Declarații acide ale lui Tăriceanu, despre comisia SRI: Până în 2017, s-a remarcat doar prin sprițurile cu conducerea Serviciului

Declarații acide ale lui Tăriceanu, despre comisia SRI:  Până în 2017, s-a remarcat doar prin sprițurile cu conducerea Serviciului
Publicat: 30/03/2018, 11:38

„La noi, până în 2016 sau până la începutul lui 2017 mai bine spus, comisia de control al SRI a făcut o activitate de complezență așa. În afară de sprițurile la care participau împreună cu conducerea SRI, cu altceva nu s-au remarcat. Sigur că din acest motiv s-au înregistrat și gravele abuzuri, excese care au caracterizat activitatea serviciilor din România în colaborare cu alte instituții din zona instituțiilor de forță, instituțiilor represive ale statului, mă refer la DNA”, a afirmat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu la Timișoara.

Referitor la decizia SRI de desecretizare a protocolului Serviciului semnat cu Parchetul General în 2009, președintele ALDE a adăugat că lumea se va lămuri „ce conțin aceste înțelegeri anormale”.

„Slavă Domnului că astăzi se vor desecretiza protocoalele dintre SRI și Parchet. Probabil că atunci vom vedea în amănunțime ce conțin aceste înțelegeri anormale care au permis Serviciilor de Informații să intre în zona de poliție judiciară, o interferență care este specifică numai perioadei comuniste și regimurilor comuniste, care, bineînțeles nu respectau independența Justiției. La noi s-a făcut foarte multă tevatură pe independența Justiției. Câtă vreme au funcționat protocoalele, nimeni n-a spus un cuvințel. Totul era perfect. Independența Justiției funcționa. În momentul în care au intrat în discuție cele trei Legi privind organizarea și funcționarea Justiției, legile 303, 304 și 317, am văzut un cor întreg de critici care încercau să inducă ideea afectării independenței Justiției și afectării luptei împotriva corupției”, a completat Tăriceanu.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea a declarat că vineri seară, la o emisiune difuzată pe B1 Tv, că urmează să fie făcut public, pe site-ul Serviciului Român de Informații, protocolul dintre SRI și Parchetul General.

Marți, Parchetul General a anunțat că a fost finalizată analiza privind procedura de desecretizare a protocolului încheiat între instituție și SRI, concluzia fiind aceea că sunt îndeplinite condițiile legislației în vigoare pentru declasificarea documentului.

„Având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securității naționale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, Biroul de informare și relații publice este abilitat să comunice următoarele: La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru declasificarea documentului menționat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public așteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informații, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituției cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita și competențele specifice prevăzute de lege”, au precizat reprezentanții Parchetului General, într-un comunicat de presă.

Liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu se află, vineri, la Timișoara, împreună cu vicepreședintele ALDE, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, secretarul general ALDE, Daniel Chițoiu și deputatul ALDE, Marian Cucșa, membru în Comisia de control al SRI. Tăriceanu a precizat că vizita în vestul țării este datorată unui eveniment care va avea loc la Arad. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad îi va acorda lui Teodor Meleșcanu titlul de Doctor Honoris Causa, a precizat liderul ALDE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani