Cum vor vota maghiarii din România în turul doi la prezidențiale. Kelemen Hunor, la GÂNDUL LIVE: „Să spuneți dumneavoastră dacă românii aleg un neamț la președinția României”

Publicat: 17/06/2014, 21:53
Actualizat: 06/07/2016, 11:12

În lipsa unor candidaturi asumate oficial, președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, rămâne rezervat în privința unui pronostic pentru prezidențialele din această toamnă. Chiar și așa însă, liderul Uniunii susține că liberalul Klaus Iohannis ar putea fi un „adversar redutabil” în turul doi al prezidențialelor, dacă o candidatură a sa se va formaliza și va ajunge în runda finală. Întrebat la GÂNDUL LIVE despre șansele liderului PNL, Kelemen a evitat un răspuns tranșant.

„Trebuie să spuneți dumneavoastră dacă românii aleg un neamț pentru președintele României. Eu știu sigur că românii nu aleg un maghiar pentru președintele României”, a spus el, apreciind însă că Iohannis poate fi un „adversar redutabil” dacă va ajunge în turul al doilea, chiar și cu Victor Ponta.

„Este un om politic cu experiență și este un adversar, dar nu știu dacă va candida, nici aici lucrurile nu sunt clare, dacă el va fi candidatul dreptei sau nu el va fi acel candidat care va intra în turul doi. Sunt multe speculații în care eu ca om politic nu intru cu mare plăcere pentru că este domeniu ziariștilor, analiștilor, nu neapărat al politicienilor. Eu știu că este un om puternic și, dacă va candida și dacă va intra în turul doi, va fi un adversar redutabil”, a evaluat el.

„Dacă lucrurile merg bine și dacă are un contracandidat care nu mă convinge, l-aș vota pe Ponta în turul doi”

Kelemen nu subestimează nici șansele lui Victor Ponta, dacă acesta se va înscrie în cursa prezidențială. „El a evoluat enorm de mult de când eu îl cunosc și este în continuare la vârsta la care omul evoluează și omul are șansa de a merge în mai multe direcții, doar poate să-și aleagă direcția. Da, poate fi un prezidențiabil. E un om talentat, un om foart tânăr și cu o carieră la această vârstă, pentru unii de invidiat. Cine ajunge la 40 de ani pemier? Foarte puțini”, a comentat el la GÂNDUL LIVE.

Mai mult, Kelemen nu a exclus ca în turul al doilea să îi dea votul lui Victor Ponta, însă cu amendamentul ca acela care îl va contracandida pe premier să nu aibă argumentele care să îl convingă. „Depinde cu cine este în turul doi și depinde de program și cum evoluează lucrurile până atunci. Dacă lucrurile merg bine și dacă are un contracandidat care nu mă convinge, da. Eu l-am votat și pe Ion Iliescu și niciodată nu credeam și, totuși, diferența este foarte mare, între Iliescu și Ponta”, a nuanțat liderul UDMR. Kelemen a insistat însă că în acest moment „jocul este deschis” și, pentru prima oară, candidații la președinție vor fi cunoscuți oficial abia cu două luni înainte de alegeri.

Întrebat câtă încredere are în premier, pe o scară de la 1 la 10, Kelemen Hunor a răspuns: „Dacă sunt în coaliție cu Victor Ponta , atunci am încredere în el și nu dau note. Și am încredere în el pentru că până acuma nu m-a dezamăgit de când suntem în această coaliție”.

„Nu am o ambiție personală de a candida, dar în politică nu poți să iei doar decizii personale”

Cât îl privește o candidatură a sa la prezidențiale, liderul UDMR susține că nu își dorește acest lucru, însă decizia finală va fi luată în conducerea Uniunii.

„Avem mai multe argumente pentru a pune un candidat decât pentru a nu pune un candidat în primul tur, dar decizia formală nu o vom lua în această lună, ci în iulie sau, cel târziu în august. Candidat vom avea, cine va fi vom vedea.Eu personal nu am așa o ambiție, am mai fost o dată candidat, știu cu ce se mănânc, știu să dansez acest dans. Știu ce înseamnă să fii candidat, dar nu există o ambiție personală pentru 2014. Asta nu înseamnă că nu voi ține cont de părerile colegilor, pentru că în politică nu poți să iei doar dec izii personale”, a declarat Kelemen Hunor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția