DECLARAȚII. Se pot organiza alegerile locale în această tomană? Răspunsul vicepremierului Turcan: „Cred că ar trebui să reprezinte o prioritate”

Redactor:
Ana Matei
DECLARAȚII. Se pot organiza alegerile locale în această tomană? Răspunsul vicepremierului Turcan: „Cred că ar trebui să reprezinte o prioritate”
Raluca Turcan: Datele şi precedentele ne arată că poţi să organizezi alegeri

Vicepremierul Raluca Turcan este de părere că organizarea alegerilor locale ar trebui să reprezinte o prioritate în momentul de față, iar datele și precedentele ne arată că scrutinul se poate desfășura. Totuși, în situația în care criza coronavirusului se va agrava, Turcan dă asigurări că guvernul nu se va crampona de „organizarea unor alegeri care sunt necesare punând în pericol sănătatea publică”.

Vicepremierul Raluca Turcan spune că organizarea alegerilor poate fi realizată în condiții optime.

„Organizarea în sine a alegerilor poate fi făcută în condiţii de sănătate publică optime. Adică toate birourile de secţii de votare să aibă o dispersare a membrilor secţiilor de votare corespunzătoare, să se dezinfecteze instrumentele cu care se votează şi practic oamenii să se ducă în procesul electoral fără a fi supuşi niciunui pericol. Ce reprezintă însă o îngrijorare şi pentru noi şi pentru specialişti este pregătirea alegerilor, modul în care partidele îşi vor face campanie pentru că nu toţi înţeleg că trebuie să se readapteze şi că pot să folosească mult mai mult comunicarea online, că pot să folosească platformele sociale”, a afirmat Turcan la Digi24.

Raluca Turcan: Dacă evoluţia nu va mai permite organizarea acestor alegeri, suntem oricând dispuşi să evaluăm

Vicepremierul a menționat că datele arată deocamdată că pot fi organizate alegeri în această toamnă, dar dacă evoluţia epidemiologică nu va permite, atunci autorităţile vor evalua situaţia.

„Eu cred că organizarea alegerilor ar trebui să reprezinte o prioritate şi să evaluăm pericolul organizării alegerilor sub impactul sănătăţii publice a oamenilor. Însă îmi e greu acum, nu am toate datele să vă spun dacă este extrem de periculos să organizezi alegeri. Datele şi precedentele ne arată că poţi să organizezi alegeri. Nu veţi avea nicio surpriză neplăcută din partea noastră să ne vedeţi cramponându-ne de organizarea unor alegeri care sunt necesare punând în pericol sănătatea publică. Avem un cadru care merge în continuare, dacă evoluţia nu va mai permite organizarea acestor alegeri, suntem oricând dispuşi să evaluăm”, a susţinut vicepremierul Raluca Turcan.

Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie, a decis, miercuri, Camera Deputaților. Legea care stabilește data votului urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Inchide