Decizia luată de senatorul Gigi Chiru, după condamnarea la închisoare cu susendare

Decizia luată de senatorul Gigi Chiru, după condamnarea la închisoare cu susendare
Publicat: 30/03/2015, 18:23
Actualizat: 31/03/2015, 08:36

„Am decis să mă suspend temporar din toate funcțiile deținute în PNL, pentru că nu doresc ca situația mea juridică actuală să afecteze activitatea și imaginea organizației în care am investit muncă și suflet. Vreau să-i asigur pe constănțeni și pe colegii mei că nu mă voi opri din lupta pentru orașul nostru, că voi fi în continuare activ și consecvent, ca și până acum. Mandatul de parlamentar și votul de încredere al constănțenilor mă obligă să le apăr interesele în Parlamentul României, să merg mai departe, să lupt pentru orașul nostru, pentru ca, în final, Constanța să nu mai fie ca o corabie în derivă. Nu este o decizie ușoară, având în vedere numeroșii ani de activitate, ci este o decizie asumată, luată bărbătește, rațional, în interesul partidului”, a afirmat, luni, într-un comunicat de presă, senatorul Gigi Chiru, copreședinte al PNL Constanța.

El a adăugat că rămâne alături de colegii din noul PNL, cărora le mulțumește pentru susținere.

Recent, senatorul Gigi Chiru a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanței, a transmis prin poștă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze.

Decizia a fost luată de instanța supremă, nefiind definitivă, iar apelul va fi analizat de un complet de cinci judecători.

În acest caz, Fundația Umanitară „Christian Gigi Chiru” a fost amendată penal cu 5.000 de lei.

Parlamentarul Gigi Chiru a fost trimis în judecată, în 2012, de procurorii Parchetului Tribunalului Constanța.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Gigi Chiru a fost acuzat că prin Fundația Umanitară „Christian Gigi Chiru”, al cărei președinte era, a tipărit 24.000 de bonuri valorice medicale pe care le-a trimis prin poștă alegătorilor din municipiul Constanța, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie.

Conform sursei citate, alegătorii ar fi trebuit să meargă cu bonurile medicale la sediul „Primăriei Constănțenilor”, înființată de Gigi Chiru la locuința sa. Acolo, datele lor de stare civilă au fost trecute în tabele, după care bonurile au fost ștampilate cu sigla Fundației Umanitare „Christian Gigi Chiru”. Bonul validat era apoi remis din nou titularului său, care apoi se prezenta la una din farmaciile cu care fundația încheiase protocoale de colaborare, iar astfel beneficia de produse medicale în valoare de 25 de lei.

Potrivit anchetatorilor, 11.111 dintre cele 24.000 de bonuri valorice medicale tipărite au fost decontate la farmaciile cu care Fundația Umanitară „Christian Gigi Chiru” încheiase protocoale de colaborare.

„Cu ocazia audierii sale, învinuitul Chiru Gigi Christian a negat săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, afirmând că bonurile valorice au fost tipărite de reprezentanții fundației care îi poartă numele fără acordul său, cu folosirea imaginii sale și a sloganului său electoral”, menționau procurorii constănțeni.

Gigi Chiru a fost trimis în judecată, alături de Fundația Umanitară „Christian Gigi Chiru”, ca persoană juridică de drept privat, pentru încălcarea articolului 109, alineatul 1 din Legea 67/2004. Articolul respectiv prevede că „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, consilier sau de președinte al consiliului județean, precum și primirea acestora de către alegători constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la cinci ani”.

Gigi Christian Chiru este la primul mandat de parlamentar, ajungând senator din partea PDL prin redistribuire, în colegiul uninominal 4 Constanța.

În perioada 2004-2008, Gigi Chiru a fost consilier local PDL la Eforie, iar în 2008 a candidat la primăria acestei localități și a pierdut alegerile. La alegerile din iunie 2012, Chiru a candidat și la Primăria Constanța, dar a pierdut din nou.

În perioada 2010-2011, Gigi Chiru a condus Inspectoratul Județean în Construcții Constanța, iar între 2009 și 2010 a fost director coordonator în Inspectoratul Teritorial în Construcții Sud-Est.

Chiru a fost președinte al PDL Constanța, iar după fuziune a devenit copreședinte al PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?