Deputații APROBĂ Autostrada Unirii Iași-Târgu Mureș. Proiectul a trecut cu 261 voturi

Deputații APROBĂ Autostrada Unirii Iași-Târgu Mureș. Proiectul a trecut cu 261 voturi
Publicat: 07/11/2018, 16:38

Vicepreședintele ALDE Varujan a anunțat, miercuri, în plen, că parlamentarii liberal-democrați din Moldova nu vor vota legea bugetului de stat pe 2019 dacă în proiect nu este inclusă finanțarea pentru Autostrada Unirii.

„Eu nu fac amenințări, dar pentru parlamentarii ALDE din Moldova, prezența acestui obiectiv în legea bugetului este o condiție obligatorie ca noi să votăm Legea bugetului pe 2019″, afirmăVarujan Vosganian.

Parlamentarul crede că guvernul ar trebui să se ocupe de creșterea salariilor și a pensiilor.

„Vă previn că – fără să fie o psihoză – opinia publică a început să judece totul după kilometrul de autostradă,” , avertizează Vosganian.

Proiectul a întrunit 261 de voturi „pentru”, două voturi contra și 5 abțineri.

„Obiectivul de investiții Autostrada Unirii se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe și din fonduri europene nerambursabile și/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanțare comunicat de Ministerul Transporturilor”, prevede proiectul legislativ.

Ministerul Transporturilor este instituția responsabilă pentru coordonarea realizării obiectului de investiții Autostrada Unirii, potrivit legii. De asemenea, va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiții Autostrada Unirii.

În timpul votului, deputații PNL și USR au întins peste bănci două bannere cu „Moldova vrea Autostrada” și „Cerem Autostrada Marii Uniri„. Legea a fost inițiată de 70 de senatori și deputați din toate partidele parlamentare. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Pe 19 septembrie, deputatul ALDE Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al partidului, i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o interpelare în care afirmă că eficiența unei guvernări se măsoară înkilometrul de autostradă construită, nu în creșterea PIB, a veniturilor sau a numărului locurilor de muncă create. Vosganian a precizat că fără demararea efectivă a lucrărilor la autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, locuitorii din Moldova vor fi dificil de convins că Guvernul „merită prețuirea și încrederea lor”.