Cum vede șeful CCR rolul SRI din ordonanța interceptărilor: „S-a spus lucrurilor pe nume. Nu poți să pui la pisică clopoței și să o trimiți să prindă șoareci”

Cum vede șeful CCR rolul SRI din ordonanța interceptărilor: „S-a spus lucrurilor pe nume. Nu poți să pui la pisică clopoței și să o trimiți să prindă șoareci
Publicat: 16/03/2016, 01:08
Actualizat: 16/03/2016, 02:12

”Noi nu am avut în vedere activitatea SRI-ului, când am admis această excepție de neconstituționalitate. Am avut în vedere textul de lege, pur și simplu, textul din articolul 142, alin. 1 din Codul de Procedură Penală, care, în paranteză fie spus, a fost introdus în 2014, până în 2014 lucrul acesta nu exista în legislația românească (…) Noi am căutat în toată legislația să vedem care sunt alte instituții specializate ale statului, care fac acțiune de urmărire penală, ori nu am găsit așa ceva. Deci, textul a fost considerat nepredictibil, neclar și de aceea a fost declarat neconstituțional. Nu am vrut să atacăm nici SRI, nici pe altcineva”, a declarat Augustin Zegrean, într-un interviu la TVR.

Președintele CCR s-a declarat de acord cu interpretarea dată de Daniel Morar modului în care decizia Curții se va aplica dosarelor în curs și a explicat că fiecare judecător va decide ”de la caz la caz”.

Zegrean a subliniat că era nevoie de mai multă transparență, dar a ținut să precizeze că decizia CCR nu limitează atribuțiile SRI.

”Asta s-a reproșat tot timpul: că nu este transparență. Omul trebuie să știe că poate să fie ascultat, că poate să fie fotografiat, că poate să i se fotografieze casa, că poate să fie filmat în anumite împrejurări și trebuie să știe cine poate să facă asta și în ce condiții, în ce împrejurări și pentru ce poate să facă asta. Partea de siguranță națională nu este afectată de această decizie, pentru că, în continuare SRI se va ocupa de partea de siguranță națională și de crimă organizată”, a explicat președintele CCR.

Pe de altă parte, el a arătat că prin ordonanța de urgență a Guvernului prin care SRI a devenit organ de cercetare penală specială în cazuri de siguranță națională și de terorism atribuțiile Serviciului nu au fost lărgite.

”Mai degrabă aș spune că s-a spus lucrurilor pe nume. Sigur că sunt anumite activități specifice pe care ei le fac. Nu poți să pui la pisică clopoței și să o trimiți să prindă șoareci, dar activitatea lor este reglementată prin lege. Este o lege din 1992, probabil că ar trebui îmbunătățită. Ar trebui adusă la zi”, a completat președintele Curții Constituționale.

El a reiterat faptul că „nu există pericolul ca cineva să scape de răspundere dacă e vinovat datorită acestei decizii”. ”Judecătorul este cel care apreciază probele, decizia noastră nu schimbă cu nimic”, a concluzionat Zegrean.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa a trimis o scrisoare părinților fetei
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Se schimbă banii urgent! De când se face trecerea la euro şi se renunţă la...
România plânge! O mare artistă a țării a trecut în neființă. Doliu uriaș
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...