• Publicat:
Politică

Dancă: Guvernul a citit în primă lectură măsurile pe Legile Justiției și abrogarea OUG 51

Dancă: Guvernul a citit în primă lectură măsurile pe Legile Justiției și abrogarea OUG 51
Purtătorul de cuvânt al Executivului Ionel Dancă a afirmat că Guvernul a avut în primă lectură măsurile pentru modificarea Legilor Justiției și pe abrogarea OUG 51 care bloca decontarea navetei școlare, pe care va fi asumată răspunderea.

„Astăzi (vineri – n.r.) au fost prezentate și dezbătute, în primă lectură, două proiecte de lege, pentru care Guvernul urmează să-și angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiției și proiectul de lege privind abrogarea Ordonanței 51 în ceea ce privește măsurile care au incidență asupra transportului rutier interjudețean. Pensionara magistraților se amâna de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021. Prevederile legate de completurile de judecată pentru instanțele de apel cu 3 judecători se amână de la 1 ianuarie 2020 până la 1 ianuarie 2021 și în aceleași termene se prorogă cele legate de organizarea și desfășurarea examenului de admitere la Institutul Național de Magistratură”, a explicat Ionel Dancă, la încheierea ședinței de Guvern de vineri.

Acesta a vorbit și despre abrogarea OUG 51 și de ce este necesar acest demers din partea Guvernului.

„În zonele unde rata de rentabilitate a acestui serviciu nu este asigurată, evident, aceste zone au rămas fără un serviciu social important, mai ales pentru transportul școlar, și avem situații întâlnite în multe zone din țară, unde, în acest moment, transportul școlar al elevilor nu poate fi organizat. Având în vedere numeroasele incidente survenite ca urmare a acestor prevederi și în condițiile în care elevii, în acest moment, care trebuie să efectueze deplasări intrajudețene pentru a merge la școală, expunându-se unor riscuri sociale crescute, se impune adoptarea acestui proiect de lege în regim de urgență prin angajarea răspunderii Guvernului”, a completat Ionel Dancă.

El a mai spus că abrogara actului normativ va „da posibilitatea consiliilor județene, autorităților locale ca până la 31 decembrie 2020 să organizeze licitațiile pentru transportul școlar al elevilor, acestea fiind din nou considerat un serviciu public al autorităților locale”.

Măsurile urmează să fie luate de Guvern, prin asumarea răspunderii la următoarea ședință a Executivului care va avea loc marți, a spus premierul Ludovic Orban.

Inchide