Decizie BPR: Moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR nu se supune încă la vot, dar inițiativa PSD va intra în plen marțea viitoare

Decizie BPR: Moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR nu se supune încă la vot, dar inițiativa PSD va intra în plen marțea viitoare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/09/2021, 17:25
Actualizat: 28/09/2021, 18:10

Membrii Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului au decis, marți după-amiaza, că moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, în 3 septembrie, nu se supune la vot încă, înainte ca decizia CCR să fie motivată și publicată în Monitorul Oficial. Pe de altă, aceștia au decis ca moțiunea de cenzură a PSD, depusă marți, să fie dezbătută și votată chiar săptămâna viitoare.

Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis, cu doar 9 voturi „pentru” și 16 abțineri, că moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR nu va fi dezbătută și citită până la publicarea motivării Curții Constituționale a deciziei privind existența conflictul dintre Guvern și Parlament.

În decizia anunțată, CCR spune că există un confict – generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură, dar că Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale. Florin Cîțu consideră că CCR i-a dat dreptate și a decis în sensul celor sesizate de el  cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională în cazul moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva cabinetului său.

Potrivit comunicatului CCR de marți, „argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, fără a fi anunțată data.

În schimb, membrii BPR au stabilit că moțiunea de cenzură a PSD, depusă marți, intră în procedură parlamentară. Astfel, aceasta va fi citiă joi de la ora 14:00 va fi citită, iar pe 5 octombrie va fi dezbătută și votată.

„Iată că lucrurile încep să se clarifice și de marți vom ști un lucru sigur: faptul că acest Guvern pleacă acasă”, a spus prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, după votul din BPR. El este vicepreședinte al Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

„Noi putem să asigurăm un singur lucru: faptul că 157 de parlementari – denatori și deputați- PSD vor vota această moțiune de cenzură. Dacă și ceilalți se vor ține de cuvânt, atunci avem această siguranță de de marți acest guvern iresponsabil pleacă acasă”, a spus Sorin Grindeanu.

Potrivit prim-vicepreședintelui PSD a spus că are un semn de întrebare privind voturile parlementarilor USR. „Am luat decizia de a nu susține un guvern minoritar. Decizia pe care am luat-o și am accentuat-o inclusiv azi în Comitetul Politic Național este că noi trebuie să mergem către anticipate”, a precizat Sorin Grindeanu.

Reacția USR PLUS: „O încălcare a Constituției”

Anca Dragu, președinta Senatului, membru al BPR, susține că decizia BPR conform căreia moțiunea USR PLUS nu se supune la vot este o încălcare a Constituției.

„Este o încălcare a Constituției, în primul rând și cred că mesajul a fost foarte clar astăzi în comunitatul Curții Constituționale și anume că procedura privind moțiunea de cenzură trebuie să continue că se încalcă altfel art 113 din Constituție, este foarte clar scris în comunicat”, a spus Anca Dragu, citată de Mediafax. Anca Dragu a spus că reprezentanții „PSD și-au susținut moțiunea depusă de ei și ca atare nu au vrut să voteze pentru moțiunea depusă de noi”.

Întrebată dacă parlamentarii US PLUS vor vota moțiunea PSD, ea a spus: „Noi am declarat și am luat decizia în Biroul Național al USR PLUS că vom vota prima moțiune care vine la plen, la dezbatere și la vot, pentru că nu mai putem continua cu premierul Cîțu”.

Deputatul USR PLUS Cristina Prună, membru al BPR, consideră că decizia privitoare la prima moțiune este „un nou abuz PSD – PNL:Votul în plen pe moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS tocmai a fost respins de către Birourile parlamentare reunite. Au călcat în picioare și decizia de azi a CCR”.

Pe de altă parte ea a admis că a susținut propunerea ca moțiunea PSD să fie citită joi și votată marțea viitoare. „Guvernul Cîțu va pleca”, a scris Cristina Prună, pe contul de Facebook.

Anterior, copreședintele AUR George Simion a anuțat că parlamentarii formațiunii vor vota moțiunea de cenzură a PSD.

Și purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor vota moțiunea care ajunge în plen.

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”,  semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri, 3 septembrie, la Senat şi Camera Deputaţilor.

Pentru a trece în Parlament, o moțiune de cenzură trebuie să primească 234 de voturi. Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spunea, înaintea publicării textului moțiunii, la începutul lunii, că ar avea 204 din cele 234 de semnături necesare pentru ca moțiunea să treacă, subliniind că PSD o va depune când va avea toate voturile.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice