De ce NU SEMNEAZĂ liderii scrisoarea? ION CRISTOIU despre PLANUL ascuns din PSD: Unii AȘTEAPTĂ să vadă cum se aleg apele

Redactor:
Petriana Condrut
De ce NU SEMNEAZĂ liderii scrisoarea? ION CRISTOIU despre PLANUL ascuns din PSD: Unii AȘTEAPTĂ să vadă cum se aleg apele
Scrisoarea despre Starea PSD. Câți așteaptă să vadă cum se aleg apele? Vezi de ce apreciază Ion Cristoiu că PSD iese jumulit din scandalul contestării lui Dragnea

Ion Cristoiu consideră că, în ipoteza în care din confruntarea internă din PSD va câștiga Liviu Dragnea, scenariul este ca mai mulți inși să plece și să fie de acord cu o moțiune de cenzură.

Mediafax: Ce ne transmite de fapt scrisoarea din PSD făcută publică azi?

Ion Cristoiu: Ne transmite lucruri certe, explicabile. Care este motivul pentru care cei trei inițiatori nu au făcut o conferință unde să citească scrisoarea? Important este documentul, criticile aduse lui Liviu Dragnea. Ca să declanșezi o dezbatere, scrisoarea trebuia citită. Apoi, scrisoarea nu este cea invocată, deoarece se vorbea de 28-30 de lideri județeni, membri ai Comitetului Executiv, nu șefi de organizații de tineret.

Întrebarea care se pune este: de ce nu semnează? Cea mai mare întrebare în ce privește un asemenea document. Una este să îl semnezi și alta e să îl susții. Până acum avem trei inițiatori, Firea, Stănescu și Țuțuianu și au mai venit doi, Ciolacu și Neacșu, care zic că susțin. Asta înseamnă că unii așteaptă să vadă cum se aleg apele, iar pe mine m-au pierdut, pentru că nu mă interesează oportunismul, ei trebuie să spună dacă sunt de la început într-o tabără sau alta.

Putem să leșinăm de râs văzând că este propusă Viorica Dăncilă și șefă la PSD. Viorica Dăncilă, aceeași presă și opinie publică o prezintă „proasta lui Dragnea”, deci am avea de două ori o proastă.

Mediafax: Firea, Țuțuianu și Stănescu- sunt marii salvatori ai PSD?

Ion Cristoiu: Apreciez, potrivit principiilor mele, că trebuie să demafiotizate partidele, dezbaterile să fie publice, iar documentul abordează chestiuni importante al PSD. Sunt destul de prudenți și spun că vor lupta cu Statul Paralel, că Liviu Dragnea este principala piedică, să nu fie identificați cu o acțiune securistică. Indiferent de cum va fi, PSD iese jumulit din disputa aceasta. Apoi, foarte multe din observații sunt ale Opoziției. Dacă va câștiga Liviu Dragnea, scenariul este că mai mulți inși să plece și să fie de acord cu o moțiune de cenzură. De data aceasta, cu cât crește numărul celor care susțin public scrisoarea, cu atât divorțul este iremediabil. Faptul ca nu au semnat scrisoarea arată ca 99% sunt oportuniști: și ai lui Dragnea, și din tabăra Firea.

Mediafax: Să se teamă Liviu Dragnea de ședința de vineri?

Ion Cristoiu: Liviu Dragnea a făcut o mișcare fulgerătoare pentru a nu se extinde „incendiu” în partid. Singura prudență este următoarea: ca nu cumva să fie un plan pus la punct, ca după inițiatori să fie valuri de lideri grei care să iasă public. Atunci pot spune ca este un plan, că s-a declanșat bomba. Depinde însă de cât este de pus planul la punct. Poate să fie o acțiune la plesneală: pentru că nu au făcut conferința, ca a venit Țuțuianu și a spus iată scrisoarea pe care o mai arăt din când în când, faptul că nu mai sunt 30 de semnături. Joia trecută se spunea că sunt 25 sau 30 de semnături ale unor membri CEx. Asta i-ar fi legat de mâini și de picioare pe aceștia în cazul unui Comitet Executiv. Dacă semnau 30, Dragnea putea să plece acum din partid. Și vorbim aici de lideri grei, de exemplu Oprișan, nu Țuțuianu.

La ședința Comitetului Executiv pot da înapoi, vorbele pot fi retrase, băieții zic >.

PSD se reunește în ședința Comitetului Executiv vineri, de la ora 12.30.

 

Inchide