Cum își strânge Tăriceanu banii de campanie: „Am organizat o masă cu oameni de afaceri pe care îi cunosc”

Publicat: 15/10/2014, 14:19
Actualizat: 18/03/2015, 21:53

Aflat printre principelii sponsori ai PNL cât timp s-a aflat în acest partid, Călin Popescu Tăriceanu susține că, în postura de candidat independent la prezidențiale, nu a cheltuit până acum nimic din banii proprii. „Nu am dat încă bani din buzunar. Nu fac această campanie pentru că este un obiectiv personal. Sunt angajat într-un exercițiu public”, a spus el, invitat astăzi la dezbaterea „Vreau Președinte”.

Fostul premier spune că a făcut, în schimb, „o masă” la care și-a invitat oamenii de afaceri cunoscuți pentru a ce cere sprijin financiar. „Am organizat o masă cu oameni de afaceri pe care îi cunosc, i-am invitat, la această masă le-am prezentat proiectul meu și le-am spus, să mă aștept să mă susțină. Cea mai mare parte din cei care au participat au spus «da» și după aceea, în fine, suportul n-a mai venit”, a arătat el. Potrivit lui Tăriceanu, ar exista o reticență din partea oamenilor de afaceri în adeveni sponsori oficiali de campanie venită fie din teama față de adversarii candidatului usținut, fie din percepția că „oamenii politici fură”.

„Sunt probleme pe care mi le pun. Există anumite temeri din partea unora de a se expune față de adversarii mei politici care ar putea să folosească acest lucru în defavoarea lor. Sunt alții care poate nu au o conștiință civică, politică suficientă și poate sunt indiferenți”, a comentat fostul premier liberal, admițând însă că „sunt unii care fac acest lucru (donații de campanie, n.red) pentru toți”.

Datele oficiale arată că Tăriceanu se află, cu 207.000 de lei donații obținute în campanie, pe o poziție confortabilă din punct de vedere financiar, imediat după Victor Ponta (312.704 de lei’) și Klaus Iohannis (320.410 de lei). Candidatul susține că are însă „venituri care sunt destul de reduse în comparație cu nevoile”. „În momentul de față avem puțin. Erau de 200.000 de lei. Puțin. O să mai crească, dar nu în măsura în care să-mi pot permite să mă compar nici cu PSD, nici cu ACL”, anticipează Tăriceanu.

Există percepția cp politicienii fură și atunci de ce să le mai dai și bani. Cu ani în urmă un prieten mi s-a destăinuit și mi-a spus despre un alt prieten al meu, un om citit care i-a spus: probabil Tăriceanu care a fost prim-ministru nu poate să nu aibă deoparte milioane și milioane de euro. Probabil în imaginarul colectiv asta este percepția despre oameni politici

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase