Cum se văd inundațiile de la Guvern. Oprea: „Suntem pregătiți să acționăm cu 11.000 de polițiști, pompieri și jandarmi și 530 de mijloace”

Cum se văd inundațiile de la Guvern. Oprea: Suntem pregătiți să acționăm cu 11.000 de polițiști, pompieri și jandarmi și 530 de mijloace
Publicat: 04/05/2014, 14:16
Actualizat: 19/03/2015, 21:00

Avertizarea hidrologică de cod roșu pentru râul Motru se menține, ploile vor continua în zonele din sudul țării afectate deja de inundații până mâine seară, iar hidrologii estimează că în cursul după-amiezii se vor emite noi atenționări pentru afluenții Argeșului, pentru Prahova și pentru bazinul Vedei și Teleormanului. 65 de localități sunt inundate în Mehedinți, 6 județe sunt sub cod portocaliu și 8 sub cod galben, arată informațiile centralizate la Guvern la prânz, în videoconferința pe care vicepremierul Gabriel Oprea a făcut-o cu prefecții.

Oprea a preluat la București coordonarea în condițiile în care vicepremierul Liviu Dragnea, desemnat, prin ordonanță de urgență, șef al comandamentului pentru intemperii, se află la Sâmbra oilor, în Țara Oașului, în campanie cu premierul Victor Ponta.

Inundații reclamă izolarea, Oprea numără efectivele

Din statisticile citite de Oprea de la microfonul ministerului, 65 de localități sunt inundate în județul Mehedinți, 6 județe sunt sub cod galben – Caraș Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Timiș – și în 8 există zone în care rămâne valabil codul galben – Mehedinți, Olt, Gorj, Caraș-Severin, Sibiu, Hunedoara, Timiș, Vâlcea.

În timp ce imaginile din satele inundate din Mehedinți surprind oameni care strigă spre autorități „Suntem izolați” și reclamă că nu au fost informați că vor fi în pericol de viitură, la Guvern se numără efectivele. „Am acționat cu grupuri de pompieri, polițiști și jandarmi. Rămân în teren 600 de angajați. Suntem pregătiți cu 11.000 de oameni și 530 de mijloace”, a tras linie sec Gabriel Oprea.

După eșecul acțiunilor de imagine ale Guvernului la inundațiile recente din Teleorman, le-a cerut însă prefecților „să fie alături de oameni”- „Vă cer mobilizare generală. Vreau să vă asigurați că toți oamenii și toate resursele sunt asigurate. Vreau să rămâneți alături de oameni. Împreună cu primarii, să vă asigurați că populația va fi informată și să asigurați produsele de primă necesitate pentru oamenii care sunt sau vor fi evacuați”, a declamat de la București vicepremierul tocmai măsurile despre care oamenii din Mehedinți spun că nu au fost luate.

Noul pericol: alunecările de teren

La masa Ministerului de Interne, Ion Sandu, Directorul ANM, a avertizat însă nu doar asupra poilor care „vor continua până mâine seară în Caraț Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova”, ci și asupra pericolului legat de posibile alunecări de teren în acesate județe „din cauza acumulărilor mari de apă”. Potrivit directorului ANM, se estimează că ploile se vor opri luni seara, pentru ca ulterior să existe „3-4 zile de pauză”.

La rândul său, Daniela Rădulescu, de la Institutul Hidrologic, a anunțat că pe râul Motru se anticipează „atingerea cotei de pericol, fără însă a fi depășită semnificativ”, hidrologii luând serios în calcul emiterea unor noi avertizări pentru cursul superior al Argeșului, pentru Prahova, bazinul Videi și al Teleormanului. „E posibil să extindem codul galben în jurul orei 15.00”, spune ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?