercuri în Monitorul Oficial și imediat în Monitor au fost publicate și hotărârile prin care Vasile Blaga și Roberta Anastase sunt revocați din funcțiile de președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, precum și cele prin care sunt numiți Crin Antonescu și Valeriu Zgonea la conducerea celor două camere.

Surse guvernamentale au declarat că judecătorii Curții Constituționale nu se mai pot astfel opune procedurii de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu.

USL a solicitat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi și vineri, pentru suspendarea din funcție a președintelui Băsescu.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
NOROC COLOSAL. Din 2 octombrie, zodiile…
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide