Alexandru Costea
28.05.2019
Politică

Dăncilă: Propunerile pentru miniștri vor fi trimise săptămâna asta la Cotroceni. Îl voi suna pe Iohannis

Dăncilă: Propunerile pentru miniștri vor fi trimise săptămâna asta la Cotroceni. Îl voi suna pe Iohannis
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, că săptămâna aceasta coaliția de guvenare trebuie să trimită propunerile pentru cele trei portofolii de miniștri, dar și o nominalizare pentru funcția de vicepremier deținută de Viorel Ștefan, precizând că-l va suna pe președintele Klaus Iohannis.

„Noi săptămâna aceasta trebuie să trimitem către Cotroceni cele trei propuneri pentru cele trei portofolii. În această după amiază, voi cere colegilor să vină cu propuneri și vom vota în CEx. Dincolo de asta, trebuie să venim cu o propunere și pentru funcția de vicepremier pentru înlocuirea domnului Viorel Ștefan”, a anunțat Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că imediat ce vor fi stabilie noile propuneri de miniștri va avea o convorbire cu președintele Klaus Iohannis.

„La prima întrebare (dacă-l va suna pe Klaus Iohannis -n.r.), răspunsul afirmativ. În momentul în care voi vedea care sunt cele patru propuneri, îl voi suna pe domnul Iohannis. Legat de îmbunătățirea relațiilor, eu întotdeauna am avut o dorință către echilibru și consens”, a completat premierul.

Vicepremierul Viorel Ștefan urmează să vacanteze funcția pe care o deține în Guvern de la 1 iulie, în contextul în care de la acea dată ar urma să fie membru al Curții de Conturi a UE, au declarat surse politice pentru Mediafax. Sursele citate au mai precizat că înlocuitorul lui Viorel Ștefan urmează să fie stabilit în a doua jumătate a lunii iunie.

Pe 23 aprilie, Viorel Ștefan Viorel Ștefan, vicepremier al României, a fost numit membru al Curții de Conturi a Uniunii Europene, mandatul său urmând să înceapă pe 1 iulie, a anunțat instituția europeană. Consiliul UE a luat aceste decizii pe baza propunerilor transmise de cele două state membre UE și după consultarea Parlamentului European.

Propunerile de remaniere refuzate de președintele Klaus Iohannis au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locuul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero și a Rovanei Plumb vin ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader PSD a decis retragerea sprijinului politic.

În prezent, sunt conduse interimar ministerele de Ana Birchall la Justiție, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene și Ștefan Radu Oprea la Românii de Pretutindeni.

 

Inchide