Cum l-au primit românii din New York pe Klaus Iohannis

Cum l-au primit românii din New York pe Klaus Iohannis
Publicat: 27/09/2015, 12:16

„Încerc o emoție și o bucurie specială să mă aflu aici, la New York, alături de voi cei din diaspora românească” și-a început el discursul, sâmbătă. „Apreciez rolul pe care îl aveți în relațiile româno-americane și îmi doresc de a găsi o cale de a-l întări și extinde.”

Devenită o tradiție pentru demnitar de rang înalt din România aflat în vizită oficială la New York, întâlnirea cu reprezentanți și membri ai comunității românești nu a fost omisă nici de președintele Klaus Iohannis din programul vizitei sale în Statele Unite.

El i-a îndemnat pe cei prezenți să continue să fie „purtători de cuvânt” ai tradițiilor românești în America, dar și „emisari ai culturii americane, în România”. „Iar când spun cultură americană, mă refer la cultura domniei legii – ‘rule of law” cum se spune aici, la tradiția americană a statului de drept, a corectitudinii și a respectului legii în toate circumstanțele și la toate nivelurile”.

Președintele nu a omis să menționeze nici dorința să pentru o „legislație stabilă” în România și instituirea votului prin corespondență până la alegerile din 2016.

„Votul prin corespondență este un proiect la care țin în mod special, nu din rațiuni politice, ci tocmai ca exemplu al unei relații corecte între stat și cetățean în garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot. Asigurarea cadrului legal și a condițiilor necesare pentru că în 2016 românii din străinătate să poată vota pentru prima dată prin corespondență va fi o dovadă de maturizare a clasei politice românești” a declarat el în alocuțiunea sa.

Spre deosebire de formatul conferință cu întrebări și răspunsuri practicat de obicei de demnitarii români la întâlnirile cu comunitatea din New York, președintel,e alături de soția sa, a preferat să țină un discurs, fără întrebări, în față a mai bine de o sută de persoane înghesuite în sala de protocol neîncăpătoare din clădirea Misiunii române la ONU. După care a petrecut aproximativ o jumătate de oră în mijlocul delor prezenți care au dorit să dea mâna cu el și soția sa, Carmen, și să le adreseze câteva cuvinte personal.

„După ce ne reorganizăm, poate vorbim mai de-aproape, mai rămân un pic” a spus el, după ce și-a încheiat discursul, trecând într-o sala alăturată, spre ușurarea celor prezenți în sala, care credeau că întâlnirea s-a terminat.

Atmosfera a devenit destinsă, cei prezenți bucurându-se de posibilitatea de vorbi direct cu șeful statului, prezentându-se și mulțumindu-i pentru vizită, felicitându-l pentru victoria în alegerile de anul trecut sau urându-i succes în mandatul prezidențial și apreciind „disponibilitatea” manifestată de președinte, printre camerele reporterilor, flashuri, mâini cu telefoane ridicate și gărzile de corp.

„Vreau să va mulțumesc pentru că dumneavoastră și soția dumneavoastră ați schimbați nivelul și ținuta întregului discurs politic din România,” i-a spus unul dintre participanți. „Am fost așa de mândri c-ați ieșit!” a continuat o doamna, fericită.

La alegerile câștigate în noiembie anul trecut, Klaus Iohannis a fost votat în mod covărșitor de către alegătorii din Statele unite, la New York chiar în proporție de peste 90%.

Unul dintre cei prezenți l-a îndemnat să facă tot posibilul pentru unirea României cu Basarabia, „sfâșiată” de la trupul țării mama. „Numai că de dată asta și ei trebuie să-și dorească, nu numai noi” i-a răspuns președintele

Președintele a fost introdus de George Maior, proaspăt investit în funcția de ambasador al României la Washington, care a spus că „aspectele privind diaspora și comunitatea românească” din America au fost subliniate de președinte că deosebit de importante pentru mandatul său de ambasador în SUA.

Duminică, președintele Klaus Iohannis are programate două alocuțiuni la ONU: una la Reuniunea pe tema egalității dintre genuri și întărirea rolului femeilor iar cealaltă în cadrul Summitului pentru adoptarea agendei dezvoltării durabile.

Luni dimineață, Klaus Iohannis va zbura la Washington pentru o întâlnire cu vicepreședintele american Joe Biden, în timp ce la New York va avea loc reuniunuea la nivel înalt a șefilor de stat de și guverne, în cadrul celei de-a 70 sesiuni a Adunării generale, cu participarea președinților american, chinez și rus. Șeful statului român urmează să se întoarcă, în timpul după-amiezii și va participa la dineul oficial oferit șefilor de state la New York de președintele Barack Obama, în cursul serii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol