Cum vor vota maghiarii din România în turul doi la prezidențiale. Kelemen Hunor, la GÂNDUL LIVE: „Să spuneți dumneavoastră dacă românii aleg un neamț la președinția României”

Redactor:
Clarice Dinu
Kelemen Hunor despre șansele lui Klaus Iohannis și Victor Ponta la prezidențiale

În lipsa unor candidaturi asumate oficial, președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, rămâne rezervat în privința unui pronostic pentru prezidențialele din această toamnă. Chiar și așa însă, liderul Uniunii susține că liberalul Klaus Iohannis ar putea fi un „adversar redutabil” în turul doi al prezidențialelor, dacă o candidatură a sa se va formaliza și va ajunge în runda finală. Întrebat la GÂNDUL LIVE despre șansele liderului PNL, Kelemen a evitat un răspuns tranșant.

„Trebuie să spuneți dumneavoastră dacă românii aleg un neamț pentru președintele României. Eu știu sigur că românii nu aleg un maghiar pentru președintele României”, a spus el, apreciind însă că Iohannis poate fi un „adversar redutabil” dacă va ajunge în turul al doilea, chiar și cu Victor Ponta.

„Este un om politic cu experiență și este un adversar, dar nu știu dacă va candida, nici aici lucrurile nu sunt clare, dacă el va fi candidatul dreptei sau nu el va fi acel candidat care va intra în turul doi. Sunt multe speculații în care eu ca om politic nu intru cu mare plăcere pentru că este domeniu ziariștilor, analiștilor, nu neapărat al politicienilor. Eu știu că este un om puternic și, dacă va candida și dacă va intra în turul doi, va fi un adversar redutabil”, a evaluat el.

„Dacă lucrurile merg bine și dacă are un contracandidat care nu mă convinge, l-aș vota pe Ponta în turul doi”

Kelemen nu subestimează nici șansele lui Victor Ponta, dacă acesta se va înscrie în cursa prezidențială. „El a evoluat enorm de mult de când eu îl cunosc și este în continuare la vârsta la care omul evoluează și omul are șansa de a merge în mai multe direcții, doar poate să-și aleagă direcția. Da, poate fi un prezidențiabil. E un om talentat, un om foart tânăr și cu o carieră la această vârstă, pentru unii de invidiat. Cine ajunge la 40 de ani pemier? Foarte puțini”, a comentat el la GÂNDUL LIVE.

Mai mult, Kelemen nu a exclus ca în turul al doilea să îi dea votul lui Victor Ponta, însă cu amendamentul ca acela care îl va contracandida pe premier să nu aibă argumentele care să îl convingă. „Depinde cu cine este în turul doi și depinde de program și cum evoluează lucrurile până atunci. Dacă lucrurile merg bine și dacă are un contracandidat care nu mă convinge, da. Eu l-am votat și pe Ion Iliescu și niciodată nu credeam și, totuși, diferența este foarte mare, între Iliescu și Ponta”, a nuanțat liderul UDMR. Kelemen a insistat însă că în acest moment „jocul este deschis” și, pentru prima oară, candidații la președinție vor fi cunoscuți oficial abia cu două luni înainte de alegeri.

Întrebat câtă încredere are în premier, pe o scară de la 1 la 10, Kelemen Hunor a răspuns: „Dacă sunt în coaliție cu Victor Ponta , atunci am încredere în el și nu dau note. Și am încredere în el pentru că până acuma nu m-a dezamăgit de când suntem în această coaliție”.

„Nu am o ambiție personală de a candida, dar în politică nu poți să iei doar decizii personale”

Cât îl privește o candidatură a sa la prezidențiale, liderul UDMR susține că nu își dorește acest lucru, însă decizia finală va fi luată în conducerea Uniunii.

„Avem mai multe argumente pentru a pune un candidat decât pentru a nu pune un candidat în primul tur, dar decizia formală nu o vom lua în această lună, ci în iulie sau, cel târziu în august. Candidat vom avea, cine va fi vom vedea.Eu personal nu am așa o ambiție, am mai fost o dată candidat, știu cu ce se mănânc, știu să dansez acest dans. Știu ce înseamnă să fii candidat, dar nu există o ambiție personală pentru 2014. Asta nu înseamnă că nu voi ține cont de părerile colegilor, pentru că în politică nu poți să iei doar dec izii personale”, a declarat Kelemen Hunor.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide